שתף קטע נבחר

זוכרים: 7 מונומנטים להנצחת זכר השואה בעולם

ממוסקבה ועד בואנוס איירס, נפתחו בשנים האחרונות מוזיאונים ואנדרטאות שמנציחים את זכר השואה ומנסים להסביר את גודל האסון. 7 מונומנטים חדשים שהוקמו בעשור האחרון ברחבי העולם

ככל שחולף הזמן, עולה וגובר הצורך בתיעוד והנצחת השואה. העוסקים במלאכת הזיכרון והמחקר ההיסטורי מציינים עלייה דרמטית ברמת ההתעניינות העולמית ומציגים ראיות משמעותיות לכך. לראיה: ב-2005 הגיעו לטקס חנוכת מוזיאון יד ושם המחודש כ-42 ראשי מדינות ובאותה שנה הכריז האו"ם על ה-27.1 כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה.

 

בנוסף, בעשור האחרון נחנכו בין היתר מוזיאון השואה והסבלנות במוסקבה, מוזיאון השואה בבודפשט, אנדרטת השואה בברלין, מוזיאון השואה בבואנוס איירס וברומא מתקדמת בנייתו של המוזיאון הראשון לזכר השואה באיטליה- פרויקט שאפתני למדי בוילה טורלוניה, שבשטחה התגלו ב-1919 הקטקומבות היהודיות הקדומות ושימשה אכסנייה לדיקטטור מוסליני.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

גיבורי העל של בריכות החורף

לא כל כך נעים לראות פארק סגור

הבריחה הגדולה: משאירים את ניו יורק מאחור

 

65 מוזיאונים רשמיים בעולם מוקדשים להנצחת השואה. ארצות הברית מחזיקה בשיא של 24, אחריה גרמניה עם 8 וישראל שלישית עם 5 מוזיאונים שתחום עיסוקם הוא תיעוד, שימור וחינוך. לצידם עוד מאות אתרי הנצחה ואדרטאות שמציינות את זכרן של קהילות שנעלמו ואירועים מתקופת המלחמה.

 

האדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו, ברלין (צילום: איי פי)
האדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו, ברלין(צילום: איי פי)

 

1. אנדרטת השואה | ברלין

כמי שהאחריות לזוועה הגדולה של המאה ה-20 מוטלת על כתפיהם, הגרמנים משקיעים מאמצים רבים להתמודד ולהנציח את זוועות השואה. במרכז ברלין נחנכה בשנת 2005 אנדרטת השואה אדירת המימדים, שעוצבה על ידי האדריכל פיטר אייזנמן ושוכנת באזור שבו ניצב משרדו של הפיהרר אדולף היטלר.

 

האנדרטה, שמורכבת מ- 2,711 לוחות בטון אפורים דמויי מצבה בגבהים שונים, שהוצבו במרחק קטן אחד מהשני, עוררה עניין רב בפתיחתה והפכה באחת בשל מיקומה ועוצמתה ליעד תיירותי מרכזי בעיר. מתחת לאנדרטה מרכז מידע עם שמותיהם של הנספים בשואה וברחובות העיר ,כחלק מפרויקט גרמני רחב היקף, מצוינים על כל בית היהודים שהתגוררו בו ונספו בשואה באמצעו אבני מדרכה בצבע זהב (ר' "אבני המעידה" בהמשך).

 

2. מוזיאון השואה | פריז

מוזיאון השואה בפריז הורחב ונפתח בינואר 2005 מחדש, לציון 60 שנים לשיחרור מחנה אושוויץ. המקום מורכב משני חלקים עיקריים: תצוגת קבע ותערוכות מתחלפות שמתעדות את חיי הקהילות היהודיות בצרפת טרום ובמהלך מלחמת העולם השנייה.

 

החלק השני, החיצוני, מציג שורה של אנדרטאות שעושות שימוש באור וצל. הבולטת שבהן היא "קיר השמות": לוחות בטון עליהם מוטבעים שמותיהם של למעלה מ- 76 אלף קורבנות השואה בצרפת. 

 

נעליים על הדנובה, בודפשט (צילום: shutterstock)
נעליים על הדנובה, בודפשט(צילום: shutterstock)

 

3. נעליים על הדנובה | בודפשט

60 זוגות נעלים ומגפיים שונות יצוקות ברזל וממוסמרות אל מקטע בן 40 מטר על רציף גדות נהר הדנובה בעיר בודפשט היא אנדרטה צנועה אך מרגשת, פרי יצירתם של האמנים גיולה פאואר וקאן טוגאי.

 

המיצג נחנך בשנת 2005 לציון 60 שנה לסיום המלחמה, בעיר שהייתה אחד המרכזים היהודיים החשובים והגדולים באירופה. היא נועדה להנציח את זכרם של מאות מיהודי העיר, שבה ישבה מזה מאות שנים אחת מהקהילות שנורו על ידי גדודי "צלב החץ" על שפת נהר הדנובה וגופותיהם הושלכו לנהר. פעולות הירי נמשכו עד לכיבושה של בודפשט על ידי ברית המועצות.

  

4. אנדרטת ניו אינגלנד לשואה | בוסטון

אנדרטת ניו אינגלנד לשואה ממוקמת סמוך ל-"שביל החירות" בפארק כרמן בבוסטון ונחנכה בשנת 2005. היא משקפת בעיצובה את סמלי השואה: 6 מגדלי זכוכית הנישאים לגובה 16.4 מטרים לזכר ששת המליונים כשעל לוחות הזכוכית העוטפים אותם מוטבעים 6 מיליון מספרים וחלקי עדויות של ניצולים.

 

המגדלים ניצבים על לוחות גרניט שמאפשרים למבקרים לטייל ביניהם. האנדרטה שעוצבה על ידי סטנלי סייטטוביץ' מוארת בלילה ומראה משתנה כליל.

 

אנדרטת ניו אינגלנד לשואה, בוסטון (צילום: shutterstock)
אנדרטת ניו אינגלנד לשואה, בוסטון(צילום: shutterstock)

 

5. מוזיאון השואה | בואנוס איירס

רבים מיהודי אירופה לפני ואחרי המלחמה נמלטו לארגנטינה, כמו גם פושעי מלחמה גרמנים שמצאו בה מקלט. מוזיאון השואה בבואנוס איירס שנפתח בשנת 2006 מביא תיעוד של חיי היהודים באירופה טרום המלחמה ובמהלכה.

 

המוזיאון, שחרת על דיגלו לעורר מודעות לסכנות שבגזענות ובשנאת הזרים, מציג החל משנת 2007 את דרכונו המזויף של אדולף אייכמן בעזרתו חמק מגרמניה ומצא מקלט בארגנטינה.

 

6. מוזיאון היהדות והסובלנות | מוסקבה

הנשיא ולדימיר פוטין התעקש על הקמתו של מוזיאון היהדות והסובלנות במוסקבה, שנחנך בנובמבר 2012 בבירת מוסקבה. המוזיאון היהודי נחשב כעת לאחד מהגדולים בעולם ומתפרס על שטח של אלפי מטרים רבועים. הוא מציג את הציר ההסטורי היהודי מבריאת העולם התנ"כית ועד למצבם ברוסיה בנפילת ברית המועצות.

 

מוזיאון היהדות והסובלנות, מוסקבה (צילום: ישראל ברדוגו)
מוזיאון היהדות והסובלנות, מוסקבה(צילום: ישראל ברדוגו)

 

במוזיאון מרכז אינטראקטיבי, תערוכות מתחלפות, מרכז מדעי וחינוכי וחלל לאמנות מודרנית וכן גם תצוגת קבע אודות ההיסטוריה היהודית בשואה ובין שתי מלחמות העולם.

 

7. אבני המעידה | אירופה

את פרויקט ההנצחה המסקרן ביותר של העשור האחרון יזם האמן גונטר דמינג. הוא החל את מסע ההנצחה הפרטי והפיראטי שלו בעיר קלן בגרמניה והניח אבני בטון עטופות פליז בוהק, בגודל 10 ס"מ, בפתחן של בתי נספים ממלחמת העולם השנייה, עליהן הוטבע בפשטות שם, תאריך ונסיבות הגירוש.

 

הפרויקט שזכה לשם "אבני המעידה" (שטולפרשטיין) זכה להכרה ממסדית, התפשט עד מהרה ברחבי גרמניה ומשם המשיך למדינות אירופאיות נוספות כאוסטריה, איטליה, הוגריה, צ'כיה, נורבגיה והולנד.

 

אבני המעידה, הולנד (צילום: shutterstock)
אבני המעידה, הולנד(צילום: shutterstock)

 

תחת האמונה ש"אדם נשכח רק כאשר שמו נשכח" דמינג עוקב אחר פרטיהם האישיים של הנרדפים והנספים ומניח אבנים על מפתן ביתם את אבני הזיכרון שמצליחות לפרוט את אימת השואה ולהנכיח בהווה את השמות והאנשים שאת זכרם ניסו למחוק.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נעלים על הדנובה
צילום: shutterstock
מומלצים