יועץ להנייה: חמאס מוכן לדון בהכרה בישראל
מקורבו של ראש ממשלת חמאס צוטט ב"וושינגטון פוסט" באומרו כי הארגון לא שולל אפשרות של הכרה בישראל, אולם בניגוד להצהרות אבו מאזן בעניין - הנושא טרם סוכם במסגרת הסכם הפיוס: "הוא נוגע רק לשירותים לפלסטינים"
החמאס מאותת על אפשרות של הכרה בישראל כחלק מהמאמצים להצטרף לאש"ף ולכונן ממשלת אחדות פלסטינית. העיתון "וושינגטון פוסט" ציטט אמש (שבת) את יועצו של ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה, באומרו כי ארגון הטרור ששולט בעזה לא שולל אפשרות של הכרה בישראל.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
דבריו מצטרפים להצהרות של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בפתח כינוס המועצה המרכזית של אש"ף, אז הכריז כי הממשלה שתקום "תפעל בהתאם למדיניות שלי ולהוראות שלי. אני מכיר בישראל והיא תכיר בה". עם זאת, היועץ מטעם חמאס טאהר אל-נונו הדגיש גם כי הנושא טרם סוכם במגעים בינם לבין פתח.
לדברי אל-נונו, ההסכמות שאליהן הגיעו הצדדים עד כה נגעו רק לשירותים שיינתנו לעם הפלסטיני, ואינן מתייחסות לנושאים מדיניים חיצוניים - כמו אלו שהזכיר אבו מאזן בנאומו. היועץ הדגיש כי סוגיית ההכרה בישראל תהיה בין אלו שיעלו לדיון במסגרת המאמץ של חמאס לחבור לאש"ף וליצור ממשלת אחדות.
בנאומו ציין אבו מאזן כי אמנם אין ביכולתו להכיר רשמית בישראל כמדינה יהודית כפי שדרש ראש הממשלה בנימין נתניהו, "אנו עדיין מעוניינים להשיג את זכויותינו דרך משא ומתן". לצד זאת, הוא הצהיר כי"כיום יש נחישות ישראלית שלא יהיה פתרון". על הסכם הפיוס אמר: "במהלך היומיים האחרונים נגלתה התקווה, משום שיש חזרה לאחדות לאומית. אנחנו נילחם על האחדות ולא נפקיר אותה".
האפשרות של הקמת ממשלת אחדות פלסטינית מעוררת גם מחלוקת בין ארצות הברית והאיחוד האירופי.
שרת החוץ של האיחוד קתרין אשטון הביעה מוקדם יותר עמדה אופטימית לגבי האפשרות שפתח וחמאס יחברו יחדיו, אולם וושינגטון הבהירה כי היא תכיר בממשלה החדשה רק אם זו תעמוד בתנאי הקוורטט להכרה במדינת ישראל ובהסכמים הקודמים שעליהם חתומים הפלסטינים, וכן תתנער מטרור.
בשלב זה מעדיפים האמריקנים להמתין ולראות אם אכן יצליחו הפלסטינים לממש הפעם את תוכניתם להקמת ממשלת אחדות, בניגוד לניסיונות קודמים שכשלו. מזכיר המדינה ג'ון קרי הבהיר כי "אנחנו לא נוותר לעולם על התקווה והמחויבות שלנו לאפשרות של שלום. אנחנו מאמינים שזוהי הדרך היחידה. ברור שאנחנו בנקודה מאוד קשה והמנהיגים עצמם צריכים לקבל החלטות".