שתף קטע נבחר
 

הבהלה לזהב הרומני: כך תגנו על נכס בבלקן

ישראלים שהשקיעו בנדל"ן ברומניה ונפלו קורבן להונאה, עלולים להיתקל במשוכת ההתיישנות. כך ניתן לדלג מעליה ולהשיב את זכויותיכם. מדריך

ישראלים רבים ביצעו עסקאות נדל"ן ברומניה לפני פריצת משבר הסאב פריים ב-2008. הבהלה ל"זהב הרומני" משכה את מי שחיפשו אפיק השקעה איכותי, וביניהם משקיעים רבים שאינם אנשי נדל"ן מנוסים. פרצות רבות בשוק הביאו להצפת מעשי הונאה, וחלק מהמשקיעים כלל לא טרח לנסוע לרומניה על מנת לבדוק את הנכס.

 

עוד כתבות בערוץ הנדל"ן  של ynet:

האוצר: יציבות בנדל"ן למגורים כבר בפברואר

תוכנית הדירות המוזלות תקועה בממשלה

מחטף הארנונה: איך שוב לא קיבלנו הנחה?

 

משעצר הקטר הרומני בחריקת בלמים, נכנסו המשקיעים להמתנה דרוכה. הם ציפו שהרכבת תשוב במהרה לנוע קדימה, אבל המשבר נותר עמם שנים ארוכות, ורומניה לא הראתה כלל סימנים ליציאה מהמשבר שפקד אותה. בהיעדר אפשרות לממש את הקרקע, הניחו המשקיעים הישראלים את הקרקעות שרכשו ואת המסמכים שמגבים רכישות אלו להעלות אבק - וחיכו לימים טובים יותר.

 

טיבן של כלכלות להראות תנודתיות, וגם השוק הרומני מתחיל להראות סימני התאוששות. עתה נדרשים משקיעי הנדל"ן לנער את האבק מעל ההשקעות שביצעו, אולם לחרדתם מגלים כי מארגני הקבוצות עליהם סמכו כבר אינם בסביבה, המסמכים שבידם אינם מקנים להם זכויות כלשהן והעסקאות שביצעו היו רק "על הנייר". 

 

כך קרה למספר פנסיונרים של אחת החברות הביטחוניות הגדולות בישראל, שהתפתו להשקיע ברומניה על בסיס המלצה של יזם, שלפיה איתר קרקע שעתידה להשביח את ערכה תוך זמן קצר. יזם זה לא סיפר למשקיעים כי הקרקע שהם עומדים לרכוש שייכת לחברה שלו עצמו, וכי רכש אותה זמן קצר לפני כן במחיר נמוך בהרבה מהמחיר בו מכר אותה לקבוצת המשקיעים.

 

ואולם, בכך לא הסתיימו צרותיהם של הפנסיונרים התמימים. אלה המתינו בסבלנות להתאוששות השוק, רק כדי לגלות שהעברת הבעלות לידיהם כלל לא הושלמה, ושלחברה המוכרת יש התחייבויות שונות ברומניה המונעות השלמת העסקה.

 

גל של תביעות משקיעים

יש להניח שהתעוררות השוק צפויה להביא עמה גל של תביעות משקיעים, העתידים להעלות טענות נגד מי שמכר להם קרקעות במקומות שבהם אין כל סיכוי שיפותחו, גם בשוק שהתאושש מהמשבר. חלקם יבקשו לתבוע את מי שהונה אותם ומנע מהם לממש את הקרקע שרכשו, אך אלו עתידים להיתקל במחסום ההתיישנות.

 

חוק ההתיישנות הישראלי קובע תקופת התיישנות בת 7 שנים מזמן האירוע. אולם, סעיף 7 לחוק זה קובע הסדר מיוחד לתביעות שעילתן תרמית, וקובע שמירוץ ההתיישנות יתחיל ביום בו נודע לתובע דבר התרמית או ההונאה. גם חשד ראשוני המתעורר אצל התובע לא גורם למירוץ ההתיישנות להתחיל - ויש צורך בידיעה ממשית על התרמית.

 

במקרים שבהם התביעה עוסקת במצגי שווא של מארגני קבוצת רכישה או נציגי המשקיעים, דן סעיף אחר של חוק ההתיישנות, לפיו אם נעלמו מהתובע העובדות - יתחיל מירוץ ההתיישנות ביום שנודעו לו עובדות אלו.

 

מומלץ למשקיעים אשר מרגישים כי נפלו קורבן להיוועץ עם גורמים מקצועיים ולהגיש תביעה לבית המשפט, שכן תביעה מעין זו עוצרת את מירוץ ההתיישנות - ובכך השהשקעתם לא תרד לטמיון.

 

הכותב הוא שותף במשרד עוה"ד כצנלסון להב המתמחה בליטיגציה ובייצוג משקיעים במזרח אירופה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רומניה. בהלה לזהב הרומני
צילום: רויטרס
עו"ד ליאור להב
מומלצים