50 אלף ניצולי שואה עניים: "כמה נחיה?"
אחד מכל ארבעה ניצולי שואה בארץ חי בעוני וחלקם מוותרים על מזון ותרופות. כך עולה מדו"ח של "הקרן לרווחת נפגעי השואה". חיה קוז'יקרו, בת 76, סיפרה היום בדמעות: "לפעמים אנחנו רוצים לגמור את החיים". ביום ראשון תובא לאישור הממשלה התוכנית הלאומית לסיוע לניצולי השואה
"אנחנו חיים מביטוח לאומי אבל זה לא מספיק, אנחנו מוציאים אלפי שקלים בחודש על תרופות. לפעמים אנחנו רוצים לגמור את החיים, כמה נחיה עוד?". חיה קוז'יקרו, ניצולת שואה בת 76, התקשתה לעצור את דמעותיה במהלך מסיבת עיתונאים שבה הוצג הדו"ח של "הקרן לרווחת נפגעי השואה". לפי הנתונים, אחד מכל ארבעה ניצולי שואה שמתגורר בארץ חי בעוני. רבים מהם נאלצים לוותר על מזון ותרופות כדי לסגור את החודש.
משרד האוצר הכריז לאחרונה על תוכנית חדשה לעזרת ניצולי השואה, אבל קוז'יקרו לא נכללת בקריטריונים. "אני ובעלי, ניצול שואה גם הוא, לא מוכרים כניצולים רק בגלל שנת העלייה שלנו לארץ ב-1953".
- עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו
על פי הדו"ח של הקרן, כ-50 אלף מתוך 193 אלף ניצולי השואה החיים בישראל חיים מתחת לקו העוני. עוד עולה מהדו"ח כי 36% מניצולי השואה חיים בגפם וכ-10,000 מהניצולים עריריים. הנתונים מתפרסמים כמה ימים לפני ציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
בסקר שערכה הקרן בקרב 400 ניצולים, העיד אחד מכל חמישה ניצולים שהוא נאלץ לוותר על תרופות או על מזון בשנתיים האחרונות עקב מצוקה כלכלית. 50% מהניצולים העידו בסקר כי הם חשים בדידות. יותר משליש מניצולי השואה פנו לקרן בשנה האחרונה לקבלת סיוע, רובם בעלי הכנסה נמוכה ובהגדרה של משרד האוצר "נזקק נצרך". 86% מהניצולים שפנו לקרן לקבלת סיוע כלכלי חיים מהכנסה של פחות מ-5,000 שקל בחודש, ו-60% מהם חיים מהכנסה של עד 3,000 שקל בחודש בלבד.
86% מהניצולים העידו בסקר כי הם מוטרדים ממצבם הכלכלי בעתיד ו-55% דיווחו כי אינם מרוצים מהאופן שבו מטפלת בהם הממשלה. 61% העידו כי הם לא חשים שיפור או שינוי ביחס הממשלה לניצולים בשנה האחרונה ו-43% דיווחו כי הם חוששים כי השואה יכולה לחזור.
ביום ראשון יביאו שר האוצר יאיר לפיד ושר הרווחה מאיר כהן לאישור הממשלה את התוכנית הלאומית לסיוע לניצולי השואה שעלותה נאמדת במיליארד שקלים לשנה. במשרד האוצר אמרו כי התקצוב לתוכנית מתווסף לכ-835 מיליון שקלים שהקצה לפיד לחמש השנים הקרובות לטיפול בזכויות הניצולים עם הקמתה של הממשלה. סעיף מרכזי בתוכנית מתייחס להעלאת הקצבה המינימלית המשולמת לכ-90 אלף ניצולים לסכום של 2,200 שקלים לחודש. כיום עומדת הקצבה המינימלית על 1,825 שקלים בלבד והקצבה המרבית תישאר על 5,400 שקלים. עלות הסעיף בתוכנית עומדת על 166 מיליון שקלים.
במסגרת התוכנית, 130 מיליון שקלים יוקצו לסעיף שיאפשר לכל ניצולי השואה לא
לשלם יותר עבור התרופות שהם צורכים. בנוסף, יקבלו הניצולים 100% הנחה עבור השתתפות עצמית לתרופות שבסל התרופות לעומת 50% הנחה שהם מקבלים כיום.
אלף ניצולים מתים מדי חודש
בינואר האחרון פרסמה הקרן לרווחת נפגעי השואה נתונים שלפיהם יותר מ-1,000 ניצולי שואה נפטרים בכל חודש, וגילם הממוצע של אלו שחיים בינינו, חלקם בעוני מחפיר, עומד על 85. בקרן אמרו אז כי הזדקנות אוכלוסיית ניצולי השואה מביאה לגידול בצורכיהם הסיעודיים. כשליש מהניצולים נזקקו לסיוע סיעודי מהקרן ובכל חודש מתווספות כ-600 בקשות חדשות לסיעוד. בשנה האחרונה הממשלה הגדילה, כאמור, את התקציב המועבר לניצולים, ומספר הניצולים הזכאים לתוספת שעות סיעוד באמצעות הקרן גדל מכ-25,400 בשנה החולפת לכ-26,800 השנה.
יו"ר הקרן לרווחת נפגעי השואה אבי דיכטר התייחס להחלטת הממשלה הצפויה על הגדלת התקצוב לניצולים: "מדובר בהחלטה דרמטית, זו הפעם הראשונה שממשלת ישראל עוקפת את הבירוקרטיה ונותנת מענקים לניצולים, במקום החזרים". יחד עם זאת ציין דיכטר כי "האוכלוסייה שתקבל את הסיוע עדיין לא מזוהה באופן סופי. אנחנו יכולים לזהות כבר עכשיו כמה אלפי ניצולי שואה שלא ברור אם יקבלו מענה. בנוסף יש ניצולים שהכסף שיקבלו - במקום השירות והסיוע שקיבלו עד כה - עלול להתאדות במינוס שיש להם בבנק". דיכטר הזהיר מפני עיכוב ביישום התוכנית.
מנכ"ל הקרן רוני קלינסקי: "החל משנת 2015 מספר הניצולים החיים בישראל ירד, אבל הגידול בצורכיהם יימשך עד שנה זו. זו תקופה קריטית שבה אנחנו צופים גידול בפניות. חלון ההזדמנויות של חמש השנים הקרובות הולך ונסגר".