שתף קטע נבחר

 

מסר של פיוס: הסיוע האמריקני בדרך לקהיר

יותר משבעה חודשים אחרי שהקפיא ממשל אובמה את הסיוע הצבאי למצרים בשל הדחת מורסי ולאחר שקהיר פזלה לשדות רוסיים, הוחלט כי התמיכה האמריקנית תושב על כנה: משלוח של 10 מסוקי אפאצ'י ו-1.3 מיליון דולר

כשברקע דיווחים על אפשרות של עסקה צבאית מתבשלת של מצרים עם רוסיה, החליטה ארצות הברית להסיר את ההקפאה על הסיוע הצבאי למצרים הכולל 10 מסוקי אפאצ'י, שהוטלה בשנה שעברה בעקבות הדחתו של הנשיא מוחמד מורסי ורדיפת תומכיו.

 

שר ההגנה צ'אק הייגל שוחח הלילה (יום ד') עם מקבילו המצרי, הגנרל סדקי סובחי, והודיע לו על החלטת הפנטגון. הייגל אמר לו כי המסוקים יעניקו סיוע למלחמה של מצרים בטרור בסיני. "השר ציין כי ארה"ב מאמינה שהמסוקים החדשים יעזרו לממשלת מצרים להילחם בקיצוניים המאיימים על ביטחון ארה"ב, מצרים וישראל", אמר דובר משרד ההגנה.

 

במקביל, שוחח גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם שר החוץ המצרי נביל פהמי ואמר לו כי הוסמך על ידי הנשיא ברק אובמה להודיע לקונגרס שמצרים תקבל חלק מהסיוע צבאי מארה"ב. בשיחה אמר קרי לפהמי שארה"ב תשמור על יחסיה האסטרטגים עם מצרים בשל המלחמה בטרור שהיא מבצעת, ההימנעות מכניסה למרוץ חימוש גרעיני ושמירה על הסכם השלום עם ישראל. במסגרת ההתקרבות המחודשת של ארה"ב ומצרים ייפגש היום קרי בוושינגטון עם ראש המודיעין המצרי.

 

קרי אמר לפהמי שהשותפות האסטרטגית בין שתי המדינות נמשכת, אבל בשלב זה הוא לא יכול לבטל לחלוטין את הקפאת הסיוע הצבאי כל עוד מצרים אינה מבצעת את הצעדים הנדרשים למעבר לדמוקרטיה. מזכיר המדינה האמריקני הבהיר שארה"ב מצפה שהמעבר לדמוקרטיה יכלול בחירות חופשיות, הוגנות ושקופות וכן הקלה במגבלות על חופש הביטוי, ההפגנה והתקשורת. לפי יועץ בקונגרס, מצרים תקבל בנוסף למסוקי האפאצ'י סיוע כספי בסך 1.3 מיליון דולרים שיושקעו בעיקר בהתמודדות מול איומי הטרור המגיעים מסיני.

 

באוגוסט שנה שעברה הודיע הממשל האמריקני על הקפאת הסיוע הצבאי למצרים, ששוויו מוערך ב-260 מיליון דולרים, בעקבות אי שביעות רצונה של ארצות הברית עם האירועים שהתרחשו במצרים מאז ההפיכה הצבאית והדחתו של מורסי.

 

הסיוע האמריקני שהוקפא כולל משלוח מטוסי F-15, טנקים, מסוקי אפאצ'י וטילים. מחלקת המדינה האמריקנית

הצהירה אז כי לא יועבר סיוע כלכלי ישיר לממשלת מצרים, אך ארצות הברית תמשיך לספק את מרבית הסיוע הכלכלי המיועד לציבור המצרי בתחומים כמו בריאות וחינוך וכן בפיתוח המגזר הפרטי.

 

ישראל לא ראתה את הקפאת הסיוע בעין יפה וחששו מ"השלכות קשות, מעבר למצרים". בכירים בישראל אמרו כי מדובר ב"סימן למזרח התיכון כולו שאמריקה לוקחת צעד אחורה ולא מתעניינת בנעשה יותר. המהלך הזה יכול להשפיע על עמדת ארה"ב ממרוקו ועד סעודיה".

 

השינוי ביחס לבעלת בריתה הערבית של ארה"ב נבע מבחינה מחדש של ממשל אובמה את מערכת היחסים בין שתי המדינות לנוכח הצעדים שננקטו במדינה על ידי הצבא, שאותם כינו בוושינגטון "אנטי-דמוקרטיים". עם זאת, בארה"ב ציינו מלכתחילה כי הקפאת הסיוע תהיה זמנית ותלויה במהלכים שיבצעו במצרים לקידום העברת השליטה מהצבא לאזרחים במדינה באמצעות בחירות חופשיות ודמוקרטיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים