שתף קטע נבחר

 

אבו מאזן: פיוס עם חמאס לא סותר את המו"מ

נתניהו אמר כי ההסכם שנחתם בעזה מעיד כי הנשיא הפלסטיני "לא רוצה שלום", אבל אבו מאזן טוען: ההסכם לא סותר את המשך השיחות. הרצוג מטיל את האחריות על נתניהו: "ההסכם הוא תוצאה של היעדר יוזמה מדינית". ארצות הברית: זה מסבך את המאמצים במשא ומתן

בירושלים אמרו שהסכם הפיוס שחתם פתח עם חמאס מהווה למעשה את סופו של המו"מ המדיני , אבל הנשיא הפלסטיני חושב אחרת. בהתבטאות ראשונה של אבו מאזן לאחר ההכרזה ברצועת עזה על פיוס בין הפלגים הפלסטיניים, אמר נשיא הרשות כי הסכם זה לא סותר את השיחות המדיניות עם ישראל. "אין סתירה בין הדברים, בעיקר מאחר שאנחנו מחויבים לשלום המבוסס לפתרון שתי המדינות, בהתאם לחוק הבינלאומי", אמר.

 

 

אבו מאזן אמר את הדברים לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להתפתחויות וטען כי המהלך מעיד שאבו מאזן לא מעוניין בשלום: "אמרתי הבוקר כי אבו מאזן צריך לבחור בין שלום עם ישראל לבין הסכם עם חמאס, ארגון טרור רצחני הקורא להשמדת מדינת ישראל ומוגדר הן בארצות ברית והן באיחוד האירופי כארגון טרור", אמר נתניהו. "בזמן שעדיין מתנהלות שיחות להארכת המשא ומתן, אבו מאזן בחר בחמאס ולא בשלום. מי שבוחר בחמאס לא רוצה שלום".

 

גורמים מדיניים מסרו כי נתניהו שוחח עם קרי בעקבות הכרזת הפלסטינים על כך שממשלת אחדות תוקם תוך חמישה שבועות: "רואים חזרה על הדפוס הפלסטיני שבכל פעם שהם צריכים לקבל החלטות - הם בורחים".

 

איחוד פלסטיני: אחר הסכם הפיוס    (צילום: רויטרס)

איחוד פלסטיני: אחר הסכם הפיוס    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פגישת הפלגים הפלסטינים והחגיגות אחרי ההסכם. היום בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פגישת הפלגים הפלסטינים והחגיגות אחרי ההסכם. היום בעזה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במסיבת העיתונאים בעזה קרא ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה את פרטי ההסכם:

1. יישום ההסכמים הקודמים שהושגו בקהיר ובדוחא.

2. אבו מאזן ירכיב את ממשלת האחדות הפלסטינית בהסכמה עם חמאס בתוך חמישה שבועות.

3. הפלסטינים יערכו בחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית לא יאוחר משישה חודשים אחרי הקמת הממשלה.

4. ימשיכו הדיונים על שינוי במבנה אש"ף.

5. ועדת הפיוס תמשיך בעבודתה השוטפת.

6. הוועדה העוקבת אחרי שחרור הפעילים של פתח וחמאס מבתי הכלא בגדה וברצועה תמשיך בעבודתה.

7. המועצה המחוקקת הפלסטינית תשוב לפעול.

 

האמריקנים עוקבים: אינדיק נשלח לאבו מאזן

במחלקת המדינה האמריקנית התייחסו להסכם הפיוס ואמרו כי הוא עלול לפגוע במאמצי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "ההצהרה מאכזבת ופוגעת במאמצינו", הצהירה הערב הדוברת ג'ן סאקי. "זה עלול לפגוע קשות במאמצי המשא ומתן. קשה לראות איך ישראל תוכל להמשיך לנהל משא ומתן עם ממשלה כזו שלא מכירה בזכותה להתקיים. עכשיו הפלסטינים צריכים להשיב אם הם מוכנים לעמוד בכל הדרישות המוקדמות, שכוללות הכרה של הממשלה המיועדת במדינת ישראל, בהסכמים שנחתמו עמה בעבר ובהימנעות מכל אלימות".

 

מזכיר המדינה ג'ון קרי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אבל לא דיבר עם אבו מאזן, שאליו נשלח מרטין אינדיק. "במשך עשור קבענו שכל ממשלה פלסטינית מחויבת לאי-אלימות, להכרה מדינת ישראל ולהסכמי העבר. ההצהרה הפלסטינית מאכזבת בהיעדר מחויבות להסכמים הללו. זה מסבך את המאמצים בין הצדדים להרחיב את המגעים", הצהירה דוברת מחלקת המדינה.

 

יחד עם זאת, האמריקנים עדיין מחכים לראות מה יקרה בין פתח לחמאס, בעיקר על מהלכים דומים בעבר. "אנחנו עוקבים מקרוב ונראה מהם הצעדים שייעשו", אמרו שם.

 

בישראל מודאגים: מצב חדש

בנאום מדיני שנשא הערב התייחס שר האוצר יאיר לפיד להסכם הפנים-פלסטיני: "החמאס אינו ממשלה. הוא ארגון טרור ג'יהאדי שחרת על דגלו הרג אזרחים – נשים, ילדים, זקנים – רק מפני שהם יהודים. אם הפלסטינים באמת רוצים להגיע להסכם עם ישראל ולהפוך לחלק ממשפחת האומות, איך זה שהם לא דרשו מחמאס להודיע שהוא זונח את דרך הטרור, מתחייב לא לפגוע בחפים מפשע, ולציית לחוק הבינלאומי?"

 

שרת המשפטים ציפי לבני אמרה בתגובה שההסכם הפנים-פלסטיני מהווה "התפתחות בעייתית מאוד שפוגעת במאמצי השלום שמתקיימים באינטנסיביות ובסיכוי שנוצר רק לאחרונה. חמאס מסרבת לקבל במשך שנים את תנאי הקוורטט הכוללים

הכרה בישראל, הפסקת האלימות והכרה בהסכמים שנחתמו בין ישראל לפלסטינים. נוכח המצב החדש, ישראל צריכה לבחון את המשמעויות ולשקול בהתאם את צעדיה".

 

ראש האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק הרצוג, הטיל את חלק מהאחריות על ראש הממשלה: "ההסכם הזה, שלא ברור עדיין עד כמה יחזיק מעמד, הוא תוצאה של היעדר יוזמה מדינית של נתניהו. נטל ההוכחה לגבי משמעותו הוא על אבו מאזן. יתרונו האפשרי הוא בכך שיכניס בעתיד את עזה למשוואה של הסכם עם הפלסטינים".

 

ברשות הפלסטינית שלחו מסר הרגעה לישראל בעקבות החתימה על יישום הסכם הפיוס בין פתח לחמאס. גורם פלסטיני בכיר אמר כי הסכם הפיוס אינו סותר את תהליך השלום וכי "כל הסכם שייחתם בין הפלסטינים לבין ישראל יכלול גם את רצועת עזה, ויספק את התשובה לכל אלה בישראל שטענו כי לא ניתן להגיע להסכם שלום כל עוד הרשות הפלסטינית אינה שולטת בעזה".

 

מורן אזולאי ואליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אבו מאזן, אתמול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים