מסתמן: רשות המים תאסור ניתוקי מים לחייבים
לאחר מאבק של חודשים שהובילו ח"כ איציק שמולי וח"כ איתן כבל, הרשות ניסחה כללים להסדרת ניתוק צרכנים ממים, אבל הודיעה כי תמשוך אותם ותנסח כללים חדשים שיאסרו ניתוק צרכנים פרטיים. הח"כים כבל ואבישי ברוורמן: "ניתוק משפחות ממים זה מהלך לא מוסרי". נציג האוצר: "נבחן חלופות לניתוק מים, אך חייבים להבין שמים הוא מוצר שיש לשלם עלי"
סמנכ"ל רשות המים תמי שור, הודיעה כי הרשות תמשוך את "כללי ניתוק המים" שניסחה והובאו לפני מספר חודשים לאישור הוועדה ותנסח כללים חדשים שלא יאפשרו לתאגידי המים לנתק מים לצרכנים ביתיים, זאת בעקבות התנגדות לכללים הללו בוועדת הכלכלה של הכנסת, בהובלתו של ח"כ איציק שמולי. ההחלטה הזאת עדיין כפופה לאישור מועצת רשות המים, שתכריע האם לקבל את המלצת הרשות.
בתום דיון שהתקיים אתמול ובו השתתפו ח"כ איתן כבל כבל ויו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן, סמנכ"ל עמותת "ידיד", רן מלמד שיזמו את הדיון וכן נציגי משרד האוצר ונציגי רשות המים, הודיעה סמנכלי"ת הרשות כי לאחר למעלה מעשור במהלכו ניתקו תאגידי המים, עשרות אלפי חייבים בשנה בשל חוב כספי. רוב החייבים התקשו לשלם את חשבון המים בשל קשיים כלכליים. כיום, לא ניתן לנתק את המים רק לאנשים עם 100% נכות. ההחלטה על ניתוק היא של תאגיד המים והרשות לא מפקחת על הניתוקים.
הדיון התקיים לבקשת חברי הכנסת, חודשים לאחר שח"כ איציק שמולי הזהיר בוועדת הכלכלה בשלהי 2013 כי "הכללים מביאים תקדים מסוכן ומכשירים את האפשרות לנתק מים, על חשבון פתרונות אחרים". ח"כ אורי מקלב אמר אז כל עוד אי אפשר להאמין בנכונות חשבונות המים – אסור לאפשר ניתוקים.
עוד קודם לכן התקיימו פגישות עם סגן הממונה על התקציבים אודי אדירי ונציגי האגף והוגש להם מתווה להגברת יכולת הגבייה של רשות המים ללא ניתוקים. במקביל התנהל משא ומתן עם נציגי רשות המים.
ניתוק צרכנים מממים זה נושא שנוי במחלוקת, בשל היות מים מצרך יסוד שהמדינה אמורה לספק ובשל הקמת תאגידי המים והעלאת תעריפי המים. ביולי 2013 הוגשה עתירה לבג"ץ בשמם של 10 נזקקים נגד הרשות הממשלתית למים ולביוב ונגד 6 תאגידי מים ברחבי הארץ, בה נטען כי תאגידי המים לא מוסמכים לנתק ממים כאמצעי להפעלת לחץ על צרכנים לתשלום חובותיהם. "מים הם מצרך חיוני שלא ניתן לחיות בלעדיו", נכתב בעתירה.
תגובות
מרשות המים נמסר בתגובה: "רשות המים הגישה לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת כללים שבאו להסדיר את נושא ניתוקי המים ובכללם להבטיח הגנה מפני ניתוק המים לכ-1/3 מאוכלוסיית ישראל, ביניהם: נזקקים, בעלי מוגבלויות, ניצולי שואה ועוד. ועדת הכלכלה התנגדה לאשר את הכללים בנוסח זה ולכן הודיעה רשות המים כי הנושא יחזור לדיון במועצת רשות המים בהתאם לסמכותה בנושא".
ח"כ איציק שמולי מסר: "אני שמח שאחרי מלחמה עיקשת וממושך הצלחנו לעצור את החקיקה המבישה הזו ושמח שבסופו של דבר גם יו"ר ועדת הכלכלה התעשת והסיר את תמיכתו מקידום התקנות. הדבר החשוב כרגע הוא לקדם את הצעת החוק שלי ושל חברי כנסת נוספים שנכתבה ביוזמת האגודה לזכויות האזרח ותאסור על ניתוקים בחקיקה ולוודא שהמדיניות הזו של אפס ניתוקים תיושם בפועל ממחר בבוקר. מים הם לא מותרות, זה מצרך קיומי ולכן אסור לנתק מים לאנשים בשום מקרה. אני כבר מסתער על היעד הבא: במקום לסגור מים לאנשים צריך לסגור את התאגידים עצמם שהקפיצו את תעריפי המים בישראל לשמיים".
ח"כ אבישי ברוורמן מסר כי: "רשות המים הפגינה בהחלטתה רגישות חברתית אדירה ואומץ ציבורי. ניתוקי המים הם כלי לא מוסרי ללחוץ על אזרחים לשלם חשבונות מים. אזרחים צריכים לשלם את חובותיהם, אבל במדינה בה שיעורי העוני הם מהגבוהים בעולם המערבי, אסור להשאיר משפחות, עם ילדים קשישים ואנשים חולים מנותקות ממים".
ח"כ איתן כבל הזהיר את נציגי רשות המים והאוצר כי מהלך שיאפשר ניתוקי מים לא יעבור בכנסת הנוכחית. "זהו מהלך לא מוסרי ואני מתקשה מאד לראות כיצד חברי הכנסת יסכימו לתמוך בו. אנחנו מוכנים למאבק ציבורי כולל כדי להוציא את המילים ניתוק מים מספר הנוהלים של התאגידים. נפתחה הדרך לדיון אמיתי בין הצרכנים לרשות והתאגידים לבחינת הדרכים המתאימות שיאפשרו לגבות את חובות המים ולשמור על כבודם של הצרכנים".
סמנכ"ל "ידיד", רן מלמד, אמר בפגישה כי "ניתוק מים הוא כלי מאיים ודורסני כמו מאסר חייבים. הוא אינו מגדיל את הגבייה אך פוגע בזכותם הבסיסית של אזרחים רבים למוצר יסוד. אנו מברכים את רשות המים על החלטתה ונסייע בידה לכתוב כללים שישמרו על יכולת הקיום של הצרכנים מחד ויאפשרו את תשלום חובם מאידך".
סגן הממונה על התקציבים באוצר, אודי אדירי אמר כי "אין ספק שבניתוק מים יש בעייה ולכן אנחנו מוכנים לבחון חלופות אך חייבים להבין שמים הוא מוצר שיש לשלם עליו", למרות שמים זה לא מוצר, אלא מצרך בסיסי שהמדינה אמורה לספק לאזרחיה.