10 ירקות ותבלינים שמתאימים לגינה שלכם
חולמים על הכנת סלט מירקות שגידלתם בעצמכם או קטיף תבלינים טריים היישר מהגינה? מה הם הגידולים המומלצים לגנן המתחיל ומתי הזמן לשתול כל אחד מהם
מחירי העגבניות והמלפפונים עולים ויורדים כול הזמן ומחקרים מעוררי חשש מתפרסמים מדי פעם על חומרי הדברה באוכל שלנו. אבל עם קצת יוזמה והשקעה אתם יכולים לדעת מה אתם מכניסים לפה, ומי יודע, אולי באותה הזדמנות תגלו את הגנן הפנימי שבכם.
עוד בנושא:
עיצוב דקורטיבי: כך תשדרגו את הגינה שלכם לבד
ירוק בעיניים: איך להקים גינה במרפסת שלכם?
רוצים גינה ואין לכם זמן? לרשימת הגננים המומלצים
אז הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד. גם אם אתם גננים חובבים בעלי ניסיון כלשהו, יתכן שבעת תכנון הגינה שלכם כדאי להיעזר בבעל מקצוע מנוסה שימליץ לכם על הגידולים המתאימים
ביותר עבורכם, לאחר שיבחן את השטח, וייקח בחשבון את כיוון השמש ביחס לשטח, כמות המים שאתם יכולים לעמוד בה, שעות התחזוקה והטיפול שאתם רוצים ויכולים להשקיע ועוד.
אליאב אריאלי, מנהל חברת גן אגרונום, ממליץ: "התחילו מגידול צמחים באדניות או במכלים, עם צמחי תבלין או ירקות קלים לתחזוקה, בלי הרבה מזיקים".
1. עגבניות
עבור בעלי גינות רבים זו לא גינת ירק בלי עגבנייה אחת או שתיים. אמנם שומעים הרבה סיפורים על בעיות בגידול עגבניות, הכוללים מחלות ומזיקים מסוגים שונים, אך העובדה שעגבניות הן בכל זאת גידול פופולארי צריכה לעודד אתכם. המפתח הוא למצוא את הזן שמתאים למזג האוויר ולתנאי הגידול בגינה שלכם.
העגבנייה טובה לשתילה או זריעה בסוף החורף או באביב, דורשת שמש מלאה, עשויה למות מקור (חד-עונתית) אך מצד שני ניתן לקטוף עגבנייה כאשר היא חצי בשלה והיא תמשיך להבשיל. ההשקיה הנדרשת היא סבירה עד מרובה, בהתאם למזג האוויר.
2. פלפלים
פלפלים מכל הסוגים צריכים עונת צמיחה ארוכה וחמימה, אבל שווה לחכות בשבילכם. הפלפל מגיע במגוון צבעים, מצהוב לירוק ועד סגול, ובמגוון גדלים. האמיצים שבינינו מוזמנים לשתול פלפלים חריפים. "העונה של הפלפלים מתחילה עכשיו, באביב, וזה הזמן לשתול אותם", אומר אריאלי. הפלפלים דורשים השקיה מרובה יחסית.
3. תות שדה
הטעם של תותים שנקטפו הרגע הוא כבר סיבה מספקת בשביל להתחיל לגדל אותם. גם לאחר עונת הפרי תוכלו ליהנות מהצמח ירוק העד, שיספק צבע לגינה. יתרון נוסף הוא יכולת העמידה במזג אוויר קשה ובכלי גידול מגוונים, לרבות מכלים תלויים. "אמנם בגידול של תות שדה יש קצת מזיקים, אך ניתן לפתור את הבעיות באמצעות ניכוש של עלים יבשים, ללא ריסוס", מסביר אריאלי, "גם אם יש מחלה, הגידול החזק של התות מחפה עליה".
את התות כדאי לשתול בחודשי האביב, משום שהוא נותן פרי עד אוגוסט. הוא דורש שמש מלאה וכדאי להרחיק את הצמח מהקרקע, אפילו באמצעות יריעה מפרידה. כמו כן חשוב לשמור על קרקע מאווררת, ולהרחיק ממנו ציפורים.
4. תבלינים
רוב התבלינים האהובים הם גם גידולים שקל מאוד לגדל אותם. חלקם, כמו נענע, כמעט בלתי אפשרי שלא לגדל - אם תשתלו נענע באדמה תמצאו אותה בכל רחבי הגינה שלכם. רוב התבלינים יגדלו בצורה הטובה ביותר בשמש מלאה ועם מעט מאוד השקיה, ורבים, כמו תימין, גם יכולים לשמש בתור כיסוי לשטחי קרקע בגינה.
אפשר לשתול אותם בגינת תבלין מובחנת, לערבב אותם עם ירקות אחרים או לגדל באדניות ועציצים. אריאלי מסביר: "התבלינים החזקים כמו מרווה ותימין יכולים להישתל ולשרוד כל השנה, לעומת בזיליקום שלא שורד את החורף ודורש שתילה מחודשת מדי שנה. בכל מקרה, האביב הוא זמן טוב לשתילה של צמחי תבלין".
5. שלפח (דובדבן היהודים)
השלפח הוא אופציה נחמדה בתור תוספת לגינת ירק, שלא קיימת אצל הירקן השכונתי. "השלפח, הנקרא הגם דובדבן היהודים בגלל ה'עורלה' שיש לו מסביב לפירות, הוא עשב קטן עם פירות דומים לעגבניות, אבל מתוקות", מפרט אריאלי.
את השלפח כדאי לשתול בעונת האביב.
6. צנונית
צנון וצנוניות הם אחד הגידולים האכילים והקלים ביותר לגידול. "היתרון הגדול של צנונית הוא שכמעט אין לה מזיקים ושההבשלה שלה מהירה", אומר אריאלי.
כדאי לזרוע את הצנונית עם הגעת הסתיו שכן היא דורשת שמש חלקית. באופן עקרוני, ניתן לשתול במשך כל השנה, כל עוד מקפידים על השקיה.
7. קישוא
אם שותלים קישוא, תהיו מוכנים לאכול אותו אחרי כחודשיים. הזוקיני ידוע בקלות הטיפול בו ובתמורה הנאה שהוא נותן. עם זאת, הצמחים דורשים הרבה מרווח, משום שהם צריכים להתפרס ולהתפשט. אם יש לכם את המקום, קישוא ושאר הדלועים הם ירקות נוחים לגידול. את הקישוא כדאי לשתול באביב או בסתיו והתנובה שלו תגיע במהלך חודשי הקיץ. הוא דורש שמש מלאה ולא אוהב השקיה בממטרות, שכן כך ירקב.
8. ירקות עלים
גידול של ירקות עלים (חסה וכדומה) הוא משימה קלה למדי והם בין הירקות היחידים שמצליחים ללבלב בצל חלקי גם כשחם בחוץ. את העלים תוכלו לאכול תוך חודש וחצי מהשתילה. בעיקרון העלים מעדיפים את עונת החורף, אך ניתן לשתול אותם במשך כל השנה. חשוב לשים לב לשתילה בזמן שמתאים לזן שבחרתם לגדל. חסה למשל עשויה להפוך למרה במזג אוויר חם, ולכן אריאלי ממליץ שלא לשתול אותה לקראת הקיץ.
9. גזר
אתם מכירים את הגזרים בתור ירקות כתומים וארוכים, אבל הגזרים של היום מגיעים במגוון צבעים, מלבן ועד סגול, ובמגוון צורות, מארוך וצר ועד קצר ועגלגל. כמו צנוניות, תוכלו ליהנות מהגזרים תוך זמן קצר של חודש בלבד. על מנת שהם ישמרו על הצורה המיועדת שלהם, הגזרים צריכים אדמה אוורירית ונקייה מאבנים. באופן עקרוני הגזר הוא ירק חורף, אך ניתן לזרוע אותו לאורך כל השנה.
10. עשבי תיבול ומאכל
אריאלי ממליץ גם על עשבי מאכל כגון עירית, בצל ירוק, פטרוזיליה, שמיר, סלרי או ארגולה (רוקט). "מדובר בגידולים קלים לתחזוקה וכמעט שאינם סובלים ממזיקים, הגדלים בקצב די נמרץ והתוצאות טובות".
אז איך לעשות את זה נכון?
אחד הדברים החשובים הוא התאמת הזריעה לעונת השנה של הירקות. תקופת האביב מתאימה לשתילת ירקות הקיץ, כגון עגבניות, קישואים, פלפלים, דלועים ושעועית. תבלינים הם צמחים רב-שנתיים שלא תלויים לרוב בעונה. התייעצו עם בעל המקצוע שימליץ לכם על הגידול הנכון לעונה.
אם יצרתם בגינה כמה ערוגות, חשוב להותיר שבילי ביניהן ולהכין את הקרקע לגידול, לרבות שימוש בקומפוסט. את הגידולים השונים ניתן להשיג בצורת זרעים
או שתילים. את תות השדה תמצאו תמיד כשתיל, לעומת גזר וצנונית שיבואו בתור זרעים בלבד. אם ברצונכם להגדיל את הסיכוי לצמיחה של הגינה, בחרו בגידול המגיע בצורת שתילים.
בנוסף, בקשו מהגנן שנעזרתם בו להקמת הגינה שיעביר לכם הדרכה מפורטת ומקצועית על תחזוקה נכונה של גינת ירק, יחד עם טיפים אישיים והידע העדכני ביותר בתחום הגינון ועיצוב הנוף. זכרו כי גם הגידולים הקלים והפשוטים ביותר יכולים להזמין מזיקים ומחלות.