צפו: מלכות הפופ של קים ג'ונג און
את המפיק והמעריץ מספר 1 של להקת הבנות "מורנבונג" אתם מכירים: רודן צפון-קוריאה. זו עוד דרך לשלוט בעם, אבל מה יקרה אם יהפכו פופולריות ממנו?
גיבורתיי ורבותיי, פנו דרך. להקת הבנות האהובה ביותר על קים ג'ונג און, "מורנבונג", חוזרת לעניינים. והבנות האלה יודעות לזוז. אחרי שתיקה בת שישה חודשים, המלכות של סצינת הפופ הצפון-קוריאנית שוב מופיעות מול קהלי ענק, זוכות לתשבוחות בתקשורת הממלכתית ומסתמנות כיקירות הפריים-טיים בטלוויזיה.
עוד חדשות בעולם :
מיליונר הכה חברתו 117 פעמים וחמק ממאסר
מוכרים קיסמים ומקיזים דם. מקצועות העניים
עובדת במעבורת שטבעה: "הורו לנו לנטוש"
גילו את אמריקה: הכסף הגדול בורח מסין
להקת "מורנבונג", שבה חברות 12 בנות, אינה רק סנסציית פופ. היא יכולה לזקוף לעצמה כבוד נוסף במונחים מקומיים: היא ככל הנראה הלהקה המועדפת על הרודן קים ג'ונג און, ומאז הופעת הבכורה שלה ב-2012 היא הפכה לפנים הרכות והצנועות יותר של משטרו.
המופע האחרון של הלהקה, שכוללת נגינה על שלל כלים החל בכינורות חשמליים ובצ'לו וכלה בתופים, היה באוקטובר. החודש נכח קים באחד ממופעי הקאמבק של הלהקה, כשלפי התקשורת הממלכתית נוגנו בפניו בין השאר היצירות "מולדת מלאת תקווה", אבינו" ו"אנחנו חושבים על המרשל (דרגתו של קים) יום ולילה".
"המפקד העליון מצא זמן לצפות בהופעה אף שהיה עסוק מאוד במלאכת ההגנה על גורל המדינה ועמה מפני הצעדים החצופים והפזיזים של האימפריאליסטים האמריקנים וכוחות עוינים אחרים, שנועדו לרמוס את הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה", אמר מנחה המופע לקהל, לפי הדיווחים במדינה. "קים ג'ונג און נופף חזרה לאמנים ולקהל שהריעו לו", כך דווח, "ובירך את האמנים על הופעתם המוצלחת". המופעים מתובלים בקטעי סולו, בתיפופים מהירים ובכוריאוגרפיה זהירה שיוצרת את הרושם של כמעט מופע פופ-רוק בסגנון מערבי. באחד המופעים הראשונים שלה ניגנה הלהקה את שיר הנושא מהסרט "רוקי".
את הלהקה מובילה הכנרת סונו היאנג הוי, ואת ראשן של החברות בה מעטר שיער קצר. הן לבושות באופן שהדרך הטובה ביותר לכנות אותו היא סקסי-שמרני, עם חצאיות קצרות עד לגובה גבוה יחסית מעל הברכיים. זו הופעה שאינה מקובלת בדרך כלל עבור צעירה צפון-קוריאנית ממוצעת, אבל לאחרונה נראה שקו המכפלת ברחובות פיונגיאנג אכן עולה, דבר שייתכן כי יש לו קשר להשפעה של הלהקה.
ועדיין, מדובר בצפון קוריאה, מדינה שבה המוטו הלאומי הוא "הצבא לפני הכול".
להופעות האחרונות שלהן, בנות הלהקה לבשו בעיקר בגדים בסגנון צבאי - מדים לבנים או מדי זית מעוטרים בכותפת, מגפיים בגובה הברך וחצאיות שהיו קצרות רק במעט מכפי שמחייבות התקנות.
"להקה של בנות בלבד שמציגה הן וירטואוזיות מוסיקלית והן נשיות מפתה יותר היא דבר מעניין", אומרת האתנומוסיקולוגית דונה קוון מאוניברסיטת קנטאקי. "הן מתואמות באופן יוצא מהכלל וברור שהן מוסיקאיות טובות. אני לא יכולה לומר שאני אוהבת את המוסיקה שלהן כשלעצמה, אבל אכן נראה שהן מייצגות מאמץ לעדכן את פרקטיקות המוזיקה הפופולרית הצפון-קוריאנית בדרכים רבות".
אמן, זכור: סלב יש רק אחד - קים!
להקות המוסיקה המצליחות ביותר בצפון-קוריאה הן בדרך כלל סימפוניות או הרכבי אופרה כמו למשל "אורקסטרת אונהסו" ו"הסימפונית הלאומית של הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה" - שני הרכבים מאומנים מאוד ובעלי מיומנות טכנית גבוהה, אך גם כאלו שאפשר לתארן כ"כבדות" ותקועות בעידן אחר.
מנגד נראה שלהקת "מורנבונג" מצאה אקורד שנוגע הן במשטר שאותו היא מקדמת (ושמקדם אותה עצמה ללא לאות) והן בציבור שמאזין לה. אבל במדינה שבה כל צורות האומנות משרתות בסופו של דבר מטרות פוליטיות, מה בדיוק עומד מאחורי סנסציית הפופ הזו? האם ייתכן שבתוך קים, שהעביר חלק משנות ילדותו באירופה, מקננת פתיחות כלפי התרבות המערבית? או שזו אותה גווארדיה ותיקה בשינוי אדרת - והפעם היא מקושטת בפייטים?
עיתוי הופעת הבכורה של הלהקה, פחות משנה אחרי שקים ג'ונג און ירש את השלטון מאביו, קים ג'ונג איל, מעלה את האפשרות שהקמת הלהקה הייתה אחד הפרויקטים הראשונים של קים הצעיר עצמו. השידורים הראשונים של הופעתה היו כה פופולריים, עד שלפי דיווחים רחובות פיונגיאנג התרוקנו מאדם.
אם קים אכן שימש כ"מפיק" הלהקה, לא יהיה זה תקדים בתולדות ארצו. "לצפון קוריאה יש היסטוריה של קידום אמנות במימון המשטר, אמנות שהן התוכן שלה והן צורת הגשתה משרתים את המשטר", אומרת דרסי דראודט, פרשנית לענייני צפון קוריאה. "לקים ג'ונג איל היה עניין מיוחד בתעשיית הסרטים והוא ראה בה כלי נשק אידיאולוגי רב עוצמה בשירות המהפכה. הוא הקים גם את אנסמבל פוצ'ונבו ב-1983, ששילב כלים
אלקטרוניים עם מוסיקה קוריאנית מסורתית". דראודט אומרת כי קים ג'ונג און מנסה להשתמש באותו האופן ב"מורנבונג" ככלי "לקדם את הרוח המתאימה" בקרב בני עמו.
איך בנות הלהקה מרגישות בנוגע לכך? קשה לומר - חברותיה אינן מתראיינות. אבל דבר אחד בטוח: הן נועדו לשרת את המעריץ מספר 1 שלהן. "אני לא חושב שיש סכנה שהלהקה תאפיל בפופולריות שלה על קים ג'ונג און, בהתחשב בהיקף פולחן האישיות סביב שושלת קים מאז שלהי שנות ה-60", אומר אדם קאת'קארט, מומחה לענייני סין וצפון קוריאה באוניברסיטת לידס. "אמנים צפון-קוריאנים ומוסיקאים יודעים את מקומם בתוך המערכת ויודעים שכדי להצליח בה, עליהם להימנע מניסיון לעבור את גבולות הממסד".