נערה חרדית: "נאנסתי ושתקתי. לא עוד"
אסתי, נערה חרדית, נאנסה על ידי דודה. המשפחה ידעה אך העדיפה לעצום עיניים, ואסתי הלכה ודעכה, עד שהגיעה לעמותת תל"ם המסייעת לצעירות חרדיות במצבה. לאחרונה אזרה כוחות לשים את התוקף מאחורי סורג ובריח - וגם לדבר על זה, "כדי לתת אומץ לאחרות לקום ולעשות מעשה"
לפני שש שנים השתנו חייה של אסתי מהקצה אל הקצה: הנערה הצעירה - כמה חודשים לפני בת המצווה - נאנסה באכזריות על ידי הדוד שלה, סמוך לביתה שבעיר החרדית מודיעין עילית. הנערה הפגועה לא מצאה אוזן קשבת בקהילה הליטאית הסגורה שבה חיה ואף לא בקרב בני משפחתה, ומצבה הלך והידרדר.
<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>
אבל גם חבל ההצלה הושלך אליה מעומק המגזר החרדי, בדמות עמותת תל"ם – מרכז חדש שהוקם במטרה לסייע לנערות מהמגזר החרדי שמצאו את עצמן מחוץ למסגרות משלל סיבות – רבות מהן, על פי עדותה של אסתי, נפגעות תקיפה מינית.
קראו עוד בערוץ היהדות :
הטיפול והשיקום שעברה ועוברת, הביא את אסתי לעשות צעד בלתי שגרתי למגזר, ולהתלונן על הדוד האנס – וגם לדבר על מה שעברה, מתוך מטרה "לתת אומץ לבנות אחרות שנמצאות במצב הזה או במצבים דומים לקום ולעשות מעשה", כדבריה.
"גדלתי בחברה חרדית 'רגילה", היא מספרת ל-ynet. "קצת לפני בת מצווה שלי, דוד שלי לקח אותי לסיבוב ברכב ליד הבית. בהתחלה הוא דיבר איתי: 'נכון שכיף להיות ערומים, לישון ערומים'. נבהלתי. זה דבר לא רגיל במגזר שמדברים על דברים לא צנועים. ואז הוא התחיל לגעת בי, ובהמשך אנס אותי".
"אף אחד לא שם לב שהמצב שלי לא טוב"
אסתי שבה הביתה פגועה ומלאת פחדים, לאחר שהדוד איים עליה שיפגע בה אם תספר את שעולל,
אבל ההורים הרגישו שמשהו קרה: "אני זוכרת שאבא שלי שאל אותי איפה הייתי, ואמרתי לו שעשיתי סיבוב. אבא שלי הוריד לי סטירה מצלצלת, ועד היום זוכרת את הצליל שלה. הוא נורא כעס עליי. עד היום אני פגועה ממנו.
"התחלתי לבכות, וההורים שלי ראו שאני היסטרית ושאלו אותי מה קרה. אמרתי להם שהדוד רק קצת נגע לי בבטן. מפה לשם אבא שלי התקשר אליו, והוא אמר שלא קרה כלום. הוא רק חיבק אותי כי הוא אוהב אותי, ופה נגמר הסיפור. המשפחה שלי חתכה אתם את הקשר. אמא שלי רצתה להתלונן בזמנו, אבל אבא שלי לא רצה, כי הוא חשש שהשם של המשפחה ייפגע, אם זה בשידוכים או בבתי הספר".
מתוך אותה מגמת הדחקה, הסביבה לא חשבה שכדאי לשלוח את אסתי לטיפול פסיכולוגי. "אף אחד לא שם לב שהמצב שלי לא טוב", היא אומרת. "הייתי יושבת בלילה וחותכת את עצמי עד זוב דם, עד שצעקתי מכאב. לא יכולתי לישון. הייתי מדמיינת שהוא בא להתנקם בי. היו לי טראומות מטורפות".
"החלטתי לשים לזה סוף"
את אסתי אנחנו פוגשים במרכז תל"ם שממוקם במרכז ירושלים. מדובר במרכז ייחודי ופורץ דרך, המספק לבנות
המגזר החרדי שנפלטו ונפגעו תמיכה בלתי מסויגת. "זיהינו את הצורך לא להתבייש להחביא את זה ולהישיר מבט אל תוך המורכבות כדי למצוא פתרון", אומר הרב בניהו דביר, יו"ר עמותת תל"ם.
"אנחנו מנסים להתמודד מתוך אהבה למגזר, שהוא מגזר נפלא, כשהמטרה לתת מענה לאותן בנות מבלי להכתים את המגזר. בנינו סוג של מודל עם שלל תוכניות, בעשר אצבעות, שמקבל גם גיבוי מקצועי - ולא פחות, גיבוי רבני. המטרה שלנו היא להפוך למודל לחיקוי, היות והתופעה קיימת. עכשיו גם הפיתרון קיים".
לאחר שהידרדרה לצריכת אלכוהול וסמים קשים, הגיע גם אסתי לתל"ם. הרב יוסי קרישבסקי, חבר בוועד המנהל של העמותה, זוכר את היום שבו הגיעה הנערה המרוסקת: "ראינו שאם היא לא תטופל באופן מיידי, היא תתפרק לגמרי". בעקבות הטיפול אף אזרה, כאמור, את האומץ והכוחות "לשים לזה סוף", כדבריה. "החלטתי להתלונן. אין יותר הדחקות. הכל התפוצץ. אמא שלי העידה, וגם אבא שלי היה מעורה. האדם שהכניס אותי למצב הזה נמצא מאחורי סורג ובריח".