הטלפון הסלולרי יחסל את האנאלפבתיות?
תופעה מרתקת במדינות העולם השלישי, שם מעטים יודעים קרוא וכתוב: עוד ועוד הורים מקריאים לילדיהם סיפורים מהטלפון, ונחשפים לעולם של מילים
מה לא אמרנו עליהם? שהם משחיתים את הנוער, שהם מצמיחים דור לא-חברותי, שהם מעודדים ניכור ושהם מטפחים שפה דלה, שנשענת על קיצורים, סמיילים ואמוג'ים. על הקרינה אנחנו אפילו לא מדברים.
עוד חדשות מהעולם :
- נתקלה בהומלס והופתעה: זה ריצ'רד גיר
אבל לא הכול שחור במה שנוגע טלפונים הסלולריים שפרצו לחיינו לפני כ-20 שנה, ולפי מחקר חדש של האו"ם התרומה שלהם להתפתחות התרבותית וההשכלתית של האנושות עצומה - ואל לנו לשכוח זאת לרגע.
לפי המחקר שפרסמה סוכנות החינוך של האו"ם, הטלפונים הסלולריים גורמים לעוד ועוד אנשים במדינות עולם שלישי, שבהן ספרים הם מצרך נדיר ושיעור הבערות גבוה, לקרוא טקסטים כתובים.
לפי אונסק"ו, 774 מיליון בני אדם ברחבי תבל אינם יודעים לקרוא, ולרוב האנשים שחיים באפריקה שמדרום לסהרה אין אפילו ספר אחד ברשותם, אולם טלפונים סלולריים דווקא הופכים נפוצים יותר ויותר. לפי הדו"ח של הארגון, מספר גדול של אנשים במדינות כאלה קוראים ספרים וסיפורים על גבי מכשירים בעלי מסך קטן.
בדו"ח נכתב כי שליש מבין המשתתפים במחקר שנערך קראו לילדיהם סיפורים מהטלפונים הסלולריים. לפי הדו"ח, אנשים שמתחילים לקרוא על גבי מכשירים ניידים עוברים בהמשך לקרוא יותר, ומשפרים את יכולות האוריינות הכלליות שלהם.
המחקר נערך בקרב 4,000 בני אדם באתיופיה, גאנה, הודו, ניגריה, פקיסטן, אוגנדה וזימבבווה. זהו המחקר הראשון אי פעם בנוגע להרגלי
קריאה במכשירים ניידים במדינות מתפתחות. 62% מהמשתתפים אמרו כי הם קוראים יותר בזכות הטלפון הסלולרי, ו-10% מהם הסבירו זאת בכך שצריכת טקסטים במכשיר נייד זולה יותר מאשר באמצעות הדפסה.
הדו"ח מצביע על "מהפכה" בהרגלי הקריאה במדינות מתפתחות, ומעלה את האפשרות שטכנולוגיה סלולרית תוכל לצמצם את הבערות ולקדם את הנשים במדינות המתפתחות או במדינות העולם השלישי, שלהן אין נגישות לספרים.