אבו מאזן הציג את תנאיו: הקפאת הבנייה ל-3 חודשים שבמהלכם ישורטטו הגבולות
נשיא הרשות שוחח עם כתבים מישראל והתייחס לתנאיו להארכת השיחות. "בואו נשב ונראה איפה הגבולות", אמר אבו מאזן שהתייחס לדיווח ב"ידיעות אחרונות", לפיו איים בפירוק הרשות. "אם המו"מ ייכשל – נאמר לישראל קחו את הרשות". בנוסף, הבהיר כי יהיה מוכן להמשיך לדבר שלא במסגרת מו"מ
יו"ר הרשות אבו מאזן התייחס היום (ג') לראשונה לתנאים שמציבים הפלסטינים להארכת המשא ומתן. לדבריו, האמריקנים דרשו להאריך את השיחות בתשעה חודשים, והרשות הסכימה לכך בתנאי שהצדדים ישרטטו את הגבולות הסופיים של המדינה הפלסטינית בעת השגת הסכם שלום. "אם ישראל מאמינה בפתרון שתי המדינות, אז בואו נשב סביב השולחן ונראה איפה הגבולות של מדינת ישראל", אמר. "כלומר, נקבע את הגבולות - איפה תהיה מדינת ישראל ואיפה תהיה מדינת פלסטין".
- עוד עדכונים - בפייסבוק שלנו
את הדברים אמר אבו מאזן במוקטעה, בשיחה שקיים עם כתבים ישראלים לענייני פלסטינים. הדברים נאמרו ימים בודדים בלבד אחרי הפרסום ב"ידיעות אחרונות", שלפיו איים בפירוק הרשות - צעד שמשמעותו העברת האחריות על 2.5 מיליון הפלסטינים לידי ממשלת ישראל - אם המשא ומתן המדיני לא יתקדם. במהלך השיחה הבהיר אבו מאזן שיהיה מוכן להיפגש עם בנימין נתניהו בכל זמן שהוא חפץ.
הוא הדגיש כי שרטוט הגבולות ייעשה בתוך שלושה חודשים של משא ומתן והבהיר כי הפלסטינים דורשים שבמהלך התקופה הזאת תקפיא ישראל את הבנייה בהתנחלויות. "זה מה שאנחנו דורשים כדי להאריך את המשא ומתן", סיכם. "בניגוד לפרסומים אחרים, לא הצבנו עשרות תנאים. אם נסיים את השרטוט בתוך שבוע או שלושה שבועות - ישראל חייבת לעצור למשך התקופה הזאת את הבנייה בהתנחלויות".
הוא פירט את השתלשלות העניינים שהביאה לעצירת שחרור הפעימה הרביעית והובילה למשבר בשיחות: "שמענו לראשונה שישראל דורשת ש-14 האסירים ערביי ישראל יגורשו, או לחלופין, גירוש של עשרה אסירים מהגדה המערבית למקום אחר. העניין הזה לא היה חלק מההסכם".
אבו מאזן ציין כי בימים שלפני מועד השחרור שנקבע התנהלו מגעים ממושכים ובמשך הזמן הזה נאמר לפלסטינים כל הזמן שוועדת השרים שמאשרת את השחרור צפויה להיפגש, אך זה לא קרה. "לפני זה הודענו באופן ברור שאם ישראל לא תשחרר את 30 האסירים הוותיקים של הפעימה הרביעית, נפנה לארגונים הבינלאומיים. הדברים הללו נמסרו בכתב לממשלה הישראלית.
כשהתברר לנו שלא צפויה פגישה של השרים, ההנהגה הפלסטינית התכנסה והחליטה להצטרף ל-15 אמנות וארגונים בינלאומיים".
נשיא הרשות הדגיש כי ההנהגה הפלסטינית מעוניינת מאוד בהמשך המו"מ ושהדבר נמצא בראש סדר העדיפויות שלה. לדבריו הפלסטינים רוצים להגיע לתוצאות אמיתיות ולשם כך הם מוכנים לשבת ולנהל משא ומתן בכל יום בשבוע, בחג או בחול המועד. "אנחנו פרטנר, ואם ישנם שרים ישראלים שאומרים שאנחנו לא פרטנר - זה עניין שלהם", אמר. "אנחנו רוצים בפתרון של שתי מדינות על בסיס גבולות 67' שבהם יהיו שתי מדינות שחיות בביטחון וביציבות זו לצד זו".
הוא הדגיש כי אם יושג שלום, ישראל תקבל מתנה בדמות הכרה מיידית בה של כל המדינות הערביות והאיסלמיות: "דמיינו לעצמכם מה יהיה המצב בין ישראל לבין כל העולם הערבי והאיסלמי, כשכל המדינות - ממאוריטניה ועד אינדונזיה - יכוננו יחסים איתכם. אנחנו רוצים לסיים שלב כואב בהיסטוריה של שני העמים שלנו ולפתוח דף חדש בינינו למעו ילדינו".
בשיחה היום הוא התייחס להתבטאותו לגבי פירוק הרשות ואמר: "המו"מ הוא לא בחירה אלא בסיס קיומה של הרשות הפלסטינית, אבל אם המו"מ ייכשל אז נאמר לממשלה הישראלית: 'זו הרשות, רוקנתם אותה מכל תוכן. קחו אותה'".
הוא הדגיש שבמקרה כזה ההנהגה הפלסטינית תמסור את האחריות על הרשות לידי ישראל בדרכי שלום. לדבריו, ישראל תקבל את האחריות האזרחית והביטחונית בגדה במקום מוסדות הממשלה הפלסטינית ומנגנוני הביטחון הפלסטינים: "אם יסתיים המו"מ וייסגרו הדלתות, מדינת ישראל תקבל את האחריות הכוללת ותישא במצב הכלכלי של הפלסטינים מכל הבחינות - בריאות, חינוך וכדומה. היא תעשה זאת כפי שעשתה זאת עד 94'. בנוסף היא תישא באחריות הביטחונית. האחריות העליונה למצב כזה תהיה על ישראל".
אבו מאזן התייחס לתום תקופת תשעת החודשים שנקבעו למשא ומתן - מועד שיפקע בשבוע הבא - ואמר שהפלסטינים יהיו מוכנים להמשיך בשיחות עם ישראל גם לאחר מכן. אולם, הדגיש, אלו לא יקראו "שיחות משא ומתן" אלא "שיחות הכנה להארכת המשא ומתן".
מדינה יהודית, העימות עם חמאס
לגבי סוגיית ההכרה בישראל כמדינה יהודית התעקש אבו מאזן שהפלסטינים הכירו בישראל כבר ב-1988. הוא ציין שכשארה"ב הכירה במדינת ישראל ב-1948, הנשיא דאז הארי טרומן מחק ממכתב ההכרה את הכיתוב "המדינה היהודית" ושינה אותו בכתב ידו ל"מדינת ישראל". אבו מאזן אף הציג לכתבים צילום של מסמך ההכרה של טרומן.
"חתמתם על הסכם שלום עם מצרים ועם ירדן ולא דרשתם מהן הכרה בכם כמדינה יהודית", הוסיף. "אם אתם נחושים לשנות את שמה של מדינת ישראל אתם יכולים לעשות זאת באו"ם כמו כל שאר המדינות בעולם". הוא נתן כדוגמה את איראן ששינתה את שמה באו"ם אחרי המהפכה האיסלאמית, וכך גם לוב בתקופת שלטונו של מועמר קדאפי.
בנוגע למאמצי הפיוס הפנים-פלסטיני אמר אבו מאזן כי ישנם חילוקי דעות בין פתח לחמאס כמו שישנם חילוקי דעות מדיניים בין המפלגות השונות בישראל. בנוגע לביקורת על המגעים שהוא מנהל מול חמאס אמר יו"ר הרשות כי גם ישראל ניהלה משא ומתן עם חמאס בתיווך מצרים על הסכם הרגיעה אחרי מבצע "עמוד ענן".
הוא התייחס לתיאום הביטחוני עם ישראל וציין שהוא קיים גם כשמתנהל מו"מ וגם כשלא, וכך זה יימשך. "בשנים האחרונות לא היה בינינו משא ומתן אבל התיאום הביטחוני נמשך. אני בעד התיאום הביטחוני".
הוא הוסיף שהתיאום הביטחוני יימשך "כל עוד יש בינינו לביניכם הסכמים", ובכך שלח רמז נוסף לכך שההסכמים הקיימים היום לא יישארו לנצח, כלומר, לגבי האפשרות שהרשות תפורק. "איני מעוניין במלחמה עם ישראל. איני מעוניין בשפיכות דמים לא בישראל ולא אצלנו".
Read this article in English