נחנך: מוקד טלפוני לסיוע לניצולים
קרוב ל-10 מיליון שקלים הושקעו בהקמת מוקד טלפוני של עמותת יד עזר לחבר בחיפה. הסיוע לניצולים יכלול טיפול העברת מזון וארוחות חמות, תיקונים קטנים בבתי הפונים. בנוסף, ישלח המוקד לבתים מרפאת שיניים ניידת ואף יסייע בטיפול נפשי לפונים
"הפרויקט הזה הוא הבייבי שלי, ועד כמה שהדבר יישמע מוזר הוא אחד המורכבים והקשים שהקמתי. ההקמה של הדבר הזה ארכה עשר שנים". כך סיפר היום שמעון סבג, מנכ"ל ויוזם עמותת יד עזר לחבר בחיפה, שחנך בשבוע שעבר מוקד טלפוני לסיוע לניצולים, שבו קרוב ל-20 עמדות טלפון.
את המוקד ייאיישו טלפניות במשך 12 שעות ביום, מ-8:00 בבוקר ועד 20:00, ויקבלו שיחות מניצולי השואה בדבר צרכיהם המיידיים. בעמותה ציינו כי המוקד יטפל בצרכים בתחום התזונה, יעביר מזון וארוחות חמות (העמותה מפעילה שירות כזה כבר כיום, על פי רשימות של נצרכים) ויטפל בתיקונים קטנים בבתיהם של הפונים. בנוסף, ישלח המוקד לבתיהם של הפונים מרפאת שיניים ניידת, ואף יסייע בטיפול נפשי לפונים, בתחילה באמצעות הטלפון אולם במידת הצורך יגיעו פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים לבתי הנזקקים לשירותיהם.
גולת הכותרת של הפעילות במוקד החדש, היא מערך הסעות של הקשישים לקבלת טיפולים רפואיים. "יש רבים מהניצולים שלא יכולים
לצאת מהבית בכוחות עצמם ואין מי שייקח אותם. במקרה כזה או שהם מוותרים על טיפול רפואי, או שהם צריכים לשלם סכומים עצומים על מוניות או אמבולנס שייקחו אותם. כשניצול שואה צריך להוציא 500 שקל על נסיעה באמבולנס, עם כיסא הגלגלים שלו, הוא ברוב המקרים מוותר", אמר סבג.
בהקמת המוקד הושקעו קרוב ל-10 מיליון שקלים. כ-50 אחוז מהמימון הגיע מהשגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, בראשות יורגן בולר, שתומכת בפעילות העמותה במשך שנים. שאר הכסף הושג בתרומות מהציבור וגופים שונים. "הכשרנו צי של 18 כלי רכב, חלקו היה ברשותנו קודם וקנינו 10 כלי רכב", מספר סבג. "על חלק מכלי הרכב התקנו מתקנים לנכים, על אחד מהם את מרפאת השיניים הניידת, ואת כולם ציידנו בכלי עבודה כדי שהצוותים יוכלו לערוך תיקונים קטנים בבתים של הפונים".
לדבריו, פעמים רבות, הפעילות החשובה ביותר של הצוותים תהיה במגע עם הניצולים וביקור בביתם. "הבדידות היא הבעיה הגדולה של רבים מהניצולים. חלקם עריריים, ואין אף אחד שרואה אותם ומבקר אותם. יש גם כאלה מבין הנזקקים למזון, שלא סובלים מבעיה כלכלית, אלא אין להם את היכולת לבשל לעצמם. האינטראקציה עם אנשים מבחוץ מעודדת אותם מאוד".
בעמותה מעריכים כי שירות ההסעה לטיפולים רפואיים יהיה המבוקש ביותר, וכך גם מרפאת השיניים הניידת. על פי תוכנית העבודה של העמותה, היא תגיע לכ-60-80 מטופלים בחודש, "אבל אנחנו עוד לומדים את הנושא".
את המוקד מאיישים מתנדבים שדוברים עברית, יידיש, רוסית גרמנית, פולנית ואנגלית. ביום השואה, יפעל המוקד במשך 24 שעות ביממה, ויתוגבר באנשי בריאות הנפש. מספר הטלפון במוקד הוא 8602*.