שתף קטע נבחר

איך? בקלות! המדריך לעוגות בחושות

רותי קינן מנדבת את המתכון הבסיסי שלה שתמיד מצליח לעוגה בחושה שמכינים בין רגע. מדריך עם 6 וריאציות וגם רשימת חומרי גלם בריאה וחלופית לכל המרכיבים האלרגניים והעשירים

כחובבת אפייה מושבעת, אני אוהבת מאוד לצאת להרפתקאות קולינריות בגזרת הקונדיטאות ולהתנסות גם בהכנת המתכונים הכי מסובכים בספר. אבל ברוב המקרים, כשאני חייבת לספק צורך מיידי במתוק או לנפק במהירות תקרובת לאורחים, אני בוחרת בדרך הבטוחה ואופה עוגה בחושה.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

כבר מזמן למדתי שכל מה ששיננו לנו על אפייה - הצורך להקפיד עד לגרם האחרון, חוסר היכולת לאלתר במתכונים - לא מדויק לחלוטין. ממש כמו בבישול, גם האפייה היא עניין של יד בוטחת שנקנית באמצעות הניסיון, ואפשר וגם צריך להוסיף או להחסיר, לשנות ולהעז גם כשמדובר במתכונים הכי שמרניים.

 

על הדרך מגדלים כל הזמן שיטות חדשות שמשפרות את כל מה שידענו להכין עד עתה, ומשתלטים על תהליכים מורכבים ומאתגרים. וזה הרי כל הכיף במטבח.

 

למרות כל אלה, שמורה אצלי פינה חמה בלב ובקלחת לעוגות הבחושות. קודם כול, בגלל שהמשפחה הנרחבת והמגוונת הזאת כל כך ידידותית למשתמש ולסביבה: אפשר לסמוך על חבריה שלא יסבכו אותך בתהליכים קשים או בצורך להשיג מוצרים שאינם בהישג יד במזווה או סופר, וחשוב עוד יותר - לא צריך להוציא לכבודם את כל הכלים, המיקסרים והגאג'טים מהארון (ואחר כך גם לרחוץ אותם). המצרכים תמיד זמינים וניתנים להמרה ולהתאמה, וכל שנדרש כדי לאחד אותם הם קערה רחבה, כף גדולה ותבנית אפייה.

 

התוצאה הסופית היא תערובת ממושמעת, לא מפונקת, שמתנהגת למופת באפייה ומנפקת תוצאה שהיא טעימה כשלעצמה אך יכולה לשמש גם בסיס למבנים מפוארים. זוהי בדיוק הסיבה שעוגות בחושות הן המתכון המומלץ למי שעושים את צעדיהם הראשונים באפייה, וגם לחובבי אפייה שיכולים לשלח בהן את כל היצירתיות הטמונה בהם בלי להסתכן יותר מדי במפלות.

 

במהלך השנים אימצתי לעצמי מתכון בסיסי (ראו להלן) שאני זוכרת בעל פה, ושעליו אני בונה כל וריאציה אפשרית. יש בו 5מרכיבים - שומן, סוכר, ביצים, נוזלים וקמח - שבכל אחד מהם (חוץ מהביצים, אולי), אפשר לערוך שינויים. אליהם אפשר לצרף גם תוספות מגוונות - החל מתבלינים, קליפות הדרים מגוררות, תמציות טעם ואלכוהול וכלה באגוזים, פירות יבשים או טריים ואפילו ירקות.

 

אפשר לגוון גם בתבניות שבהן אופים את התערובת שמתקבלת, ולשוות לעוגה פנים חדשות בכל פעם - הגודל והצורה ישפיעו על משך האפייה ולפעמים אפילו על הטעם. אפשר לנפק עוגות עגולות, עם ארובה (קוגלהוף) או מאורכות (אינגליש קייק), עוגיות קטנות בתבניות אישיות, או מאפינס בגדלים שונים.

 

אפשר להשתמש בתבנית גם כחלק מהעניין: למשל, עוגת בריאות בתבנית חד פעמית מחומרים טבעיים או תבניות נייר מאוירות חד פעמיות רבועות, גדולות או קטנות שאפשר להשיג בקלות בחנויות המתמחות באפייה.

 

לפני שמתחילים: תחליפים בריאים ולא פחות טעימים

  1. במקום חמאה - אפשר להשתמש בכמות זהה של מרגרינה, או שמן קוקוס או 3/4 מהמשקל שמן צמחי.
  2. במקום סוכר לבן - אפשר להמיר את כל הכמות בסוכר חום (כהה או בהיר) וחלקים ממנה בדבש, סילאן או ממתיק מלאכותי.
  3. במקום ביצים - אין תחליף לביצים, אבל אפשר להפחית את הכמות בחצי או להשתמש בכל החלבונים ובחצי מכמות החלמונים.
  4. במקום חלב - חלב קוקוס, סויה או שקדים, יוגורט, מיצים (תפוזים, גזר, תפוחים או כל מיץ אחר), תה חזק או קפה.
  5. במקום קמח לבן - קמח כוסמין או חצי כמות קמח חיטה מלאה, קמח שיפון או שקדים טחונים. אפשר גם להמיר מעט מהכמות בקקאו (לעוגה בטעם שוקולד), או באבקת חרובים. כדי שהעוגה תצא אוורירית, חובה להוסיף לקמח אבקת אפייה או אבקת סודה לשתייה.

 

עוגה בחושה בסיסית

נוסחה פשוטה שתמיד עובדת. הכמות מתאימה לתבנית עגולה בקוטר 26, ל-2 תבניות מוארכות או ל-12 תבניות מאפינס גדולות.

  

טיפ: במקום לשמן את תבנית האפייה,  ניתן לרפד אותה בנייר אפייה או בעטרות נייר.

 

המרכיבים: 

200 גרם חמאה

1.5 כוסות סוכר

4 ביצים

1/2 כוס חלב

2.5 כוסות קמח

1 שקית (כף גדושה) אבקת אפייה

 

אופן ההכנה:

  1. משמנים את תבנית האפייה ומאבקים אותה במעט קמח או בסוכר (ליצירת מעטה קרמלי נעים).
  2. ממיסים את החמאה, טורפים לתוכה את הסוכר ומוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, תוך כדי טריפה.
  3. מוסיפים את הקמח, מערבבים היטב ומעבירים לתבנית. אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות כ-40 דקות (לעוגה גדולה) או כ-20 דקות (למאפינס), או עד שקיסם הננעץ באמצע יוצא נקי.

 

עוד 5 גיוונים וטעמים:

תפוזים: מוסיפים לבלילת העוגה קליפה מתפוז שלם ומיץ מחצי תפוז

פרג: מוסיפים לעוגה 1/2 כוס מיץ תפוזים, 2 כפות רום, 100 גרם צימוקים, 200 גרם פרג וכן קליפה מתפוז שלם

שזיפים: מוסיפים לעוגה 500 גרם שזיפים מגולענים וחצויים שאותם מסדרים סביב היקף העוגה.

לימון: מוסיפים לעוגה קליפה מגוררת מלימון שלם ו-1/2 כוס תרכיז לימונים קפוא

בננה: מוסיפים לבלילה 2-3 בנות בשלות ומרוסקות ומפחיתים חצי כוס סוכר

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

 

לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תמיד עובדת. עוגה בחושה של רותי קינן
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים