בכיר חמאס ל-ynet: "המשך ההתנגדות וירי טילים מהגדה? נדון עם פתח על כל הנושאים"
על רקע הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני הצהיר סגן שר החוץ ראזי חאמד שהארגון חותר למדינה בגבולות 67', אבל סירב להתחייב להפסקת האלימות: "מו"מ מדיני לא מביא לשום מקום. גם הסכם אוסלו על השולחן". בכיר אמריקני על האחדות בין פתח לחמאס: "נבחן מחדש את הסיוע לפלסטינים"
המשך המו"מ עם ישראל? דבקות במאבק המזוין? ירי טילים מיהודה ושומרון? על פי חמאס - כל הנושאים הללו יהיו פתוחים לדיון במהלך השיחות על הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית. בעקבות ההסכם שנחתם בעזה ליישום הפיוס בין הפלגים הפלסטיניים, התראיין הבוקר (ה') לאולפן ynet סגן שר החוץ של חמאס, ראזי חאמד: "נשתמש בהכול כדי להגיע למדינה משלנו". עם זאת הוא הוסיף: "כמו שאמרנו, אנחנו רוצים מדינה פלסטינית בגבולות 67'. אם תקבלו את זה - כל המצב ישתנה". צפו:
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
לאורך כל הראיון התחמק חאמד מהשאלה אם חמאס יתמוך בהמשך המו"מ המדיני עם ישראל והתעקש: "ההתנהלות לגבי המצב הפוליטי תוחלט אחרי מו"מ עם פתח במטרה להגעה לאג'נדה אחת". על השאלה האם חמאס ימשיך לתמוך בהתנגדות חמושה ואם קיים סיכוי לירי רקטות מהגדה לישראל, ענה: "את כל הדברים האלה נשים על שולחן המו"מ בין חמאס לפתח".
על השאלה אם חמאס יכיר במדינת ישראל אמר חאמד שההכרה צריכה להגיע מאש"ף: "הכרה צריכה להיות בין שתי המדינות. לא צריך שהארגונים יכירו בישראל. מספיק שאש"ף - הנציג של העם הפלסטיני - יכיר במדינת ישראל. חוץ מזה,
גם אתם עד היום לא הכרתם בזכות ובגבולות של המדינה הפלסטינית".
האם תכבדו הסכמים קודמים כגון הסכם אוסלו?
"כאמור, הכול יהיה על השולחן".
כחלק מההסכם שנחתם בעזה, החלו הדיונים שאמורים להוביל להקמת ממשלת אחדות תוך חמישה שבועות. בחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית שתשוב לפעול ייערכו עד חצי שנה לאחר הקמת הממשלה, ולאש"ף יצורפו חמאס והג'יהאד האיסלאמי.
עם זאת, סוגיות רבות נותרו בינתיים מחוץ להסכם הפיוס, והדיון בהן עלול בעתיד לערער את יציבותו: מה יעלה בגורלם של מנגנוני הביטחון של ממשלת חמאס? האם הם יפורקו או ישולבו בתוך מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בגדה? האם חמאס תסכים להכנסת כוחות של אבו מאזן לשטח הרצועה? האם חמאס תכיר בהסכמי אוסלו שעליהם חתום אש"ף, אם וכאשר תצטרף לשורותיו? האם חמאס והג'יהאד האיסלאמי יסכימו לפירוק הזרועות הצבאיות שלהן?
הקולות הרשמיים בממשלת ישראל הצהירו שמדובר בצעד חמור של אבו מאזן שמעיב על התקדמות השיחות בתיווך האמריקנים, אולם גורמים מדיניים הדגישו שלא מדובר במהלך שיביא לשבירת כלים.
במקביל, ברשות הפלסטינית שלחו מסרים מרגיעים. אבו מאזן מיהר להצהיר שהפיוס עם חמאס לא בא בסתירה להמשך המו"מ המדיני. גורם מדיני בכיר ברשות הוסיף: "כל הסכם שייחתם בין הרשות לבין ישראל יכלול גם את רצועת עזה. זה יספק את התשובה לכל אלה בישראל שטענו כי לא ניתן להגיע להסכם שלום כל עוד הרשות הפלסטינית לא שולטת בעזה".
בכיר בממשל אובמה אמר היום לסוכנות הידיעות רויטרס שארה"ב תצטרך לבחון מחדש את הסיוע הכלכלי לרשות הפלסטינית על רקע הסכם הפיוס. לדבריו, "כל ממשלה פלסטינית צריכה להיות מחויבת לאי-אלימות, הכרה במדינת ישראל והכרה בהסכמים קודמים. אם תקום ממשלה פלסטינית חדשה, נעריך אותה על סמך דבקותה בתנאים הללו, על סמך התנהלותה ופעולותיה, ונחליט - בהסתמך על החוק האמריקני - אם יהיו לכך השלכות על הסיוע".