שתף קטע נבחר

 

הסכם היסטורי: חמאס ופתח חתמו על פיוס

לחיצות יד ומחיאות כפיים שמו סוף לשנים של פילוג פלסטיני: ממשלת אחדות תוקם תוך 5 שבועות, בחירות ייערכו תוך שבעה חודשים, חמאס והג'יהאד האיסלאמי יצורפו לאש"ף. אלפים חוגגים בעזה. בנט: הרשות הפכה לגוף הטרור הגדול בעולם. ישראל ביטלה את פגישת המו"מ שתוכננה להערב

שנים של מלחמה פנים-פלסטינית הסתיימו בלחיצת יד ובמחיאות כפיים: במסיבת עיתונאים בעזה שבה הציגו את ההבנות, הודיעו היום (ד') נציגי פתח וחמאס על יישום הסכמי הפיוס שעליהם חתמו בעבר בדוחא ובקהיר. על פי ההסכם יצורפו לאש"ף חמאס והג'יהאד האיסלאמי, ממשלת אחדות תורכב בהסכמה עם חמאס תוך חמישה שבועות ובחירות לנשיאות יתקיימו לכל היותר חצי שנה לאחר מכן.

 

 

ראש ממשלת חמאס ברצועה, איסמאעיל הנייה, אמר לתקשורת לאחר מכן כי "אלה חדשות טובות לעם שלנו. תקופת הפילוג הסתיימה". מוסא אבו מרזוק מהלשכה המדינית של חמאס אמר לאחר החתימה: "אנחנו מסיימים סכסוך שגבה מחיר גבוה מהעם הפלסטיני". ברצועת עזה החלו בחגיגות ספונטניות אחרי חתימת הסכם הפיוס, שמסיים כמעט שבע שנים של פילוג, מרגע השתלטות חמאס על הרצועה. אלפי בני אדם יצאו לחגוג ברחובות, נופפו בדגלים וקראו "אחדות פלסטינית". 

 

איחוד פלסטיני: אחר הסכם הפיוס    (צילום: רויטרס)

איחוד פלסטיני: אחר הסכם הפיוס    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

חגיגות לאחר ההסכם. היום בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חגיגות לאחר ההסכם. היום בעזה(צילום: AFP)


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בירושלים תקפו את אבו מאזן לאחר החתימה, ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט אמר כי "הרשות הפלסטינית הפכה לגוף הטרור הגדול בעולם". במקביל נמסר מלשכת ראש הממשלה כי ישראל ביטלה את פגישת המו"מ שהייתה אמורה להתקיים הערב.

 

המימשל האמריקני עוקב אחר הדיווחים על העסקה בין פתח וחמאס. גורם אמריקני אמר ל-ynet: "הבהרנו בעבר את העקרונות שחייבים להנחות את הממשלה הפלסטינית כדי שהיא תוכל למלא תפקיד מועיל בהשכנת שלום ובניית מדינה עצמאית. כל ממשלה פלסטינית חייבת בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים להיות מחויבת לאי אלימות, הכרה במדינת ישראל וקבלת ההסכמים הקודמים".

 

במימשל האמריקני הוסיפו: "אם תכונן ממשלה פלסטינית חדשה, אנחנו נעריך אותה על סמך דבקותה בעקרונות הללו, המדיניות שלה ומעשיה, ונחליט על השלכותיה על הסיוע שלנו בהתבסס על החוק האמריקני". 

 

במסיבת העיתונאים בעזה קרא הנייה את פרטי ההסכם:

1. יישום ההסכמים הקודמים שהושגו בקהיר ובדוחא.

2. אבו מאזן ירכיב את ממשלת האחדות הפלסטינית בהסכמה עם חמאס בתוך חמישה שבועות.

3. הפלסטינים יערכו בחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית לא יאוחר משישה חודשים אחרי הקמת הממשלה.

4. ימשיכו הדיונים על שינוי במבנה אש"ף.

5. ועדת הפיוס תמשיך בעבודתה השוטפת.

6. הוועדה העוקבת אחרי שחרור הפעילים של פתח וחמאס מבתי הכלא בגדה וברצועה תמשיך בעבודתה.

7. המועצה המחוקקת הפלסטינית תשוב לפעול.

 

בהקראת ההסכם אמר הנייה שהחתימה מתבצעת "בזמן שיש תקיפה על מסגד אל אקצה, ובזמן שבו כל ירושלים נצבעת ביהדות ובניסיון למחות את הזהות הערבית והפלסטינית, ולטמא את הקדושה הנוצרית והמוסלמית בעזרת ההתנחלויות".

פגישת הפיוס בעזה, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פגישת הפיוס בעזה, היום(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סגן יו"ר המועצה המחוקקת בעזה, ד"ר אחמד באהר, אמר לאחר החתימה: "אנחנו מבטלים את כל ההסכמים הקודמים וסוללים דף חדש לעם שלנו. אני רוצה להזכיר לכם שהרשות רוצה לאחד את כל הפלסטיניים בכל פינה בארץ. הלחץ הגדול להגיע להסכם הגיע מהעם הפלסטיני. נפשיל שרוולים ונתחיל לצעוד יחד קדימה".

 

מוקדם יותר היום נמסר בדיווחים פלסטינים על הפרטים המסתמנים של ההסכם, ולפיהם בראש הממשלה יעמוד הנשיא הנוכחי אבו מאזן או בכיר חמאס בגדה נאסר א-שאער. ההחלטה מי מבין שניהם יעמוד בראש הממשלה הזמנית תהיה בידי אבו מאזן. על פי דיווחים אחרים, המשלחת מהגדה המערבית הציעה שראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמאדללה ימשיך לכהן בתפקידו גם במסגרת הממשלה הזמנית. ההחלטה מי יעמוד בראשות הממשלה הזמנית תידחה כנראה למועד מאוחר יותר.

 

יישום ההסכם יכלול בנוסף להרכבת הממשלה והבחירות גם רפורמה במבנה של אש"ף וחמאס כאמור יצורף לארגון, יחד עם הג'יהאד האיסלאמי. עם זאת לא ברור עדיין מה הוסכם בנוגע למנגנוני הביטחון של ממשלת חמאס בעזה ובאשר לזרועות הצבאיות של הפלגים השונים שנמצאות בעזה כמו עז א-דין אל-קסאם ופלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי.

 

שנים של פיצול פלסטיני

הפיצול בין פתח לחמאס החל בעשור הקודם. שורשיו טמונים בניצחון חמאס בבחירות המוניציפאליות ברשות הפלסטינית ובבחירות למועצה המחוקקת בשנים 2005 ו-2006. השליטה של פתח במוסד הנשיאות ושל חמאס בממשלה הפלסטינית הובילו לחילוקי דעות בין הצדדים ולמתיחויות שהחריפו והלכו. ככל שהמתיחות הפוליטית גדלה כך גם התפתחה מתיחות גם בשטח, וזו הובילה לעימותים אלימים בין אנשי פתח וחמאס. אמנם בתחילה העימותים היו מוגבלים ומקומיים, אך הם לוו גם בהרוגים משתי התנועות.

חגיגות בעזה, עם חתימת ההסכם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חגיגות בעזה, עם חתימת ההסכם(צילום: AFP)

בתחילת 2007 התגברו העימותים האלימים בין הצדדים ועשרות פעילים משתי התנועות נהרגו במהלכם. בחודש פברואר אותה שנה חתמו אבו מאזן וחאלד משעל על "הסכם מכה", שבמסגרתו הוחלט להקים ממשלת אחדות לאומית. אך למרות הקמתה המשיכו הצדדים לטבוח זה בזה.

 

בחודש יוני הצליח חמאס להשתלט על מרבית מבני מנגנוני הביטחון הפלסטינים ועל שטחים נרחבים ברצועת עזה. בתגובה עצרו מנגנוני הביטחון בגדה המערבית מאות אנשי חמאס ובזזו את בתיהם. בעקבות השתלטות חמאס על רצועת עזה פיזר אבו מאזן את ממשלת האחדות והשביע ממשלה חדשה בראשותו של סלאם פיאד.

 

בשנים שעברו ניסו הפלסטינים להגיע לפיוס כמה פעמים ללא הצלחה. ב-2011 חתמו אבו מאזן וחאלד משעל על הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני בקהיר. ההצהרות החגיגיות נשארו בבירה המצרית והצדדים לא יישמו את סעיפי ההסכם בעקבות חילוקי דעות ביניהם. ב-2012 נועדו אבו מאזן ומשעל בדוחא, בירת קטאר, והחליטו על הקמת ממשלת אחדות לאומית זמנית שבראשה יעמוד אבו מאזן. גם את הסכם זה לא יישמו הצדדים ומאז נכנסו מאמצי הפיוס לקיפאון ארוך (שאולי) הסתיים היום. 

 

"עם רוצחים לא מדברים"

מנגד, בכירים בממשלת ישראל תוקפים היום בחריפות את המאמץ הפלסטיני להגיע לאחדות בין פתח לחמאס. "חתימה על הסכם לממשלת אחדות של פתח וחמאס היא חתימה על סיומו של המשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית", הזהיר שר החוץ אביגדור ליברמן.

 

יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט: "עם רוצחים לא מדברים. חתימת הסכם מיזוג של הפתח, הג'יהאד האיסלאמי והחמאס מכניסה את המזרח התיכון לעידן מדיני חדש. הרשות הפלסטינית הפכה לגוף הטרור הגדול בעולם, 20 דקות מתל אביב. כמו שהאמריקנים לא מדברים חמאס והג'יהאד האיסלאמי ואל-קעידה, גם ישראל צריכה להיות ברורה".

 

סגן שר החוץ זאב אלקין: "חתימת הסכם והקמת ממשלת אחדות בין אבו מאזן לחמאס חושפת פעם נוספת את אחדות המטרות האמיתית בין מחבלי חמאס למנהיגי הפתח: השמדת המדינה היהודית. לא צריך להיות מופתע מכך שמי שמסרב אפילו לדון על הכרה במדינה יהודית בגבולות כלשהם ומשלם משכורות עתק למחבלים שרצחו ישראלים, מצא בסוף את מקומו הטבעי בחיבוק החם של רוצחי החמאס".

 

יו"ר מרצ זהבה גלאון מסרה בתגובה: "נתניהו דחף את מחמוד עבאס לחמאס ועכשיו מבקש ממנו לבחור בין ישראל לחמאס. זו בקשה המנוגדת לאינטרס הישראלי. כל פיוס בין הגדה לעזה הוא חיוני, כל עוד ההסכם בין אבו מאזן לישראל מחייב גם את חמאס, ובראש ובראשונה הפסקת האלימות. עד כה ישראל טענה נגד אבו מאזן שאינו מייצג את כלל הפלסטינים, ועכשיו, כשהפיוס יביא אותו לייצג את כלל הפלסטינים, דורשת ממנו שיבחר בין ישראל לחמאס".

 

מורן אזולאי, אטילה שומפלבי ויצחק בן-חורין השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נציגי הפלגים הפלסטינים, היום בעזה
צילום: AFP
מומלצים