סנגורו של אולמרט: העונש צריך להיות פחות משנה וחצי מאסר
אחרי שהתביעה במשפט הולילנד דרשה לגזור על רה"מ לשעבר שש שנות מאסר, סנגורו אמר שהרף עומד על 18 חודשים - ודרש פחות: "הענישה הציבורית הייתה בלתי-נסבלת". הוא גם תקף את שולה זקן ודיבר על תרומתו למדינה: "אולמרט הגיע לזירת פיגועים להרגיע ולעמוד מול האנשים כדמות ציבורית"
עוד לפני שאהוד אולמרט ידבר בעצמו מול השופט, עורך דינו יוצא לקרב כדי למנוע מראש הממשלה לשעבר כניסה לכלא. בבית המשפט המחוזי בתל אביב מתקיים היום (ג') הדיון השני בשלב הטיעונים לעונש בפרשת "הולילנד". עו"ד אלי זהר, סנגורו של אהוד אולמרט, מחה על דרישת הפרקליטות לגזור על מרשו שש שנות מאסר לפחות וטען כי עבירת השוחד שבה הורשע "מושכת לרף התחתון". השופט לא תמיד הסכים איתו וקטע את דבריו כדי להדגיש את חומרת המעשים.
עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו
עו"ד זהר הוסיף בדבריו לפני השופט דוד רוזן כי "בסופו של דבר אולמרט מתכוון לערער על הרשעתו אך כאן נלך עם הקביעות של אדוני... אולמרט הואשם בתיק בארבע עבירות והורשע רק בשתיים. אנחנו מכבדים את ההחלטה של השופט, גם אם לא מסכימים איתה". לטענתו, רף הענישה במקרים מעין אלה עומד על 18 חודשים, אולם יש לגזור עונש קל מכך, ומנה את הסיבות.
"הענישה שקיבל ציבורית הייתה חריפה ובלתי-נסבלת לפי כל אמת מידה חברתית. טענות נאשמת 9 (שולה זקן - ג"מ) הפכו לפסטיבל תקשורתי בלתי-נסבל שגרם לפגיעה ממשית בהליך המשפטי. זקן אינה עוזרת נאמנה, אלא אדם עצמאי".
סנגורו של אולמרט ציין עוד כי השוואת התביעה בין מרשו לאריה דרעי ושלמה בניזרי אינה מתאימה, מכיוון שכל אחד מהם עבר מספר עבירות של שוחד ועבירות נוספות. לדברי עו"ד זהר, "לאולמרט יש להשוות דווקא פסקי דין שנוגעים לראש מועצה וסטייתו מתפקידו כראש מועצה וכך צריך להתייחס לזה".
על נסיבות העבירה אמר עו"ד זהר כי "על כל אחד מהמורשעים כאן, (עד המדינה) דכנר התייחס באופן עצמאי בלבד. לא הייתה קבוצה מושחתת שקשורה יחד. דכנר יזם את הקשרים. נסיבות העבירה שיש לשקול: לגבי מה שמיוחס לו לגבי אחיו, באותה תקופה 'הולילנד' היה פרויקט במתכונתו הבסיסית. מר אולמרט לא היה מעורב בשינויים שנעשו כי הוא עזב את התפקיד כבר. בתקופת כהונתו הפרויקט נכנה על פי תכנון רמי כרמי, חתן פרס ישראל, אך אולמרט הפך מזוהה לאדם שבנה את המפלצת ציבורית, זה דבק בו, והוא אינו יכול להשתחרר ממנו".
עו"ד זהר טען ש-60 אלף השקלים שקיבל אולמרט מעד המדינה דכנר לא הגיעו לכיסו. השופט רוזן אמר בתגובה: "יש כאן מערכת של אדם שצריך את איש הציבור, והגיעו סכומים אליו. זו התמונה. לבוא ולומר שיש נחיתה של 60 אלף שקל ובית המשפט קבע הרשעה, זה לא מקובל". עו"ד זהר הוסיף: "שתי העבירות (שבהן הורשע אולמרט - ג"מ), הן מכלול אחד וקשורות בדכנר, זו אותה העבירה. אני מבקש שבית המשפט יתייחס אליהן כמקרה אחד".
בהמשך התייחס עו"ד זהר לתרומתו לחברה של אולמרט. הוא הקריא מתוך מכתבה של שולמית ניידס, בתו המאומצת של אולמרט, ואמר: "אולמרט שימש כמורה, הוסמך כעורך דין והחל פעילותו הציבורית. הוא נבחר לכנסת והפך לקולו של הליכוד. אחר כך הוא מונה לשר ודובר שייצג את המדינה, היה שר לענייני מיעוטים, כיהן כראש עיריית ירושלים בתקופה שהתאפיינה בפיתוח מואץ של תשתיות וחינוך ואי שקט ביטחוני".
הסנגור הוסיף בהקשר זה כי "ההתמודדות שלו עם הפיגועים והזיקה שלו כמנהיג אליהם באה לידי ביטוי כמקיף ובולט במכתבו של רענן דינור (מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר) המבקש 'ללמוד מהי דוגמה אישית של מנהיג ילמד מאולמרט'. הוא הגיע לזירת אירועי פיגועים להרגיע את ההמון ולעמוד מול האנשים כדמות ציבורית".
השופט: "עונש מאסר של ממש"
לפני כן המשיכו עורכי הדין של המורשעים האחרים להסביר מדוע הם ראויים להקלה. השופט רוזן רמז על כוונותיו כשאמר לסנגורו של מאיר רבין שהורשע בשוחד כי "הכוונה שלי לגזור עונש מאסר של ממש".
לפני כן דיבר סנגורו של אביגדור קלנר, שהיה מיוזמי מתחם הבנייה בירושלים. עו"ד איתן מעוז מתח ביקורת על ההסדר עם שולה זקן, יד ימינו של אולמרט, שבמסגרתו היא אמורה להישלח ל-11 חודשי מאסר בלבד. "במה שונה תרומתה לביטחון המדינה מ(הלל) צ'רני, קלנר וכל אחד אחר?", תהה.
עו"ד פרופ' קנת מן, סנגורו של אורי שטרית, אמר: "הוא נכנס לתפקידו כשהבניין כבר אושר לבנייה. לייחס לו אחריות לאישור הבניין – זה לא הוא. שטרית הורשע שהיה מודע לכך שדכנר נותן לו כסף בזיקה לתפקידו, אבל לא נקבע שהוא פעל כדי לעוות את תפקידו. במצב העונש המרבי הוא מחצית העונש או פחות".
השופט רוזן אמר לעורך דינו של ראש העיר ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי: "הוא לא לקח אגורה לכיסו. אבל האם יש כאן שוחד? יש. אתה באמת חושב שיש עבירת שוחד שאין עמה קלון?"
עם פתיחת שלב הטיעונים לעונש אתמול במשפט דרשה המדינה לגזור על אולמרט שש שנות מאסר לפחות בגין הרשעותיו בשתי עבירות של לקיחת שוחד וכן להשית עליו קנס של יותר ממיליון שקל. אולמרט ויתר על זכותו לזמן עדי אופי והעביר לבית המשפט 17 מכתבי הוקרה שכתבו, בין היתר, בתו המאומצת שולה ניידס, אלוף במיל' דורון אלמוג, נאווה ברק ויו"ר הנהלת "יד ושם" אבנר שלו.
בנוגע למורשעים הנוספים בפרשה, על דני דנקנר ביקשה המדינה לגזור 8-5 שנות מאסר, על הלל צ'רני 10-8 שנות מאסר, על אביגדור קלנר 8-6 שנות מאסר, על אורי לופוליאנסקי 7-5 שנות מאסר, על אורי שטרית 9-7 שנות מאסר,
על מאיר רבין 7-5 שנות מאסר, על אלי שמחיוף 4.5 שנות מאסר לפחות ועל אברהם פיינר 6-3 שנות מאסר.
נציג התביעה בדיון, עו"ד יהונתן תדמור, אמר אתמול בהתייחסו לעונשים שמבקשת הפרקליטות לגזור על המורשעים: "השפעת המעשים וחומרתם הן הרסניות לגבי האזרח ורשויות השלטון. אל לנו להתרגל לסכומים הכמעט-דמיוניים שהגיעו לבכירים במשק ונבחרי ציבור. חומרת המעשים צריכה להרתיע. נטילת השוחד, הפרת אמונים ועבירות אחרות אשר היסוד של שחיתות טבוע בהן מכרסמות בחברה. לפגיעה הזו יש תפיסה הרסנית לגבי תפישת השלטון. כל אימת שהנורמות הללו בעבירות שחיתות משתרשות זו סכנה של ממש".