מחקר: המדדים לבדיקת ראש העובר לא מדויקים
במקרים רבים שבהם נאמר לאישה בהריון שראש העובר קטן מדי - האבחון שגוי. עקומה חדשה שפיתחו בבית חולים "העמק" מותאמת לאוכלוסייה הישראלית. "כך נחסוך את הפניקה ואת הבדיקות המיותרות", אומרים החוקרים ל"ידיעות אחרונות"
הרופא אומר שהראש של העובר קטן מדי? יכול להיות שהוא פשוט מסתכל בטבלה הלא נכונה. מחקר חדש קובע שהמדדים המקובלים לבחינת גודל ראש העובר לא מדויקים, ונשים רבות נבהלות לחינם ועוברות בדיקות לא נחוצות.
אחת מהבדיקות השגרתיות אצל הרופא בזמן ההריון היא סקירת מערכות שבה בודקים גם את היקף ראשו של העובר. אם הראש קטן מדי יחסית לגיל ההריון, זה עשוי להעיד על פיגור שכלי, פיגור מוטורי, קשיים בשפה .'וכו
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על בדיקות הריון בערוץ הורים :
במקום מי שפיר: השווינו בין בדיקות הדם החדשות
שבוע אחרי שבוע: המדריך המלא לבדיקות בהריון
כל אישה מעל גיל 35 צריכה דיקור מי שפיר?
נשים שראשו של העובר קטן מדי מופנות לביצוע בדיקות נוספות, ובמקרים נדירים מאוד אפילו מבצעות הפלה מחשש ללידת עובר לא בריא. אלא שמחקר חדש שבוצע בבית חולים "העמק" בעפולה גילה כי מדד Hadlock (הבודק את היקף הראש, היקף הבטן ואורך עצם הירך), שהוא אחד הנפוצים בישראל, לא מתאים לאוכלוסייה המקומית. החוקרים בחנו 17,708 הריונות בשבועות 12 עד 42 במשך 12 שנים, והגיעו למסקנה שבחמישית מהמקרים שבהם נאמר לאישה שהראש של העובר שלה קטן, האבחון היה שגוי.
"המדד הקיים נקבע בארצות הברית בשנות ה,80- ובכל העולם משנים אותו כיום ועושים התאמה לאוכלוסיות המקומיות. הרי אם ניקח את המדדים של הסקנדינבים וניישם אותם על האוכלוסייה הסינית, התוצאה שנקבל היא שכולם גמדים," מסבירה ד"ר אתי שפיגל, רופאה בכירה ביחידת האולטרסאונד של מחלקת נשים ויולדות ב"העמק," שביצעה את המחקר עם פרופ' אליעזר שלו, מנהל חטיבת נשים ויולדות ב"העמק" ודיקן הפקולטה לרפואה בטכניון.
לפי מדד ,Hadlock יש צורך להפנות כ-30% מההריונות להמשך בדיקות עקב חשד להיקף ראש קטן מדי. במקרה כזה, האישה מגיעה ליחידת האולטרסאונד ונבדקת שם, אך לא תמיד הצוות יכול לשלול בוודאות שאכן היה מדובר באבחון שגוי, ולעיתים הם אף נזהרים בלשונם מחשש לתביעות עתידיות. "הם אומרים שהם לא יכולים להבטיח בוודאות ילד בריא," מסבירה ד"ר שפיגל, "והאישה מבוהלת."
כך קרה גם לע'. "במהלך הסקירה הראשונה בהריון עם בני הבכור אמר לנו הרופא שמידת הראש שלו קטנה יחסית לשאר גופו. שאלנו מה זה אומר והוא הסביר שזה יכול להעיד על כל מיני תסמונות או בעיות עם העובר," היא מספרת. "מובן שנכנסנו ללחץ. בשבועות הבאים שבנו לכמה בדיקות חוזרות, וכל הזמן סימן השאלה הזה ריחף מעלינו. רק בפעם השלישית אמר הרופא שמידות הראש תקינות ואנחנו חזרנו לנשום."
כדי למנוע מקרים כאלה, פיתחו ב"העמק" עקומת גדילה חדשה שמותאמת לאוכלוסייה
הישראלית, לפיה רק בעשירית מהמקרים נדרש בירור נוסף לגבי היקף הראש, וזו נבדקת בימים אלו בבתי חולים נוספים בארץ. לדוגמה, לפי העקומה הנוכחית היקף ראש בשבוע 30 מתחת 271.5-ל מ"מ מאובחן כקטן, ולפי העקומה של "העמק" הראש קטן רק אם ההיקף מתחת 265-ל מ"מ.
"אם נשתמש מלכתחילה בעקומה מתאימה, נחסוך לאישה את הפניקה," אומרת ד"ר שפיגל. "אם היא תגיע לרופא שלא מכיר את העקומה החדשה, ישלחו אותה לייעוץ גנטי, לדיקור מי שפיר ולבירורים נוספים, ובכל הזמן הזה האישה מודאגת. במקרים נדירים מאוד היא גם תפסיק את ההריון".