שתף קטע נבחר

צבעונית: ארוחת תבשילים טבעונית

ארוחה טבעונית זה סלט עם קצת טופו? הצחקתם את אורי שביט. שלישיית מתכונים מושקעים ומזינים על טהרת הירק והקטניות - מג'דרה קינואה, תבשיל ירקות כתומים וגם חביתות עדשים לארוחת בוקר

הזמינות והנגישות של מנות טבעוניות במסעדות בכל עיר בארץ היא דבר משמח. עברנו כברת דרך ארוכה מאד מאז שחלב סויה היה מוצר נדיר שאפשר היה למצוא רק בבית מרקחת (בחיי!), ועד להיצע ולשפע הקולינרי שניצב בפני הקהל הטבעוני המתרחב של היום.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

לא עוד הסתפקות במנת פלאפל וסלט שהוציאו ממנו את הגבינה (תוך כדי שהמלצר עושה לכם פרצוף), אלא מנות טבעוניות מגוונות ומושקעות, כמעט תמיד מסומנות היטב בתפריט, שניתן להשיג בהרבה מאד מסעדות וכמעט בכל רשתות הקפה הפרוסות ברחבי הארץ.

 

שוב נשברה התזה של הבועה התל אביבית כשרשת כמו "ארומה ישראל" אימצה בחום חביתות חומוס וכריכי טופו, "קפה גרג" מתהדר בתפריט בן 22 מנות טבעוניות וב-"קפה לואיז" מוכרים עוגיות טבעוניות לצד תפריט רחב ועשיר על טהרת הירקות והקטניות. בקיצור, בכל עיר בארץ תוכלו למצוא בקלות מנות על טהרת הצומח, שאינן בגדר ברירת מחדל מבאסת לטבעונים מורעבים.

 

לפני כמה חודשים הצטרפה רשת "לנדוור" למגמה והשיקה תפריט טבעוני שלה. אני מודה שהייתי עדיין קצת סקפטית לגבי האוכל בתפריט החדש, מה גם שאני לא מצפה לסטנדרט קולינרי גבוה מדי כשאני הולכת לאכול בבית קפה. במקרה הזה הופתעתי לטובה - גם ארוחת הבוקר וגם המנות העיקריות שטעמתי היו מוצלחות, ועשו לי חשק להכין אותן בעצמי בבית. הנה הם לפניכם:

 

(צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: אנטולי מיכאלו)

חביתת עדשים כתומות

ברוב המסעדות ורשתות הקפה תמצאו מעין לביבה מקמח חומוס שמתפקדת על תקן חביתה בארוחת הבוקר (אני מתה על זה!). כאן משתמשים באותה שיטה רק עם קמח עדשים כתומות, שיוצר לביבה עדינה יותר וטעימה להפליא. שווה.

 

המרכיבים ל-4 חביתות:

200 גרם קמח עדשים כתומות

קורט שמרי בירה - להשיג בחנויות טבע

3/4 כוס מים

1.5 כוסות חלב סויה - מומלץ לא ממותק

2 גזרים מגורדים

3 כפות פטרוזיליה קצוצה

1 כף בצל ירוק קצוץ

1 כפית מחוקה מלח

3 כפות שמן זית לכל חביתה

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים מלבד שמן הזית.
  2. מחממים שמן זית במחבת נון-סטיק ויוצקים את תערובת העדשים. מטגנים במשך כ-3 דקות עד שהצד התחתון משחים.
  3. הופכים ומטגנים על הצד השני במשך כ-3 דקות נוספות ומגישים.

 

‏מג'דרה קינואה ועדשים

התבשיל הקלאסי מתעדכן כאן עם קינואה ושלל ירוקים שהופכים אותו לחגיגה צבעונית ובריאה.

 

המרכיבים ל-5-6 מנות:

 

לתבשיל העדשים:

2 כוסות עדשים שחורות, מושרות למשך שעה במים קרים

1 בצל בינוני, קצוץ

1 מקל סלרי ללא עלים, קצוץ

1 גזר בינוני, קצוץ

2 שיני שום כתושות

1 כפית מלח דק

1/2 כפית פלפל לבן

2 כפיות כמון

4 כפות שמן צמחי

6 כוסות מים רותחים

 

לקינואה:

1 כוס קינואה

1-2 כפות שמן זית

מלח

 

למג'דרה:

1 גזרקטן  קצוץ

1/2 בצל קטן, קצוץ

1/2 מקל סלרי ללא עלים, קצוץ

1 שן שום כתושה

1 ראש ברוקולי מפורק לפרחים

300 גרם חופן שעועית ירוקה טריה או קפואה או טריה

400 גרם עלי תרד טריים

1/4 כוס שמן זית

2 כוסות מים רותחים

מלח ופלפל

 

להגשה:

חופן פיסטוקים, קלויים וקצוצים גס

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את העדשים: מחממים את השמן בסיר רחב ומאדים את הירקות לריכוך קל במשך 5 דקות. מוסיפים את העדשים והתבלינים ומערבבים היטב. יוצקים את המים הרותחים, מערבבים ומכסים היטב את הסיר בעזרת נייר אלומיניום ועליו מכסה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות עד שהעדשים רכות. משאירים בסיר עד שהתבשיל מתקרר לחלוטין.
  2. מבשלים את הקינואה: מטגנים את הקינואה מעט בשמן זית (אפשר לוותר על הטיגון), ממליחים ומוסיפים 2 כוסות מים רותחים. מכסים ומבשלים מעל להבה נמוכה 15-20 דקות עד שכל המים נספגים והקינואה מוכנה.
  3. חולטים את פרחי הברוקולי ואת השעועית במים רותחים במשך דקה אחת. מוציאים לקערה עם מי קרח לעצירת הבישול.
  4. מרכיבים את המג'דרה: מחממים שמן בסיר שטוח ורחב ומקפיצים גזר, בצל, סלרי ושום במשך 2 דקות, מוסיפים את הברוקולי והשעועית ומתבלים במלח ובפלפל. מוסיפים את הקינואה, העדשים והתרד ומערבבים. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מבשלים כ-5 דקות או עד שהנוזלים מצטמצמים. מחלקים לצלחות הגשה, מפזרים פיסטוק קצוץ ומגישים.

 

(צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)
 

 

תבשיל כוסמת וירקות כתומים

לפני שאתם אומרים שאתם לא סובלים כוסמת, תעצרו רגע (!) - מדובר באחד המתכונים הכי מוצלחים של הגרגר השנוי במחלוקת, שיכול לגרום גם למתנגדים מושבעים להתאהב.

 

המרכיבים ל-5 מנות:

 

לירקות הכתומים:

1 ק"ג גזר קלוף וחתוך לאצבעות רחבות

1 ק"ג בטטות קלופות וחתוכות לאצבעות רחבות

2 דלוריות קטנות קלופות וחתוכות לאצבעות רחבות

6 כפות שמן

2 כפיות סוכר חום

6 עלי מרווה טריים, קצוצים

1/4 כפית מלח

קורט פלפל לבן

 

לכוסמת:

2 כוסות כוסמת

1 בצל קטן קצוץ

1 גזר חתוך לקוביות קטנות

2 מקלות סלרי קצוצים

2 שיני שום כתושות

1 כפית כמון

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל לבן

3 כפות שמן תירס

4 כוסות מים רותחים

 

לבורגול:

1/2 כוס בורגול גס

1 כוס מים רותחים

 

לתבשיל:

1/4 כוס שמן זית

8-10 ערמונים (אריזת ואקום אחת) חתוכים גס

2 כפיות שום כתוש

1/2 כפית מלח גס

קורט פלפל שחור גרוס

1.5 כוסות מים רותחים

3 כפות טחינה גולמית

3 כפות סילאן

4 כפות בצל ירוק קצוץ

4 כפות פטרוזיליה קצוצה

4 כפות בזיליקום חתוך גס

 

להגשה:
1/2 כוס אגוזי מלך קלויים וקצוצים, טחינה גולמית, סילאן.

 

אופן ההכנה:

  1. צולים את הירקות הכתומים: בקערת ערבוב גדולה מערבבים את השמן עם התבלינים והמרווה. מוסיפים את אצבעות הגזר ומערבבים היטב. מוציאים מהקערה ללא הנוזלים ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום מקסימלי (240 מעלות) למשך 22 דקות, עד שהגזר מתרכך ומזהיב.
  2. בזמן שהגזר נצלה מכניסים לקערה עם השמן את אצבעות הבטטה והדלורית ומערבבים היטב. מוסיפים לתבנית עם הגזר שבתנור כאשר נותרות 15 דקות לצלייה המשותפת, כד שכל הירקות זהובים ורכים. רצוי לסובב את התבנית באמצע האפייה כדי לקבל השחמה אחידה.
  3. מבשלים את הכוסמת: מחממים שמן בסיר בעל תחתית כפולה ומאדים את ירקות השורש במשך 5 דקות, עד שהם מתרככים והופכים שקופים. מוסיפים את הכוסמת והתבלינים ומערבבים. מוסיפים מים רותחים ומנמיכים את הלהבה. מבשלים כ-20 דקות עד שכל המים נספגים והכוסמת מוכנה.
  4. מכינים את הבורגול: שוטפים את הבורגול במי ברז ומשרים במים הרותחים במשך כ-15 דקות. מסננים משאריות המים ושוטפים במים קרים. מניחים להתייבש במסננת.
  5. מכינים את המנה: מחממים שמן זית בסיר רחב ומוסיפים ערמונים ושום כתוש. מאדים במשך 1-2 דקות ומוסיפים את הירקות הכתומים. מקפיצים מעט לחימום מעל להבה גבוהה, מוסיפים את הכוסמת והבורגול ומערבבים. מוסיפים מים, טחינה, סילאן, מלח ופלפל, מערבבים ומבשלים במשך כ-2 דקות עד שהחומרים מתאחדים והנוזלים מצטמצמים מעט. מוסיפים עשבי תיבול, מערבבים ומסירים מהאש.
  6. מחלקים את התבשיל לצלחות הגשה, מפזרים אגוזי מלך קצוצים ומעט טחינה וסילאן ומגישים.

 

(צילום: אנטולי מיכאלו) (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)
 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנטולי מיכאלו
תבשיל כוסמת וירקות כתומים
צילום: אנטולי מיכאלו
מומלצים