לא בונים: כישלון בשיווק 600 דירות בפריפריה
רשות מקרקעי ישראל פרסמה תוצאות עגומות של 5 מכרזים לבניית דירות בנהריה, טירת הכרמל ונתיבות - לכולם לא הוגשה אפילו הצעה אחת מקבלן. האם גם הקבלנים יושבים על הגדר עד להכרעות הממשלה בתחום הנדל"ן?
המדינה משחררת קרקעות לבנייה בפריפריה - אך נראה שאין להן ביקוש, לפחות מצד הקבלנים. רשות מקרקעי ישראל פרסמה הבוקר (ב') תוצאות עגומות של 5 מכרזים לשיווק קרקעות לבניית 587 יחידות דיור ביישובי הפריפריה. אל המכרז - שבמסגרתו שווקו קרקעות לבניית 192 דירות בטירת הכרמל, 326 דירות בנהריה ו-69 דירות בנתיבות - לא הוגשו הצעות כלל.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- "אם נתחתן לא נוכל לקנות דירה ב-0% מע"מ"
- חרף ההתנגדות: ייחתם הסכם גג בק' ביאליק
- לפיד: בעלי דירות יכולים לספוג ירידת מחירים
בנהריה השיווק חולק ל-3 מתחמים לבנייה בצפון העיר: מתחם שאמור לכלול 230 יחידות דיור ללא מחיר מינימום, אך עם הוצאות פיתוח של 19.19 מיליון שקלים (כלומר 83 אלף שקל ליחידת מגורים); וכן שני מתחמים שאמורים לכלול 48 יחידות דיור כל אחד, גם הם ללא מחיר מינימום אך עם הוצאות הפיתוח בגובה 3.4 מיליון שקלים (כלומר כ-70 אלף שקל ליחידת מגורים).
במערב העיר נתיבות הציעה המדינה קרקע לבניית 69 יחידות דיור ללא מחיר מינימום, אך עם הוצאות פיתוח בגובה 5.184 מיליון שקלים (כלומר כ-75 אלף שקל ליחידת מגורים). יצוין כי במסגרת הקלות שב"ס יכולים היו קבלנים, לו היו ניגשים למכרז, לבנות יותר מ-700 דירות על הקרקעות ששווקו.
"הקבלנים מחכים שהתמונה תתבהר"
רוה איתן, סמנכ"ל המחקר באתר מדלן המנתח את שוק הנדל"ן, סבור כי קיימות שתי סיבות לכישלון המכרז. לדבריו, הסיבה הראשונה נעוצה בלוח הזמנים. "מועדי ההגשה למכרז היו בתחילת חודש אפריל, כך שהצהרות הממשלה על תוכנית המע"מ ומחיר המטרה נכנסו למסגרת השיקולים של היזמים, שבחנו אפשרות להציע הצעות למכרז", הוא אומר, "כפי שחוסר הוודאות בשוק הנדל"ן משפיע על הרוכשים שמשהים את קניית דירות, כך גם היזמים נמנעים מלעשות מהלך משמעותי לפני שהתמונה תתבהר".
עוד אומר איתן כי גם לפני אי-הוודאות ששררה בשוק היה קושי בשיווק קרקעות בפריפריה. "כך, למשל, נכשל ניסיון שיווק קודם של המתחם בטירת הכרמל בשנת 2012, וגם שיווק של 176 יחידות דיור במתחם אחר בנתיבות בתחילת 2013. כדי להוביל שינוי במגמת המחירים, לא די בפרסום המכרזים - אלא יש לדאוג לכך שדירות חדשות ייכנסו לשוק ויגבירו את ההיצע והתחרות על לב הרוכשים".
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "במשרד השיכון לא רואים קשר בין המכרזים בהם לא נרשם ביקוש, ובין ההמתנה להשלמת תוכניות הדיור המוזלות - מחיר מטרה ומע"מ בשיעור אפס. רק בשבוע שעבר נסגר בהצלחה מכרז של 570 יחידות דיור בכרמי גת בקריית גת. עם זאת, הכנת מכרזי מחיר מטרה מקודמת על ידי שר השיכון והדרג המקצועי במשרד באופן נמרץ ומעמיק, בשיתוף הדרגים הרלבנטיים במשרד ומחוץ לו. בדומה למקרים אחרים בהם מכרזים אינם עולים יפה, נעשית בחינה של הגורמים המקצועיים את הסיבות שגרמו לכך, ונבחנים צעדים שונים כדי להוציא שוב את המכרזים באופן שיעלה את סיכויי ההצלחה של המכרז.
"לגופם של המכרזים הנ"ל: מניתוח ראשוני של תוצאות המכרז, בנהריה הבעיה הייתה שני מכרזים שהתנהלו במקביל, ויזמים שהלכו למכרז של מתחם אוסישקין בעיר, שנסגר לפני פחות מחודש, התמודדו וזכו ב-355 יחידות דיור (ועוד 92 יחידות דיור שווקו ללא מכרז לאגודה החקלאית רסקו). היזמים וקבוצות הרכישה שהשתתפו במכרז הקודם, שמו ערבויות על המכרז ההוא וביקשו לדחות את המכרז בשכונה הצפון-מזרחית, כדי שאלה שלא זכו יספיקו לקבל את הערבויות בחזרה, אולם מאחר ושני המכרזים היו כמעט במקביל, לא הגיש אף מציע. לאחר בדיקת הנושא, ולאור העובדה שסבסוד הפיתוח ימשיך לפחות עד סוף השנה, אין כל סיבה שלא יגישו במכרז הקרוב, שמן הסתם ייצא שוב.
"לעניין טירת הכרמל, מדובר במכרז פינוי-בינוי הכרוך בביצוע פינויים ובבניית 192 יחידות דיור. מכרזי פינוי-בינוי תמיד מורכבים יותר, וככל הנראה היזמים חששו מכך. בנתיבות מערב שווקו שני מתחמים לבניית 134 יחידות דיור, כאשר מכרז אחד הצליח (64 יחידות דיור) ומכרז אחד נכשל (69 יחידות דיור). כאמור, תתבצע הערכת מצב לגבי המתחמים שלא שווקו, ויוחלט כיצד ומתי לשווקם שוב על מנת להשלים זאת בהצלחה".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "בכוונתנו לערוך בדיקה מעמיקה על ידי צוות כלכלנים כדי לנתח את תוצאות המכרזים ולפעול בהתאם".