"אומת הקשת": דרא"פ חוגגת 20 לדמוקרטיה
מדינת האפרטהייד לשעבר ציינה שני עשורים לסוף השלטון הלבן בחגיגות מרהיבות. אך יש המתנגדים לראוותנות בזמן שגדלים הפערים הכלכליים
רבבות דרום-אפריקנים חגגו היום (יום א') 20 שנה לשלטון הדמוקרטי במדינה עם שירים, תפילות ושבחים לאלה שהובילו את דרום אפריקה לעידן של שלום וסובלנות. זאת על אף שרבים עדיין טוענים שפערים כלכליים ובעיות נוספות מפרים את הבטחת הבחירות שהתקיימו אז ב-27 באפריל 1994 ושמו סוף לשלטון הלבן במדינה.
עוד חדשות בעולם :
הממלכה לא מאמינה: בריטניה פוסט-נוצרית
הפקחים החטופים באוקראינה: "לא נגעו בנו" "הגרמנים מכחישים את קיום מחנות הריכוז"
מוקד החגיגות של יום החירות היה בפרטוריה סמוך לבנייני האיחוד האפריקני, שם התאספו הנשיא ג'ייקוב זומה ומכובדיו, בהם דיפלומטים זרים, כדי להרהר במאבק הממושך נגד האפרטהייד ולהמשיך במאמצים לבנות מדינה טובה יותר.
ב-7 במאי ייערכו בחירות לפרלמנט בדרום אפריקה שבסיומן תשוב ככל הנראה מפלגת הקונגרס האפריקני הלאומי לשלטון אך עם רוב מצומצם יותר. תוצאות אלה, אם אכן יקרו, ישקפו את אי-שביעות הרצון הציבורית מהתנועה שקמה נגד השלטון הלבן, לפני שמועמדה, נלסון מנדלה, הפך לנשיא השחור הראשון של המדינה.
בנאומו, אמר זומה כי לדרום אפריקה "יש סיפור טוב לספר": מערכת הבחירות של המדינה, המחויבות החוקתית לזכויות אדם כמו גם הישגיה בשירותי הבריאות, הטבות רווחה והתקדמות בתחומי המים והחשמל ב-20 שנים האחרונות. כשלושה מיליון בתים נבנו מאז 1994, יותר נשים ממלאות תפקידים ציבוריים ושיעור הפשע ירד גם הוא אף שעדיין גורם ל"דאגה רצינית".
"עלינו לא לדחות או לזלזל בהישגים אלו, למרות חילוקי הדעות הפוליטיות שלנו", אמר זומה, שזכה לאחרונה לביקורת חריפה משום ש-20 מיליון דולרים מכספי המדינה הושקעו בשיפוץ ביתו. השערורייה אירעה על רקע
פערים הולכים וגדלים בין עשירים לעניים שהממשלה מאשימה בירושה מהתקופה של החלוקה הגזעית.
האווירה בטקס בפרטוריה הייתה חגיגית. בלונים ודגלים הונפו לשמיים. הקהל שר את ההמנון הלאומי, שמכיל כמה שפות דרום-אפריקניות. אחרים לבשו חולצות של מפלגת השלטון ורקדו את "ריקוד החופש", שבמסגרתו מניפים אגרוף קמוץ לאוויר שמסמל את מחוותו המתריסה של מנדלה כששוחרר מהכלא ב-1990.
אך יש מי שהתנגד לחגיגות הגדולות. מועמד לבחירות ג'וליוס מלמה, שהודח מראשות ליגת הנוער של מפלגת השלטון והפך למנהיג מפלגה חדשה המעוניינת בחלוקת העושר, אמר לתומכיו שאירועי יום החירות מזויפים משום שדרום-אפריקנים עניים רבים עדיין לא מקבלים שירותים בסיסיים.