דרוש מפיק לתיאטרון החלומות: המועמדים ליונייטד
קלופ כריזמטי, אבל לא אימן במועדון בסדר גודל כזה. ואן חאל מנוסה, אך לא צעיר ובעל אישיות שנויה במחלוקת. בלאן נהנה מרקורד כשחקן במועדון והלהיט סימאונה לא שולט בשפה האנגלית. מי יחליף את דייויד מויס באולד טראפורד?
פסח אמנם עבר, אבל ארבעת המועמדים לאמן את מנצ'סטר יונייטד במקום דייויס מויס המפוטר עונים בדיוק על ההגדרות של החג.
החכם, יורגן קלופ, נחשב לאחד מהמאמנים האינטלגנטים. הרשע, לואיס ואן חאל, טיפוס בעל פה גדול שמתעמת עם התקשורת ומסתכסך עם כל מי שנקרא בדרכו. התם, לורן בלאן, טיפוס שקט ונחבא אל הכלים ואילו דייגו סימאונה אינו יודע לשאול בשפה האנגלית בה אינו שולט.
מנצ'סטר יונייטד מעולם לא מינתה מנג'ר מחוץ לבריטניה ואירלנד, אבל בהנחה שהדיווחים נכונים (מינוי של ראיין גיגס יהווה הפתעה גמורה), הפעם התקדים הזה יתבצע.
להחליף פיגורה כמו אלכס פרגוסון זו משימה לא פשוטה. מאז שמאט באזבי האגדי עזב את השדים האדומים ב-1969 ועד למינויו של הסקוטי באוקטובר 1986 פוטרו המנג'רים מהמועדון בזה אחר זה מבלי לזכות באליפות או בתואר היבשתי.
על מנת להיות מנג'ר מנצ'סטר יונייטד אתה צריך להיות לא רק מאמן גדול עם קבלות, אלא גם בעל אישיות יוצאת דופן שמסוגל להנהיג קבוצה גדולה עם כוכבים, יכולת להתמודד עם לחץ ודרישות יוצאות דופן, בנוסף להצגת תוכנית משכנעת לטווח ארוך תוך ביצוע שינויים בסגל. להלן פירוט הסיכויים של הארבעה לזכות במשרה הנחשקת.
יורגן קלופ: המוטיבטור יחזיק מעמד במועדון ענק?
הגרמני הרהוט והכריזמטי בן ה-46 נחשב לאסטרטג ענק שהוליך את בורוסיה דורטמונד לשתי אליפויות בשנים האחרונות (2011 ו-2012) תוך הצגת כדורגל התקפי ומהנה. גולת הכותרת הייתה כמובן ההעפלה לגמר ליגת האלופות ב-2013.
קלופ, שהוזכר גם כמועמד לברצלונה (הכחיש את שתי האפשרויות), נחשב למאמן שמסוגל להחדיר מוטיבציה גבוהה בשחקניו, ללכד אותם בחדר ההלבשה ולהפיק מהם את המיטב במשחקים החשובים ביותר. השליטה הטובה ויכולת ההתנסחות בשפה האנגלית, הן מול השחקנים והן כלפי כלי התקשורת, עשויה לסייע לו.
נקודת התורפה עשויה להיות העובדה שהוא לא אימן מעולם בפרמייר ליג, דבר שייאלץ אותו לעבור תקופת הסתגלות, ושהוא גם לא נחשב לכדורגלן עבר גדול, מה שעלול להשפיע על הרספקט שיקבל מהשחקנים.
לאמן קבוצה שהכוכב הגדול שלה הוא רוברט לבנדובסקי זה דבר אחד, ולהוביל חדר הלבשה עם כוכבים שחשבון הבנק שלהם מפוצץ בהרבה מאוד כסף זו משימה קשה בהרבה. בייחוד במועדון בו מקום שני נחשב לכישלון.
לואיס ואן חאל: השיא מאחוריו?
ההולנדי בן ה-62 שידריך את נבחרת הולנד במונדיאל הקרוב ויעזוב אותה אחריו, כבר ראה הכל, שמע הכל וזכה בהכל. אף אחד לא יוכל לטעון לגבי סיכון עם מאמן שהגיע מבלי שהציג מספיק קבלות, כפי שקרה עם מויס.
הרקורד שלו מוכח לאורך השנים. הוא זכה באליפות אירופה כמאמן אייאקס, שתי אליפויות ספרד עם ברצלונה, הוביל את אלקמאר לאליפות היסטורית בהולנד (2009) תוך השגת נתונים מרשימים בכיבושי שערים וספיגה נמוכה ואת באיירן מינכן לדאבל (2010, הפסד בגמר הצ'מפיונס לאינטר). עם נתונים כאלה והישגים מרשימים בקבוצות הגדולות ביותר, קשה להתווכח לגבי ההתאמה שלו לתפקיד. ואן חאל גם נחשב למאמן קשוח המחדיר משמעת חזקה מאוד ושלא מניח לשום דבר לפגוע באווירת המקצוענות.
באנגליה פורסם בחודשים האחרונים שטוטנהאם פנתה אליו, אבל סביר להניח שהוא כבר ידע על פיטוריו הצפויים של מויס ועל סיכוייו הגבוהים לקבל את המשרה ביונייטד.
המתנגדים יזכירו בוודאי את העובדה שואן חאל נחשב לאדם קשה ושחצן, המטיל טרור בכל מועדון בו עבד. מסיבות עיתונאים רבות אותן קיים במהלך השנים התפוצצו ולא חסרים אנשי תקשורת שיעדיפו לראות מישהו אחר. זאת, למרות שגם אלכס פרגוסון לא ממש היה סמל לצניעות, ענווה ושלוות נפש.
מעבר לכך, מחויבותו לנבחרת הולנד בתקופת המונדיאל תצמצם עבורו את הזמן בו יוכל להכין את הסגל של יונייטד לעונה הבאה. וחוץ מזה בגיל 62 הוא אמנם צעיר בעשר שנים מפרגוסון, אבל ייתכן שהשיא כבר מאחוריו.
לורן בלאן: היכרות מבפנים תעזור לו?
מה שנאמר על קלופ לגבי היעדר רקרורד כשחקן בוודאי לא תופס לגבי בלאן (48), אשר לא רק היה בלם גדול שזכה עם נבחרת צרפת במונדיאל ב-1998, אלא היה בעצמו שחקן עבר של מנצ'סטר יונייטד וזכה איתה באליפות ב-2003.
היכרות עם המערכת יש לו, אהדה ותמיכה מבפנים בוודאי, אבל גם קבלות. את בורדו הוא הוביל לזכיה באליפות צרפת ב-2009 וכעת הוא עומד להוביל את פריז סן ז'רמן לאליפות נוספת.
הבעיה הגדולה: פריז סן ז'רמן כבר ויתרה על אנצ'לוטי לטובת ריאל מדריד ולא תשמח להצטייר כפראיירית שכולם עושים עליה סיבוב. בלאן סירב עד כה להאריך בה את החוזה (חתום עד לסיום העונה הבאה) וכנראה מחכה להתפתחויות באנגליה.
בנוסף, בצרפת לא שכחו לבלאן את הפרשה מלפני שלוש שנים, בה הואשם בגזענות כאשר אימן את הנבחרת. הוא טען אז שיש להגביל את המקומות באקדמיה של הנבחרות לשחקנים המחזיקים בשני דרכונים. ויש גם כאלה שלא רואים בעין יפה את הכישלון של בלאן בעימות מול ז'וזה מוריניו - איבוד היתרון 1:3 של סן ז'רמן מהמשחק הראשון נגד צ'לסי ברבע גמר ליגת האלופות.
דייגו סימאונה: משוגע עם מחסום שפה
העונה הנוכחית נחשבת לגדולה ביותר עבור אתלטיקו מדריד ב-18 השנים האחרונות ולא פלא שהאיש שעמד במרכז הצלחתה גם ב-96' כשחקן וגם היום כמאמן הופך למבוקש. וויין רוני ראה בוודאי כילד את המונדיאל בצרפת 98' ואת דייגו סימאונה עושה פרובוקציה שגורמת להרחקת דייויד בקהאם, אז הוא בוודאי לא יעז לפתוח פה על הארגנטיני הקשוח בן ה-44.
סימאונה הוא הכוכב העולה של המאמנים בכדורגל העולמי, ממש כמו שז'וזה מוריניו נחשב לפני עשר שנים כשהוליך את פורטו לזכיה בליגת האלופות. כמו שהיה ווינר ככדורגלן, כך גם כמאמן הוא מצליח לגרום לשחקנים שלו להאמין שהכל אפשרי. לפני שהוא הגיע אתלטיקו מדריד נחשבה לבדיחה של הליגה הספרדית וההגנה שלה ספגה בצרורות.
כיום כמעט בלתי אפשרי לכבוש מול הרוחיבלאנקוס וברצלונה הרגישה זאת היטב שלוש פעמים העונה. עם סגל שחקנים שלא כולל סטארים עולמיים (מלבד דייגו קוסטה אין שם פיגורה שכל ילד ברחוב יזהה מיד) הוא מצליח להוביל העונה את אתלטיקו לא רק למצב בו היא קרובה לזכיה באליפות ספרד, אלא גם לחצי גמר ליגת האלופות בו תתמודד מול צ'לסי. באנגליה מתייחסים לעימות הכפול בין סימאונה למוריניו כאל האודישן הגדול המצפה לו לקראת הכניסה לאולד טראפורד.
אצל סימאונה, משוגע אמיתי לכדורגל שמרצה על טקטיקה אפילו למשפחה שלו, העיקר זה הניצחון. בעצם, זה הדבר היחיד שחשוב עבורו וזה בדיוק קו המחשבה של מנצ'סטר יונייטד. זה מה שעזר לו לזכות כמאמן באליפות ארגנטינה עם אסטודיאנטס וריבר פלייט ולנצח את ריאל מדריד בגמר הגביע אשתקד, זה מה שעזר לו להוביל את הקולצ'ונרוס לזכיה בגביע אופ"א (2012) וזה גם מה שגורם לאנשים במולדתו לחכות ליום בו יאמן את נבחרת ארגנטינה.
מה בכל זאת עלול להגביל אותו? יש אנשים שלא אוהבים את הסגנון שלו, במיוחד חסידי הפייר פליי באנגליה ושוחרי הכדורגל ההתקפי שלא ממש מתים על אתלטיקו הנוכחית. סימאונה גם יצטרך להתרגל לפרמייר ליג ובוודאי יישאל שוב ושוב כשיגיע למנצ'סטר על אותה "קטנה" שהכניס לכוכב שלהם אז, במונדיאל ההוא לפני 16 שנה.
הארגנטיני גם יצטרך לקבל שחרור מאתלטיקו מדריד בה חתם עד 2017 וחוץ מזה, אם לא ישתלט בהקדם על השפה האנגלית כמו שמנואל פלגריני עשה (וגם אותו עדיין תופסים בקטנות) תהיה לו בעיה. חוסר שליטה בשפה האנגלית, בוודאי במועדון כמו מנצ'סטר יונייטד, מהווה מגבלה עצומה. המנג'ר אמור לא רק לתת הוראות לשחקנים ולתכנן תוכניות עם ההנהלה (בשביל זה יש מתורגמן), אלא גם לקדם את המועדון ולהציג את התדמית שלו ברחבי העולם.
פניו של אלכס פרגוסון נראות מבעד לכל מסך טלוויזיה ברחבי הגלובוס בכל כתבה וכל תוכנית העוסקת במנצ'סטר יונייטד ובפרויקטים שלה. קשה לראות אדם הממלא את התפקיד הזה מבלי שיישא את דבריו באנגלית שוטפת.