דיווחים בעזה: "תגובש ממשלת אחדות"
בחמאס מדווחים על התקדמות משמעותית בשיחות הפיוס הפלסטיניות בעזה. לפי כמה דיווחים, הושגה הסכמה על כינון ממשלת אחדות בשבועות הקרובים. נתניהו: "אבו מאזן צריך להחליט - פיוס עם חמאס או שלום עם ישראל?"
בפגישת הפיוס הפנים-פלסטיני שמתקיימת הבוקר (יום ד') בעזה הושגה הסכמה על הקמת ממשלת אחדות תוך חמישה שבועות - כך מדווחות הבוקר רשת אל-ג'זירה וסוכנות AFP. לדיווח זה אין אישור ממקור רשמי. בפגישה הלילית נדונו הרכבת ממשלת אחדות פלסטינית שתהיה מקובלת על פתח ועל חמאס שתוקם בחודש יוני, וכן עריכת בחירות כלליות בגדה וברצועה למועצה המחוקקת ולנשיאות באמצע חודש ינואר.
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בשנים האחרונות הצהירו בפתח ובחמאס כי הם הגיעו להסכמות דרמטיות ומשמעותיות בנוגע לפיוס, אולם סעיפי ההסכם כמעט ולא יושמו בשטח. ממשלת אחדות פלסטינית לא קמה למרות שכבר הוסכם עליה, רפורמה במבנה אש"פ לא התבצעה ושני הצדדים המשיכו לעצור פעילים של התנועות בגדה המערבית וברצועת עזה.
גורם אנונימי מסר לסוכנות AFP שבשיחות בין הצדדים הושגה התקדמות בסוגיית קיום הבחירות. בכיר חמאס חליל אל-חיא מסר הבוקר גם הוא כי בשיחות הושגה התקדמות משמעותית. הוא ציין שהשיחות התקיימו ב"אווירה חיובית".
בחמאס מביעים הבוקר אופטימיות באשר לסיכויי הצלחת השיחות. ביטאון התנועה ציטט בכיר פלסטיני שאמר כי בפגישה הלילית נדונו נושאים חשובים. לדבריו נדונה אפשרות של הקמת ממשלת אחדות זמנית שתוקם למשך שישה חודשים ובראשה יעמוד אבו מאזן (כפי שהוסכם בהצהרת דוחא - א"ל). הוא אישר כי בפגישה אכן נדונה סוגיית הבחירות והרפורמה במבנה אש"פ.
בפגישות בעזה משתתפים בין השאר בכיר חמאס וסגן ראש הלשכה המדינית לשעבר של התנועה, מוסא אבו מרזוק, וכמו כן מחזיק תיק הפיוס בתנועת הפתח, עזאם אל-אחמד. היום לפני הצהריים צפויה להתכנס פגישה נוספת בין הצדדים שהוגדרה כמכרעת, ובה יוחלט אם יישום הפיוס ייצא אל הפועל.
יש לציין כי תנועת חמאס מצויה בחודשים האחרונים במשבר עמוק בעקבות השינויים האזוריים. הקשר של בכירי התנועה עם ממשל אסד וארגון חיזבאללה נותק בשל תמיכת חמאס במורדים במלחמת האזרחים בסוריה. בנוסף, ההפיכה במצרים והירידה מהשלטון של תנועת האחים המוסלמים, הפטרון של חמאס,
גרמו לניתוק כמעט מוחלט בין השלטון הנוכחי במצרים לבין ממשלת חמאס בעזה.
מצרים השמידה כמעט לחלוטין את תעשיית המנהרות ששיגשגה ברפיח, צמצמה מאוד את פתיחת מעבר רפיח והכריזה על חמאס כארגון טרור. תנועת חמאס מצאה את עצמה כמעט מבודדת ולכן יש לה עניין לחדש את שיחות הפיוס עם הפתח, ובאמצעותן להגיע להישגים שישרתו את האינטרסים שלה.
מבחינת הרשות הפלסטינית, ייתכן כי התזמון של השיחות בעזה אינו מקרי, וקשור גם למשבר במשא ומתן עם ישראל. באמצעות השיחות עם החמאס מאותת אבו מאזן לארצות הברית ולישראל כי יש בידיו אפשרויות נוספות, אם ייכשלו המאמצים להאריך את המשא ומתן.
בפגישה שקיים שלשום הנשיא הפלסטיני אבו מאזן עם עיתונאים ישראלים, הוא התייחס למאמצי הפיוס הפנים-פלסטיני ואמר כי ישנם חילוקי דעות בין פתח לחמאס, כמו שישנם חילוקי דעות מדיניים בין המפלגות השונות בישראל. בנוגע לביקורת על המגעים שהוא מנהל מול חמאס אמר יו"ר הרשות כי גם ישראל ניהלה משא ומתן עם חמאס בתיווך מצרים על הסכם הרגיעה אחרי מבצע "עמוד ענן".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לפיוס הפנים-פלסטיני בפגישה שקיים עם שר החוץ האוסטרי, סבסטיאן קורץ: "אבו מאזן צריך לבחור, האם הוא רוצה פיוס עם חמאס או שלום עם ישראל? אפשר להשיג רק אחד מהם, לא את שניהם".
השר נפתלי בנט: "חמאס ימשיך לרצוח יהודים ואבו מאזן ימשיך לדרוש את שחרור הרוצחים. מי שחשב שאבו מאזן הוא פרטנר, ראוי שייחשב מסלול מחדש".
שר החוץ אביגדור ליברמן אמר בתגובה לדיווחים על הסכם מתגבש להקמת ממשלת אחדות בין פתח לחמאס: "אבו מאזן צריך להחליט אם הוא רוצה לעשות שלום, ואם כן - עם מי". ליברמן ציין כי "אי אפשר לעשות שלום גם עם ישראל וגם עם חמאס, ארגון טרור שקורא להשמדת ישראל. חתימה על הסכם לממשלת אחדות של פתח וחמאס היא חתימה על סיומו של המשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית".