שתף קטע נבחר

ביקורת על ההסתדרות הלאומית: "הסכם על גב העובדים הזרים בבניין"

הממונה על יחסי עבודה במשרד הכלכלה, שלמה יצחקי, פסל את היציגות של ההסתדרות הלאומית לעובדים הזרים בענף הבניין. קבע: "ההתארגנות פסולה ונעשתה על ידי המעסיקים ומטעמם. חשש כבד של עסקה על גב העובדים הזרים". בלאומית טוענים בתגובה: "זו פגיעה בזכות היסוד התארגנות"

הממונה על יחסי עבודה במשרד הכלכלה, שלמה יצחקי, פסל את ההסכם הקיבוצי שחתמה ההסתדרות הלאומית מול התאחדות תאגידי כוח אדם זר בענף הבניין. זאת במסגרת החלטה שקיבל אתמול (ב') ובה נקבע, כי ההסתדרות הלאומית אינה הארגון היציג של העובדים הזרים בענף.

 

 

ההחלטה התקבלה בהמשך להתנגדות לרישום ההסכם הקיבוצי, שהגישה ההסתדרות הכללית החדשה, המחזיקה בהסכם קיבוצי מול התאחדות הקבלנים. על הסכם זה חל צו הרחבה, שמחיל אותו על כלל העובדים בענף – כולל העובדים הזרים. בההסתדרות הכללית קבלו, כי ההסכם החדש נועד לעקוף את הוראות צו ההרחבה, תוך פגיעה בתנאי העובדים הזרים.

 

"התאגדות ששירתה את המעסיקים"

תחילת הפרשה ביוני 2012 - אז ההסתדרות הלאומית הודיעה כי חתמה על הסכם קיבוצי עם הקבלנים המעסיקים עובדים זרים בענף. הסכם זה נפסל לרישום על ידי הממונה, בין היתר מאחר שהשכר ההתחלתי שנקבע בו לעובדים הינו 4,300 - נמוך בהרבה משכר המינימום הענפי כפי שקובע צו ההרחבה - 5,000 שקל, וכן משום החרגת העובדים הזרים לענף משלהם – אף שהם חלק מהעובדים בענף הבניין בכללותו.

 

בספטמבר חתמו ההסתדרות הלאומית וההתאחדות על הסכם חדש, אותו ביקשו הצדדים לרשום אותו כהסכם מיוחד פלוראלי – כלומר כמצבור של הסכמים קיבוציים מיוחדים לכל תאגיד ותאגיד בנפרד. ההסתדרות הכללית הגישה התנגדות לרישום ההסכם, בטענה שהיא הארגון היציג בענף וכי לא יכול להיות "ענף" כוח אדם זר לבניין. עוד טענה ההסתדרות הכללית, כי מדובר ב"התאגדות מטעם" – המשרתת את המעסיקים בענף.

 

בין היתר טענו אנשי ההסתדרות הכללית, כי בתקופה שבה ההסתדרות הלאומית חתמה על הסכם עם קבלני כוח האדם, ההסתדרות הכללית סירבה לחבור לתאגידים במאבקם בהסכמים הבילטראליים שנקבעו בהחלטות ממשלה בין ישראל למדינות שונות בעולם. הסכמים אלה ביססו בין היתר ערוץ להבאה ישירה של מהגרי עבודה ארצה.

 

בהסתדרות הכללית הסבירו, כי "הסכמים אלו חסכו למעשה את המעורבות של גורמי תיווך פרטיים בתהליך והצליחו למזער משמעותית את ניצולם של העובדים הזרים. סירובה העיקש של ההסתדרות הכללית לנגח את ההסכמים הבילטרליים לצד התאגידים, חושפת סמיכות זמנים ונסיבות שמוכיחה, באופן חד-משמעי, כי ההסתדרות הלאומית ראתה בכך עניין משתלם".

 

הההסתדרות הלאומית טענה מנגד כי לממונה הראשי על יחסי עבודה אין סמכות לדון בטענה של "ארגון מטעם" וכי יש לפנות בנושא לפנות לבית הדין לעבודה.

 

"תמונה עגומה של עולם יחסי עבודה הפוך"

הממונה קיבל את התנגדות ההסדרות הכללית, ומתח ביקורת חריפה על התנהלות ההסתדרות הלאומית. "שוכנעתי כי ההסתדרות הלאומית איננה יציגה אצל תאגידי כוח אדם זר לבניין באשר ההתארגנות היא פסולה שכן היא נעשתה על ידי המעסיקים ומטעמם", נכתב בהחלטה.

 

בין היתר ציין הממונה, כי עולה "חשש כבד של 'עסקה' כדי להשיג תועלת הדדית בדמות יתרונות לתאגידים וגביית כספים, דמי חבר ודמי טיפול, לטובת הלאומית. כל זאת על גבם של העובדים הזרים, המאופיינים כאוכלוסייה חלשה, עם קשיים ואי ידיעת השפה, חוסר מודעות לזכויותיהם כעובדים בישראל אל מול מעסיקים שבידיהם עוצמה ושליטה".

  

עוד הוא כתב, כי "לצערי נתגלתה לפני תמונה עגומה של עולם יחסי עבודה הפוך: ההתארגנות מתחילה בקשר של ארגון העובדים עם המעסיקים ולא עם העובדים. מי שמחתים עובדים זה המעסיקים, מי שאוסף טפסי הצטרפות או חברות זה המעסיקים, ומי שמודיע על היציגות זה גם המעסיקים".

 

הממונה העביר עותק מהחלטתו לעיונם של גורמי האכיפה ברשות ההגירה, במינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה והממונה על זכויות עובדים זרים במשרד הכלכלה, זאת כדי לבחון האם הייתה כאן הפרה של זכויות העובדים על ידי גביית כספים בניגוד לחוק הגנת השכר.

 

ההסתדרות הלאומית: "החלטה ללא סמכות"

מההסתדרות הלאומית נמסר בתגובה, כי בכוונתה להגיש ערעור על ההחלטה. "הממונה על יחסי עבודה, שלמה יצחקי, פועל לשימור ההגמוניה של הכללית ומייצר 'מסלול עוקף' לסמכויות בית הדין הארצי לעבודה. בכך מיישם הלכה למעשה את הצהרותיו בפני גורמים בכירים... כי אין מקום לתחרות בין ארגוני עובדים בשוק העבודה בישראל".

 

עוד טענו בהסתדרות הלאומי, כי "מדובר בהחלטה ללא סמכות, קיצונית, לא סבירה בעליל, חסרת תום לב, לא הוגנת ושרירותית, אשר באה לשרת אינטרסים פסולים של ההסתדרות הכללית, אשר עושה שימוש במסלול עוקף בית הדין הארצי לעבודה".

 

בהסתדרות הלאומית הוסיפו כי "האמירות על ניצול עובדים זרים וקנוניה עם מעסיקים על חשבון העובדים הזרים אינן עניינייות ופוגעות בכל ארגון אשר ינסה לאגד בתוכו עובדים זרים. אלו אמירות הפוגעות בחופש ההתארגנות של העובדים הזרים. זו פגיעה בזכות היסוד התארגנות. אלו אמירות הפוגעות בלגיטימציה של כל ארגון עובדים ואנו תדהמה רבה שבאים דברים אלו דווקא מטעם יצחקי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים