שתף קטע נבחר
 

קבוצות רכישה דורשות להיכלל בחוק המע"מ

קבוצות הרכישה קוראות לאוצר להרחיב את הקריטריונים לזכאי חוק המע"מ, ומאיימות לפנות לבג"ץ אם ההטבה לא תחול עליהן: "הממשלה מחרימה אלפי רוכשים ויוצרת העדפה לטובת הקבלנים". הקבלנים לא נשארו חייבים ופנו לרשות ני"ע: "הצטרפות לקבוצות רכישה כוללת נטילת סיכונים עצומים"

לא רק זוגות צעירים ורווקים מעל גיל 35 - גם קבוצות הרכישה רוצות להיות חלק מהטבת המע"מ . פורום מנהלי קבוצות הרכישה יצא היום (ד') בקריאה לשר האוצר, יאיר לפיד, לשלב את הקבוצות תחת זכאי חוק המע"מ, לפיו רוכשי דירה ראשונה מקבלן ייהנו ממע"מ בשיעור של 0%. "קבוצות הרכישה הן הפלטפורמה להורדת מחירי הדיור לזוגות הצעירים", אמרו ל-ynet, "הממשלה מחרימה אלפי רוכשים שמצאו דרך להוזיל את הדירות". מנהלי הפורום אף מאיימים לפנות לבג"ץ אם לא ייכללו תחת הקריטריונים.

 

הטבת המע"מ - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

הפורום כולל 17 קבוצות ועמותות רכישה, שיערכו ביום א' הקרוב כנס חירום בשיתוף איגוד לשכות המסחר, וידונו בצעדים שנוקטת באחרונה הממשלה להוזלת הדירות בישראל. לדברי הפורום, כ-25% מפלח שוק הנדל"ן בישראל הוא של קבוצות ועמותות הרכישה (קבוצות ועמותות רכישה הן היינו הך מבחינה משפטית ומילולית, כאשר המילה עמותה נמצאת יותר בשימוש בקרב החברה הדתית).

 

נזכיר כי בשלב זה, חוק המע"מ רלוונטי לזוגות צעירים מחוסרי דיור ולרווקים מעל גיל 35 מחוסרי דיור. לטענת מנהלי הקבוצות, צעדי האוצר יוצרים העדפה לקבלנים על פני הקבוצות. "משרד האוצר בהחלטותיו יצר העדפה סקטוריאלית לחברות הנדל"ן, מה שהביא לפגיעה של מאות התארגנויות נדל"ניות, בהן שותפים אלפי רוכשי דירות צעירים העונים על כל הקריטריונים שנקבעו", טוען ישראל זעירא, יו"ר פורום קבוצות הרכישה ומנכ"ל חברת באמונה המנהלת עמותות רכישה.

 

לדבריו, "ש לזכור כי על פי דו"ח מינהל הכנסות המדינה, לקבוצות הרכישה תרומה חשובה בהורדת מחירי הדירות בישראל, לכן כל פגיעה בהן משמעותה העלאת המחירים בעיקר באזורי הפריפריה ומחיקת הענף היחיד שהצליח להוריד את מחירי הדיור".

 

מלחמה ותיקה ועיקשת

המלחמה בין הקבלנים לבין קבוצות ועמותות הרכישה היא ותיקה ועיקשת. הקבלנים טוענים כי קבוצות הרכישה גרמו לעלייה במחירי הדירות מכיוון שהן מציעות מחיר גבוה על הקרקע - וגוררות את השוק מעלה. לטענתם, תנאי המשחק של הקבלנים ושל הקבוצות שונים משום שעל הקבלנים חלות חובות רבות יותר. העמותות, מנגד, טוענות לצביעות של הקבלנים, "שפשוט לא מעוניינים להוריד את מחירי הדיור", לדבריהן.

 

הקבלנים לא נשארו חייבים, וזמן קצר לאחר הודעת פורום קבוצות הרכישה פנו לרשות לניירות ערך בנושא. "הצטרפות לעמותת רכישה כוללת נטילת סיכונים עצומים, אשר ספק אם יש לחברי העמותה, שאינם אנשי מקצוע בתחום, יכולת להבינם בעת היענות להצעה המופנית אליהם", כתבו נציגי התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) לרשות. יצוין כי הפנייה לרשות ניירות ערך נעשתה משום שלטענת ההתאחדות, קבוצת רכישה היא "עסק שמוכר חלקים בו ואת היכולת להיות שותף לפעילות העסקית - בדיוק כמו ברכישת מניות".

 

אמיר הלר, סמנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אמר כי "מנהלי עמותות וקבוצות הרכישה מפזרים הבטחות לציבור, ללא גילוי ושקיפות מינימליים הנדרשים על פי החוק". לדבריו, "הציבור משלם כתוצאה מכך פעמיים: האחת, כתוצאה מפעילות העמותות - מחירי הנדל"ן בישראל עולים לגבהים שלא הכרנו עד היום; השנייה, הציבור שמצטרף לעמותה סבור שהוא קונה דירה במחיר ידוע מראש, אולם לא שם לב לאותיות הקטנות - למשל שהמחיר אינו סופי, הזמנים אינם ברורים, המפרט אינו ידוע והמצטרף אינו קונה דירה, אלא הופך בעל כורחו ליזם, על כל המשתמע מכך".

 

על פניית התאחדות בוני הארץ לרשות לניירות ערך הגיב זעירא: "במקום להיאבק לטובת הציבור להוזיל את הדירות, יש גורמים המחפשים כיצד להכניס בירוקרטיה ורגולציה כדי להקשות על התחרות בענף. אין בזה לבין טובת הציבור דבר. מחקרים של האוצר הוכיחו כבר בעבר כי לקבוצות הרכישה תועלת רבה לשוק הנדל"ן, יכולת להוריד את מחירי הדיור ועיקר פעולתן בהגברת התחרות בענף. נראה שיש מי שמבקש לפגוע בקידום כלכלת שוק ותחרות חופשית וליצור העדפה לחברות הנדל"ן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס
שר האוצר, יאיר לפיד. ייענה לדרישת קבוצות הרכישה?
צילום: יוגב אטיאס
מומלצים