שתף קטע נבחר

 

פי 3 מקרי אלימות בעשור: 'אנטישמיות לשמה'

דו"ח האנטישמיות השנתי אמנם הצביע על ירידה באירועים האלימים ב-2013, אבל מספר ההתקפות הישירות בעלייה: "ההתנכלויות הפכו ליום-יומיות. עליית הימין הקיצוני לא מהווה הסבר, וגם לא הכלכלה. זו אנטישמיות קלאסית"

אנטישמיות לשמה, אנטישמיות קלאסית: על פי דו"ח האנטישמיות השנתי, שהציג מרכז קנטור באוניברסיטת תל אביב, זה מה שרווח כיום באירופה. לפי הדו"ח, אמנם חלה ירידה בשנה שעברה באירועי האנטישמיות האלימים, אבל מספר ההתקפות הישירות על בני אדם נמצא בעלייה מתמדת.

 

עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

לפי הדו"ח, האווירה האנטי-יהודית החמירה בשנת 2013, "משום שהאנטישמיות חודרת ביותר ארצות מן השוליים הקיצוניים מימין ומשמאל אל מרכז החברה, וביטוייה הפכו למעשה לתופעה יום-יומית". מחברי הדו"ח כתבו כי המסקנה מהמחקר, מדו"חות ומסקרים היא שתחושת הדאגה בקרב יהודים מקורה בעיקר בעלייה בחומרתם ובתכיפותם של הביטויים המילוליים והחזותיים, העלבונות, ההצקות והאיומים, ולאו דווקא במספרי האירועים האלימים.

 

בדו"ח צוין כי בשנת 2013 נמנו 554 אירועי אנטישמיות אלימים, שבוצעו תוך שימוש בנשק או בלעדיו, הצתה, ונדליזם ואיומים ישירים נגד בני אדם, בתי כנסת, מרכזים קהילתיים, בתי ספר, בתי קברות, אנדרטאות ורכוש פרטי. מספר זה מהווה ירידה של 19% במקרים אלה, אך לפי הדו"ח מספר ההתקפות הישירות על בני אדם כאמור עלה.

"האנטישמיות חודרת למרכז החברה". חילול קברי יהודים בהונגריה (צילום: Feher Gabor) (צילום: Feher Gabor)
"האנטישמיות חודרת למרכז החברה". חילול קברי יהודים בהונגריה(צילום: Feher Gabor)

חלוקת האירועים האלימים מצביעה על 25 התקפות בנשק, 98 מקרי אלימות ללא נשק, 9 הצתות, 89 מקרים של איומים ישירים ו-333 מקרים של ונדליזם. ההתקפות כוונו כלפי 185 בני אדם, 67 בתי כנסת, 52 מרכזים קהילתיים ובתי ספר, 90 בתי קברות ואתרי זיכרון ו-160 נכסים פרטיים. מספר האירועים הגבוה ביותר מגיע מצרפת - 116 בהשוואה ל-200 ב-2012, וירידה במקרי האלימות נרשמה גם בפולין, באיטליה, אוסטרליה וארצות הברית. לעומת זאת, הייתה עלייה במקרי אלימות בבריטניה, קנדה, גרמניה ואוקראינה. במהלך העשור האחרון (2014-2004) היה מספר האירועים האלימים גבוה פי 3 מאשר בעשור שלפניו.

 

על פי סקר שפורסם בנובמבר על ידי זרוע המחקר של האיחוד האירופי בנושא זכויות אדם, ועניינו תגובותיהם ותחושותיהם של יהודים בשמונה מדינות אירופיות, יש ירידה תלולה בתחושת הביטחון האישי והרווחה הקהילתית, בייחוד בהונגריה, צרפת ובלגיה, ואחריהן בשבדיה, איטליה וגרמניה. בהונגריה סברו 80% שמקור הרעה הוא בימין הקיצוני, ובאיטליה מעל 60% הצביעו דווקא על השמאל ובצרפת האשימו 73% את המוסלמים הרדיקלים.

 

"אנטישמיות קלאסית" 

מחברי הדו"ח ציינו כי המסקנה היא שאנטי-ציונות, הרווחת במערב, אינה מספקת הסבר מלא לעליית האנטישמיות: "גם עליית מפלגות הימין הקיצוני אינה מהווה הסבר, והמשבר הכלכלי החל כבר ב-2008. במהלך 2013 גם לא אירע שוב אירוע מכונן בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. לפיכך, התופעה האנטישמית היום אינה תלויה באירועים חיצוניים, והיא אנטישמיות לשמה, אנטישמיות קלאסית".

 

הם גם קישרו בין האנטישמיות בעולם לבין אירועי "תג מחיר" בישראל: "אין להבדיל בין ונדליזם נגד מקומות מקודשים ללא יהודים, גרימת נזק לרכושם, צלבי קרס ולשון פוגענית על קירות בתיהם, לבין התקפות דומות נגד יהודים בחו"ל. אנו תובעים חקיקה, אכיפה וענישה של מעשים כאלה, כאן כמו שם".

 

במסיבת העיתונאים באוניברסיטת תל אביב התייחסה לממצאים פרופ' דינה פורת, ראש מרכז קנטור: "שנת 2013 הייתה שנה קשה לא מפני שעלו האירועים האלימים. האירועים היו בירידה בהשוואה ל-2012, שבה אירע הרצח בטולוז. הנתונים השנה הם ממוצעים לעשור האחרון, אך חלה החמרה בהתגברות עלבונות, הצקות, היטפלויות והתנכלויות באירופה ובמערבה. ההטרדות הפכו לתופעה כמעט יום-יומית, עד שלא ניתן לספור את כולן".

 

ד"ר משה קנטור נשיא הקונגרס היהודי האירופי: "למרות ירידה של 19 אחוז באירועים אנטישמיים החומרה השתנתה. כמעט 50% מהיהודים לא חשים בטוחים לחיות באירופה. יש לנו תופעות חדשות כ'אנטישמיות דמוקרטית', וזה היה גם בתקופה הנאצית. למשל, רק אחרי 10 שנים של תופעת דיודונה והצדעת הקנל החליטה הממשלה בצרפת ללכת לבתי משפט, וראשי צרפת הצליחו לאסור אותה לגמרי. האנטישמיות ב-2013 עוברת פוליטיזציה וזה מסוכן מאוד".

 

אריה צוקרמן, יועץ מיוחד, אמר: "אנו רואים שינוי פוליטי גדול. ראינו בהונגריה את מפלגת היוביק, נראה בצרפת את מרי לה פן וה- 'גולדון דון' ביוון ונראה בפרלמנט האירופי עלייה באנטישמיות ושנאה נגד מיעוטים. לגבי הצעדת מועל היד הנמוכה- 'הקנאל' שאלנו מה לעשות איתה, פיתחנו מדיניות שאם לא נילחם באנטישמיות היא תהפוך לגיטימית. אז נלחמנו באנגליה בשחקן כדורגל באנגליה שהצביע במועל יד והוא סולק. כך צריך לנהוג בגילויים דומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Feher Gabor
חילול קברים בהונגריה
צילום: Feher Gabor
מומלצים