שתף קטע נבחר

 

הסכם חמאס-פתח: "ייתכן שהפיוס הוא הצגה"

הקבינט יתכנס הבוקר כדי לדון בתגובה לפיוס, אבל בירושלים לא שוברים את הכלים: "אבו מאזן בעט בדלי, אך צריך לחכות". גם מהפלסטינים נשלח מסר מרגיע: "הסכם שלום יכלול את הרצועה". מה הסוגיות שעדיין במחלוקת?

ברשות הפלסטינית שולחים מסר הרגעה לישראל בעקבות החתימה על יישום הסכם הפיוס בין פתח לחמאס. גורם פלסטיני בכיר חזר אמש (ד') על הצהרתו של אבו מאזן והדגיש שהפיוס עם חמאס לא בא בסתירה להמשך המו"מ המדיני. "כל הסכם שייחתם בין הרשות לבין ישראל יכלול גם את רצועת עזה", הוסיף. "זה יספק את התשובה לכל אלה בישראל שטענו כי לא ניתן להגיע להסכם שלום כל עוד הרשות הפלסטינית לא שולטת בעזה".

 

 

כחלק מההסכם שנחתם בעזה, החלו הדיונים שאמורים להוביל להקמת ממשלת אחדות תוך חמישה שבועות. בחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית שתשוב לפעול ייערכו עד חצי שנה לאחר הקמת הממשלה, ולאש"ף יצורפו חמאס והג'יהאד האיסלאמי.

 

עם זאת, סוגיות רבות נותרו בינתיים מחוץ להסכם הפיוס, והדיון בהן עלול בעתיד לערער את יציבותו: מה יעלה בגורלם של מנגנוני הביטחון של ממשלת חמאס? האם הם יפורקו או ישולבו בתוך מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בגדה? האם חמאס תסכים להכנסת כוחות של אבו מאזן לשטח הרצועה? האם חמאס תכיר בהסכמי אוסלו שעליהם חתום אש"ף, אם וכאשר תצטרף לשורותיו? האם חמאס והג'יהאד האיסלאמי יסכימו לפירוק הזרועות הצבאיות שלהן?

 

איחוד פלסטיני: הסכם פיוס היסטורי    (צילום: רויטרס)

איחוד פלסטיני: הסכם פיוס היסטורי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

כך או אחרת, בממשלת ישראל קיימת הסכמה שלפיה המהלך של אבו מאזן הוא חמור ועלול להביא לסוף המו"מ. אפילו השרה ציפי לבני, הממונה על השיחות, אמרה אמש שההסכם הפנים-פלסטיני מהווה "התפתחות בעייתית מאוד שפוגעת במאמצי השלום. נוכח המצב החדש, ישראל צריכה לבחון את המשמעויות ולשקול בהתאם את צעדיה". גורם ישראלי הוסיף ש"אבו מאזן בעט בדלי והוכיח כי הוא לא באמת רוצה משא ומתן אמיתי".

 

 

בירושלים עדיין לא בטוחים שמהלך הפיוס הפלסטיני אמיתי וממשי. "צריך לחכות ולראות מה יקרה הלאה", אומר גורם ישראלי. "כבר היו בעבר מהלכים כאלה וייתכן שהכול זו הצגה. בכל הקשור להמשך המשא ומתן המדיני אפשר לומר ש-29 באפריל קרוב ולא ניתן להמשיך לנהל דיאלוג עם הרשות בתנאים הנוכחיים".

פגישת הפלגים והחגיגות בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פגישת הפלגים והחגיגות בעזה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בישראל נזהרים בשלב הזה מהחלטות דרמטיות, שכן המהלך הפלסטיני הוא בגדר פגיעה גם ביחסים של הרשות עם ארצות הברית, דבר שישראל רואה בחיוב. בארה"ב דרשו כבר אמש כי החמאס יכיר בישראל ובהסכמים מן העבר - דבר שהיתכנותו לא קיימת, ועל כן, מאמינים בישראל, עצם הסכם הפיוס יזיק לתדמית של הרשות הפלסטינית בארה"ב ובמערב.

 

בתגובה הרשמית של האמריקנים נאמר כי הסכם הפיוס עלול לפגוע במאמצי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "ההצהרה מאכזבת ופוגעת במאמצינו", הצהירה דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי. "קשה לראות איך ישראל תוכל להמשיך לנהל משא ומתן עם ממשלה כזו שלא מכירה בזכותה להתקיים. עכשיו הפלסטינים צריכים להשיב אם הם מוכנים לעמוד בכל הדרישות המוקדמות, שכוללות הכרה של הממשלה המיועדת במדינת ישראל, בהסכמים שנחתמו עמה בעבר ובהימנעות מכל אלימות".

 

מזכיר המדינה ג'ון קרי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אבל לא דיבר עם אבו מאזן, שאליו נשלח מרטין אינדיק. "במשך עשור קבענו שכל ממשלה פלסטינית מחויבת לאי-אלימות, להכרה במדינת ישראל ולהסכמי העבר. ההצהרה הפלסטינית מאכזבת בהיעדר מחויבות להסכמים הללו. זה מסבך את המאמצים בין הצדדים להרחיב את המגעים", הצהירה דוברת מחלקת המדינה.

 

בתוך כך, מחלקת המחקר המדיני במשרד החוץ החלה לבחון את ההסכם ואת השלכותיו אשר יוגשו לראשי המשרד על מנת לגבש מדיניות בכל הנוגע לתהליכי ההסברה הבין-לאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חמאס ופתח, אתמול בעזה
צילום: AFP
מומלצים