שתף קטע נבחר

 

קרי הוקלט, הותקף - והתנצל: "ישראל לא תהיה מדינת אפרטהייד"

נחשפה הקלטת דבריו של מזכיר המדינה. אחרי ביקורת קשה, הוא פרסם הודעה והודה: "הייתי משתמש במילה אחרת, אבל 30 שנה נלחמתי למען ישראל". דו"ח "שלום עכשיו" מראה עלייה חדה בבנייה בשטחים: ב-9 חודשי המו"מ קודמו 14 אלף דירות, רבות מהן בהתנחלויות מבודדות

הקלטת דבריו החריגים של מזכיר המדינה על עתידה של ישראל נחשפת, ותחת מתקפה חריפה - ג'ון קרי נאלץ לפרסם הודעת הבהרה מתנצלת: ברשת פוקס פורסמה הלילה (יום ג') ההקלטה משיחה סגורה, שבה אמר קרי כי ישראל עלולה להיות "מדינת אפרטהייד" אם לא יתממש חזון שתי המדינות. ביקורת חסרת תקדים אילצה אותו להוציא הודעה שבה הודה: "הייתי בוחר במילה אחרת" - אבל ביקש להדגיש את מחויבותו לישראל. האזינו לקרי:

 

ההקלטה כפי שפורסמה ב"פוקס"    ( )

ההקלטה כפי שפורסמה ב"פוקס"    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הציטוטים עצמם פורסמו שלשום בלילה ב"דיילי ביסט", וכעת נשמע גם קולו של קרי מזהיר: "מדינה מאוחדת יכולה להפוך למדינת אפרטהייד עם אזרחים סוג ב', או מדינה שחסרה את היכולת להיות מדינה יהודית", אמר קרי לנציגים בכירים ולמומחים מארה"ב, ממערב אירופה, מרוסיה ומיפן. "ברגע שאתה מבין את המסגרת הזו, את המציאות הזו, שהיא השורה התחתונה, אתה מבין כמה זה קריטי להשיג פתרון של שתי מדינות".

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

"לא אמרתי בפומבי או בשיחות סגורות שישראל היא מדינת אפרטהייד או שהיא עומדת להיות כזו", נכתב בהודעתו של קרי הלילה. הוא המשיך ותקף: "במשך 30 שנה בסנאט האמריקני לא רק השמעתי מילות תמיכה בישראל אלא גם עשיתי כשהגיעה השעה להצביע וכשהגיע הזמן להילחם. ביליתי כמזכיר מדינה אין ספור שעות עבודה עם ראש הממשלה נתניהו והשרה לבני כי אני מאמין בעתיד שישראל לא רק רוצה אלא ראויה לו. אני רוצה לראות פתרון של שתי מדינות שיביא למדינה יהודית ומוגנת ומדינה פלסטינית משגשגת ועבדתי למען זה".

ג'ון קרי. הפעם הוא הסתבך בשיחה סגורה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'ון קרי. הפעם הוא הסתבך בשיחה סגורה(צילום: AFP)

מאז פרסום הדברים התפרסמו גינויים בעיקר מפוליטיקאים מהמפלגה הרפובליקנית, בהם מנהיג הרוב בבית הנבחרים אריק קנטור שדרש מקרי להתנצל כלפי ישראל. הסנאטור טד קרוז, שמוזכר כמועמד לנשיאות בשנת 2016 מטעם הרפובליקנים, הרחיק לכת וקרא למזכיר המדינה להתפטר. גם האגף היהודי במפלגה הדמוקרטית (National Jewish Democratic Council), שממנו לא מרבים להפנות ביקורת כלפי אנשים בתוך המפלגה, דרשו מקרי להתנצל.

 

מזכיר המדינה עצמו הזהיר כי לא ייתן להעמיד בספק את המחויבות שלו לישראל, במיוחד למטרות מפלגתיות ופוליטיות. "אני רוצה להבהיר לחלוטין במה אני מאמין ובמה לא. ישראל היא דמוקרטיה מלאה חיים ומעולם לא הצהרתי שהיא מדינת אפרטהייד או עומדת להיות כזו. כל מי שיודע משהו עליי יודע את זה בלי בדל של ספק".

 

קרי הבהיר בהודעתו שהוא נמצא מספיק זמן באווירה הציבורית של וושינגטון כדי לדעת את הכוח של מילים ביצירת רושם מוטעה. "אילו הייתי יכול להחזיר את הדברים לאחור, הייתי בוחר במילה כדי לתאר את האמונה האיתנה שלי שהדרך היחידה לאורך זמן שישראל תהיה מדינה יהודית, היא כששתי אומות ושני עמים חיים אלה לצד אלה בשלום ובביטחון".

 

מזכיר המדינה הזכיר את התבטאויות העבר של ראשי הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט ואהוד ברק, וכן של ציפי לבני שהשתמשו במושג אפרטהייד "כדי להדגיש את הסכנות למדינה אחת בעתיד. זוהי מילה שנשארה מחוץ לוויכוח כאן בבית".

 

ההסתבכות של קרי מגיעה אחרי שנה של עימותים עם בכירים בישראל, ובמיוחד עם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שהתבטאות שלו בשיחה סגורה עוררה זעם בוושינגטון. "קרי משיחי ואובססיבי, שיקבל פרס נובל וילך", צוטט יעלון ב"ידיעות אחרונות" בינואר.

 

בתוך כך, דוברו של אבו מאזן - נביל אבו רודיינה - אמר היום כי למרות סיום תשעת החודשים שהוקצבו לשיחות המשא ומתן, נראה שארצות הברית לא משכה את ידיה מהסוגיה וכי ישראל לא הודיעה על עצירת השיחות על השעייתן. הוא הוסיף כי ישראל היא זאת שמכשילה את המשא ומתן ושהרשות הפלסטינית לא דרשה דבר מלבד התחייבות של ישראל לכבד את החוק הבינלאומי בנוגע להתנחלויות ולעניינים נוספים, אך לדבריו ממשלת ישראל התחמקה כל הזמן מהשגת שלום. הוא הטיל על ישראל את האחריות לעצירת המשא ומתן ועל התוצאות שינבעו מכך. 

 

כאן בונים

בינתיים, היום מצוין סיום מסגרת הזמן שהוקצבה לשיחות בין ישראל לפלסטינים לאחר שנים של נתק בין הצדדים וחודשה בחודש יולי אשתקד. על רקע זה פרסמה הבוקר תנועת "שלום עכשיו" דו"ח, שלפיו עולה כי הממשלה קידמה פרסום מכרזים ותוכניות בנייה לכ-14 אלף יחידות דיור חדשות מעבר לקו הירוק במהלך תשעת חודשי המו"מ בין ישראל לפלסטינים.

  

בעבר סירבו הפלסטינים לחדש את המו"מ בשל דרישת הרשות להפסיק באופן מוחלט את הבנייה בהתנחלויות. על אף השיחות, הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים לא הפסיקה לרגע.

השוואות בין הממשלות. עלייה חדה בממשלת נתניהו השנייה ()
השוואות בין הממשלות. עלייה חדה בממשלת נתניהו השנייה

בדו"ח "שלום עכשיו" נמצא כי במהלך תשעת חודשי המו"מ נבנו 50 יחידות דיור בממוצע ביום ו-1,540 יחידות בכל חודש שבו התנהלו השיחות. עוד עולה מהדו"ח כי פורסמו יותר מ-4,800 יחידות דיור - מחציתן במזרח ירושלים ומחציתן בהתנחלויות וכן קידום תוכניות בנייה עבור 9,000 יחידות דיור חדשות, שמרביתן בהתנחלויות ומיעוטן במזרח ירושלים.

 

ב"שלום עכשיו" מצביעים על כך ש-73 אחוזים מתוכניות הבנייה שקודמו הן בהתנחלויות מבודדות ורק 27 אחוזים מהן תוכננו בהתנחלויות ששוכנות קרוב יחסית לקו הירוק. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר התחלות הבנייה במחצית האחרונה של שנת 2013, תקופה שבה נוהלו השיחות, הוכפל לעומת התקופה המקבילה בשנת 2012 עומד על 828 יחידות דיור.

בנייה בשכונת הר חומה. ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בנייה בשכונת הר חומה. ארכיון(צילום: AFP)

במהלך המו"מ פרסם משרד הבינוי והשיכון בראשות השר אורי אריאל שלושה מכרזי תכנון עבור 24 אלף דירות מעבר לקו הירוק ובעקבות חשיפת התוכניות על ידי "שלום עכשיו", המכרזים בוטלו. בנוסף, הוקמו שני מאחזים חדשים, ברוש וגבעת עיטם, ונוסדה ההתנחלות לשם.

 

בארגון השמאל טוענים גם כי קודמו תוכניות להכשרת ארבעה מאחזים בלתי חוקיים וקודמו תוכניות להקמת שני מרכזי תיירות בשכונת סילוואן במזרח ירושלים.

 

סמנכ"ל מועצת יש"ע, יגאל דילמוני, אמר בתגובה שהנתונים "אינם נכונים, והיינו שמחים לו מדינת ישראל הייתה בונה יותר באזור יהודה ושומרון. בדו"ח מוצגים ישיבות תכנון ראשוניות וקידומי תוכניות ליישובים ובתים שכבר קיימים עשרות שנים כבנייה חסרת תקדים. לצערנו, קצב הבנייה ביו"ש ובירושלים אינו מספק מענה לביקוש הגדול לדירות, דבר הגורם לעליית מחירי הדיור.

 

"השימוש הציני שנעשה בביטוי 'בנייה חסרת תקדים' לישיבות תכנון וקידום תוכניות בתים שקיימים הוא חמור, ומהווה ניסיון להאשים את ישראל בכישלון המשא ומתן וחיבוק של ארגוני השמאל לאבו מאזן והחמאס", טען דילמוני.

 

ישראל מוציאה לפועל את איום הסנקציות

על רקע סיום התקופה שהוקצבה לשיחות, ישראל מתחילה ליישם את איום הסנקציות שהציבה לרשות הפלסטינית בעקבות הצטרפותם לאמנות בינלאומיות וחתימתם על הסכם פיוס עם חמאס.

 

גורם פלסטיני בכיר מסר ל-ynet אמש כי ישראל עדכנה לפני יומיים את ההנהגה הפלסטינית על כך שבסוף החודש הנוכחי יקוזזו חובות של הרשות לישראל מכספי המסים שישראל גובה עבורם כעונש על צעדיהם האחרונים.

נתניהו ואבו מאזן. הסנקציות יצאו לדרך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ואבו מאזן. הסנקציות יצאו לדרך(צילום: רויטרס)

בכל חודש ישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית סכום שנע בין חצי מיליארד ל-600 מיליון שקל של מכסים שונים ומע"מ על מוצרים שמיועדים לגדה המערבית ולרצועת עזה ועוברים במעברי הגבול ובנמלים. על פי הבכיר הפלסטיני, ישראל מקזזת באופן קבוע סכום ממוצע של 100 מיליון שקל מכספי המסים הפלסטינים בגין חובות של הרשות לחברת החשמל וכן בעבור אספקת שירותי מים וביוב, אלא שהפעם ישראל הודיעה כי היא הגדילה את סכום הקיזוז ל-132 מיליון כסנקציה נגד הרשות הפלסטינית.

 

על פי הגורם, ההודעה הישראלית הועברה לראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה וכן למספר מצומצם של בכירים פלסטינים על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי. בתיאום פעולות הממשלה בשטחים סירבו להגיב לתוכן הדברים והסתפקו בתגובה קצרה ולפיה תיאום פעולות הממשלה בשטחים נעשה על פי הנחיות הדרג המדיני.

 

פרט לקיזוז כספי המסים ולהקפאת תוכניות המתאר, הסנקציות הצפויות הן אלו:

1. ביטול האישור להקמת תשתית דור 3 (3G) לרשתות הסלולר הפלסטיניות בגדה המערבית.

2. ביטול האישור להרחבת פעילותה של חברת הסלולר הפלסטינית "ווטניה" לרצועת עזה.

3. הקפאת כל המפגשים בדרג של שרים ומנכ"לים של משרדים ממשלתיים בישראל עם מקביליהם הפלסטינים.

4. הקפאת תוכנית שנעשתה בשיתוף עם ארגונים בינלאומיים להקצאת 14 אלף דונם באזור C והפיכתם לשטחים חקלאיים.

5. הקפאת הקידוחים והעבודות בשדה הגז הטבעי הפלסטיני "מרין" שנמצא מול חופי רצועת עזה.

6. עצירת העברת הצטברות הכסף המזומן שנאגר בבנקים פלסטינים לבנקים בישראל.

7. פגיעה בחופש התנועה של בכירים וביטול תעודות ה-VIP של בכירים פלסטינים ואנשי עסקים.

 

בתוך כך, בכיר ישראלי טען בדברים שאמר ל"ניו יורק טיימס" כי ממשלת נתניהו קיבלה בעבר "הבטחה מפורשת מהממשל האמריקני" על תמיכה בעמדה לא לדון עם ממשלה פלסטינית שנתמכת על ידי חמאס. הצהרה זו עומדת בסתירה יחסית לאיתותים האחרונים מוושינגטון. הבכיר הישראלי אמר כי ההתחייבות ניתנה לישראל במהלך תקופת הכהונה הראשונה של נשיא ארצות הברית ברק אובמה. הוא לא מסר אם היא ניתנה בכתב או אם הועברה על ידי הנשיא עצמו.

 

לדברי הגורם הישראלי, ממשל אובמה גיבה בהתחייבות זו את עמדת ישראל - התנגדות למשא ומתן עם ממשלת אחדות פלסטינית, אלא אם חמאס יקבל את הדרישות שניסחו בעבר מדינות המערב: הכרה בזכותה של ישראל להתקיים, הפסקת כל הפעולות האלימות וקבלת ההסכמים הקודמים.

 

אמנם האמריקנים לא דרשו מישראל לדבר עם חמאס, אבל בירושלים קיימת אכזבה מהתגובה האמריקנית להסכם הפיוס הפלסטיני - בוושינגטון לא יצאו במפורש ובצורה חריפה נגד הממשלה החדשה. בכיר בממשל האמריקני אמר בתגובה כי הממשל "לא מתכוון לחשוף פרטים משיחות פרטיות".


פורסם לראשונה 29/04/2014 06:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קרי. אילו הייתי יכול להחזיר את הדברים לאחור...
צילום: רויטרס
מומלצים