אחים ושותפים: חברות נדל"ן משפחתיות
במהלך היום הם מתכננים ומקימים עשרות אלפי דירות, משרדים ופרויקטים מסחריים, ובארוחה המשפחתית של ליל שבת הם ממשיכים לשוחח על גרניט פורצלן והקלות בנייה. יצאנו למסע בין חברות נדל"ן משפחתיות בישראל, בהן עובדים זה לצד זה אבות ובנים, אחיות ואחים. פרויקט מיוחד ליום העצמאות
בענף הנדל"ן יש לא מעט חברות שהן, למעשה, משפחה אחת גדולה - במלוא מובן המילה. הדור הצעיר מצטרף לעסק המשפחתי, לצד הדורות המייסדים, והדיונים במשרד נמשכים, לעתים קרובות, גם סביב השולחן של ערב שבת. האם ניתן להפריד בין העבודה לבית, ומהם היתרונות והחסרונות של עבודה לצד ההורים, הילדים או האחים? במסגרת פרויקט מיוחד של ynet נדל"ן לרגל יום העצמאות, שוחחנו עם כמה חברות משפחתיות הפועלות בתחום.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- מגדלים ליד צמודי קרקע: כשהשכונה משתנה
- כך נראה שוק הדיור בישראל לפני קום המדינה
- דירה על הנייר עולה פחות - שווה את הסיכון?
- מעדיפים צפונים: נדל"ן בצפון עולה יותר?
משפחת סופרין: "הייתי משקה עם אבא את הבטון"
החברה: קבוצת סופרין נוסדה ב-1970 על ידי קלמן סופרין, מייסד קבוצת ב.ס.ר.
עיר מוצא: תל-אביב
מספר עובדים: 15
מנכ"ל: צחי סופרין
שווי פרויקטים שבהקמה: כ-2.8 מיליארד שקל
הכנתו של צחי סופרין (33), מנכ"ל חברת סופרין ב-5 השנים האחרונות, לתפקיד הניהולי החלה מגיל ינקות. "כילד, בימים שלא היו פועלים, הייתי הולך עם אבא לאתרי בנייה להשקות את הבטון לאחר יציקה כדי שהוא לא ייסדק, כשלא היה מי שיעשה את זה", הוא מספר. לדבריו, הדבר ניכר גם בבית הספר: "כשאמרו לנו לצייר בית, כל הילדים ציירו בית עם חלונות, גג וארובה; ואני ציירתי שרטוט של תוכנית דירה, כי זה מה שהכרתי".
בתפקיד יו"ר החברה מכהן כיום אביו של סופרין, קלמן סופרין. שני האחים קובי (45) וליאון (42) אחראים על התכנון ההנדסי, הביצוע והניהול השוטף של הפרויקטים והפיננסים.
החברה הקימה במהלך שנות פעילותה כ-4,000 יחידות דיור וחצי מיליון מ"ר של משרדים, בהם פרויקט "מגדלי we" בצפון תל-אביב, "מגדל השחר" בגבעתיים, בית הרופאים "הברזל 11" בשכונת רמת החייל בתל-אביב ואחרים.
משפחת גבאי: "מדברים על עבודה גם בשישי בערב"
החברה: קבוצת גבאי הוקמה ב-1980 על ידי שמשון גבאי
עיר מוצא: אשקלון
מספר עובדים: 30
מנכ"ל: מאיה גבאי טובול
היקף פעילות: 500 מיליון שקל
אצל בני משפחת גבאי, בעלי קבוצת הנדל"ן גבאי, הגבולות בין עבודה לבית כמעט לא קיימים, כי הם כל הזמן יחד. אורית גבאי-טירר, מנהלת השיווק והמכירות בחברה, מספרת: "למרות שכמעט כל השבוע אנחנו נפגשים במשרד, גם בארוחות שישי בערב אנחנו מדברים על עבודה". לדבריה, "ניהול עסק משפחתי משותף עזר לנו מאוד לשמור על הקרבה המשפחתית ועל המעורבות שלנו בחיי המשפחה".
שמשון (65) הוא יו"ר ומייסד הקבוצה וילדיו שותפים לניהול החברה. בנו אלי (31) הוא סמנכ"ל הפיתוח העסקי בחברה; בתו אורית (38) משמשת כמנהלת השיווק והמכירות; ואילו בתו השנייה, מאיה גבאי-טובול (40), היא עורכת דין המשמשת כמנהלת כללית בקבוצה. בעלה של הבת מאיה, אריק טובול, עובד בחברה בתפקיד סמנכ"ל התפעול ואחראי על תכנון וביצוע פרויקטים.
לדברי גבאי-טירר, "העובדה שאנחנו קודם כל משפחה, ומכירים האחד את השני יותר טוב מכולם, דווקא מקלה עלינו בניהול השוטף של החברה, בשגרה במהלך העבודה ובקידום הפרויקטים".
בין הפרויקטים שהקימה החברה: קריית הממשלה באשקלון, פרויקט "סנטרל פארק" בשכונת ברנע החדשה באשקלון, פרויקט "ביאליק בוטיק" ברמת השרון ופרויקט "גבאי-NOVA" באור יהודה.
משפחת אמסלם: "בחופשות בילדות בילינו בעבודה"
החברה: קבוצת אלמוג כ.ד.א.י נוסדה ב-1986 על ידי איציק אמסלם
עיר מוצא: ראשון לציון
מספר עובדים: 150
מנכ"ל: יקי אמסלם
שווי כספי: חברה פרטית שאינה מפרסמת את נתוניה הכספיים
"אבא לימד אותנו שבשביל כסף צריך לעבוד, בדיוק כמו כל עובד אחר בחברה", מספר יקי אמסלם (34), מנכ"ל קבוצת הנדל"ן אלמוג כ.ד.א.י. "לכן, בחופשות מבית הספר היינו עובדים - ומקבלים על כך שכר. מגיל צעיר למדנו את העבודה והוכשרנו לגדול לתוכה. עם זאת, לאורך השנים למדנו לעשות את ההפרדה המתבקשת - בארוחות שישי ובחגים אנחנו משתדלים לא לערב עבודה, והם כולם קודש למשפחה".
מייסד הקבוצה, איציק אמסלם (56), משמש היום כיו"ר החברה. יקי אמסלם הוא, כאמור, המנכ"ל והאחות אפרת אמסלם (31) היא מנהלת תחום ההתחדשות העירונית וכן מנהלת משאבי האנוש. "אחד המאפיינים שלנו הוא החשיבות שאנו רואים בערכי המשפחה", ממשיך יקי.
בין הפרויקטים שהקימה החברה: פרויקט "CASA" בשכונת מצליח ברמלה, פרויקט "אלמוג" במערב חיפה ופרויקטים נוספים בבית שמש, בפרדס חנה-כרכור ועוד.
משפחת סרוגו: "חברה משפחתית זה המודל האידיאלי"
החברה: ראובן סרוגו חברה לבנייה נוסדה ב-1965 על ידי ראובן סרוגו
עיר מוצא: ראשון לציון
מספר עובדים: 50
מנכ"ל: ראול סרוגו
שווי כספי: חברה פרטית שאינה מפרסמת את נתוניה הכספיים
ראול סרוגו, בנו של מייסד החברה המשמש כמנכ"ל, משוכנע כי "חברה משפחתית היא המודל האידאלי לחברה פרטית, הן מבחינה ניהולית והן שיווקית". לדבריו, "המעורבות האישית, האמון האבסולוטי והגיבוי ההדדי בין בני המשפחה מהווים יתרון גדול במישור הניהולי, שאינו קיים בחברה פרטית רגילה. גם במישור השיווקי, חוויית הרכישה של הדייר בחברה משפחתית הרבה יותר מוצלחת ונעימה. אין ניכור שקיים בחברה פרטית רגילה או בחברה ציבורית".
מייסד החברה, ראובן סרוגו (82), משמש כיו"ר החברה ומנהל אותה במשותף עם ילדיו, המשמשים כמנכ"לים משותפים. יצחק סרוגו (52) מכהן זה 30 שנה כמנהל רכש ולוגיסטיקה, ראול סרוגו (51) משמש 26 שנה כמנהל פיתוח עסקי וכספים, יואב סרוגו (47) משמש 28 שנה כמנהל אגף הביצוע הטכני, וסופי סרוגו-לוין (44) משמשת 20 שנה כמנהלת השיווק של החברה.
החברה פעילה בעיקר בתחום המגורים, ומתמקדת בפרויקטים בראשון לציון, הוד השרון, רמת גן, נס ציונה ועוד. כיום החברה משווקת כ-300 יחידות דיור, למשל בפרויקט "היי-לייפ נווה גן" בהוד השרון ובפרויקט "היי-לייפ" בשכונת אם המושבות בפתח תקווה.
משפחת הניג: "גם העובדים הם חלק מהמשפחה"
החברה: חברת אפגד נוסדה ב-1989 על ידי אפרים הניג
עיר מוצא: אשקלון
מספר עובדים: 24
מנכ"ל: שי הניג
שווי כספי: 220 מיליון שקל
"המשמעות של חברה משפחתית היא המחויבות. מדובר בחברה שהיא שלך, בעלת השם שלך, וזה הופך אותה ליותר ממקום עבודה". כך מתארת יעל דקל, סמנכ"לית השיווק בחברת הנדל"ן אפגד ובתו של המייסד, את ההרגשה לעבוד בחברה.
לדבריה, "תחושת המשפחתיות והמחויבות היא לא רק שלנו אלא גם של עובדי החברה. תחלופת העובדים אצלנו קטנה מאוד, ומרביתם נחשבים חלק מהמשפחה כבר שנים רבות". עם זאת, היא מבהירה כי "חשוב לדעת לשים את הגבול בין משפחה לעבודה. כפי שבמשרד לא דנים בענייני משפחה, גם בארוחות שישי ובחגים לא מדברים על עבודה סביב השולחן".
מייסד החברה, אפרים הניג (73), משמש כיום כיועץ וכנשיא החברה. בנו שי הניג (41) מכהן כמנכ"ל החברה, בתו יעל דקל (45) היא סמנכ"לית השיווק ובנו איציק הניג (48) אחראי על תחום ההתחדשות העירונית. לחברה נפח פעילות של כ-1,000 יחידות דיור ברחבי הארץ.
משפחת לוטן (לוינשטיין): "יוצאים לטייל עם העובדים"
החברה: משולם לוינשטיין הנדסה וקבלנות בע"מ היא חברה בורסאית שהוקמה ב-1964 על ידי משולם לוינשטיין ז"ל
עיר מוצא: תל-אביב
מספר עובדים: 70
מנכ"ל: שאול לוטן (לוינשטיין)
שווי כספי: הון עצמי של מעל חצי מיליארד שקל
שווי פרויקטים שבהקמה: מוערך בכ-1.5 מיליארד שקל
מנכ"ל החברה, שאול לוטן ובנו של משולם לוינשטיין ז"ל, מרוצה מהדם הצעיר שנכנס לשדרת הניהול המשפחתית של החברה. לדבריו, "עם כניסת הדור הצעיר, התעצמה חוויית המשפחתיות. אבל חברת לוינשטיין הייתה חברה משפחתית עוד בטרם כניסת הדור הצעיר. כל עובדי החברה מרגישים בה כביתם, ומתנהגים כך. רוב עובדי החברה עובדים בה עשרות שנים ויוצאים לטיולים משותפים בארץ ובחו"ל".
בחברה מועסקים שלושת ילדיו של שאול לוטן: יעל ליבני-לוטן (38) משמשת כיועצת משפטית, בנו אמיר לוטן (36) הוא מרכז תחום תמ"א 38, וחן גור-לוטן (30) היא מנהלת תחום הנדל"ן המניב ובדק הדירות.
בין הפרויקטים שהקימה החברה: "בית אפריקה" ישראל ביהוד, פרויקט "ארט טאוארס" בחולון, פרויקט "נופי קיסריה" באור עקיבא ואחרים.
משפחת לנדאו: "שיחות עסקיות גולשות לערבי החג"
החברה: צ. לנדאו קבלנות והנדסה נוסדה ב-1979 על ידי צבי לנדאו
עיר מוצא: תל-אביב
מספר עובדים: 70
מנכ"ל: אלון נתן
שווי הפעילות ב-2013: כ-300 מיליון שקל
"היתרונות של חברה משפחתית הם קשר הדם, האמון והגיבוי המובן מאליו בין בני המשפחה", מספר דודי לנדאו, סמנכ"ל הכספים וכוח האדם בחברת הנדל"ן צ. לנדאו, "בחברה משפחתית כמו שלנו לא צריך הרבה מחיצות כדי להגיע למנהלי החברה - מה שהופך אותה לחברה בגובה העניים". עם זאת, מדגיש לנדאו כי "יש גם חסרונות בחברה משפחתית: הדיונים משפחתיים בקשר לעסק גולשים, לצערי, גם במפגשים משפחתיים בסופי השבוע ובערבי חג".
מייסד החברה, צבי לנדאו (87), משמש כנשיא החברה. בנו דודי לנדאו (49) הוא סמנכ"ל בחברה ובנו צחי לנדאו (52) הוא סמנכ"ל ביצוע והתקשרויות. מנכ"ל החברה, המשמש גם כשותף בה, הוא אלון נתן שהצטרף לחברה המשפחתית לפני 4 שנים.
בין הפרויקטים שהקימה החברה: פרויקט "שיר בגבעה" בראש העין, פרויקט "שיר באגם" באשקלון, פרויקט "גני שיר" בקריית גת ועוד. החברה בונה עבור חברות אחרות, כגון שיכון ובינוי, חנן מור ורייסדור - חברת ייזום בבעלות יקי רייסנר, המשמש גם כסמנכ"ל וחבר הנהלה בחברת צ. לנדאו.