שתף קטע נבחר

 

הזעת יתר: מי סובל מכך ואיך לטפל בבעיה?

כ-80 אלף איש סובלים מהזעה מוגברת ללא כל קשר למזג האוויר בחוץ. מה ההבדל בין הזעת יתר לבין זיעה שמתרחשת אצל כולנו, איך נדע להבדיל בין השתיים ואיזה טיפולים יעלימו את התופעה המביכה?

כולנו מזיעים בקיץ, אבל יש כאלה שיותר, וזה לא בהכרח קשור לטמפרטורות בחוץ.  בעוד שזיעה היא הפרשה של נוזל מבלוטות הזיעה המצויות בעור, ומשמשת בדרך כלל כגורם המצנן את הגוף, הבעיה מתעוררת כשקיימת בגוף "הזעה בעודף" (היפרהידרוזיס), שהוא תהליך שאינו קשור בחום.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בישראל כאחוז אחד מהאוכלוסייה הכללית, סובל מהזעת יתר. אין הסבר ברור מה הסיבה לכך, אך חוקרים מצאו כי ל-25% מהסובלים מהבעיה יש קרוב משפחה נוסף הסובל ממנה. התיאוריה המוסכמת ביותר על רופאים היא כי מדובר בתופעה הנגרמת בשל כשל או גירוי יתר של מערכת העצבים.

 

אלו שסובלים מהזעת יתר הם בדרך כלל אנשים בריאים וצעירים מגילאי 18-16 ועד שנות ה-50 שלהם. מגילאים אלה ואילך התופעה מצטמצמת או נעלמת. הסובלים מהזעת יתר חשים רטיבות וכתמי זיעה בעיקר באזור בית השחי אך גם בכפות הידיים והרגליים, באזור הגב והישבן, מתחת לחזה ועוד.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לקראת העונה החמה: לטפל בכפות הרגליים

עצירות: כל הסיבות והטיפולים שיעלימו

אלרגיה של אביב: מה הטיפול שיעלים?

 

תופעה טבעית או בעיה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תופעה טבעית או בעיה?(צילום: shutterstock)

 

להזעה יש כמה דרגות:

 

הזעה נורמלית: מופיעה בעיקר בבית השחי, אינה נראית לעין בדרך כלל ואינה מפריעה לפעילות היומיומית התקינה.

 

הזעה נסבלת: הזעה שמפריעה מדי פעם, רק בפעילות.

 

הזעה לעיתים קרובות: הזעה שמפריעה כשהיא מתרחשת.

 

הזעה תמידית: הזעה שגורמת סבל בתפקוד היומיומי.

 

שתי הדרגות האחרונות, נחשבות להזעת יתר ודורשות טיפול. אם התופעה מופיעה יותר מפעם אחת בשבוע, יותר מ-6 חודשים ברציפות וגורמת סבל לאדם, היא תוגדר כהזעת יתר.

    

הזיעה היא תופעה טבעית

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה ואומרת כי בניגוד להזעת היתר, זיעה היא תופעה טבעית לחלוטין ובעלת תפקיד כפול: סילוק הפסולת המטבולית מהגוף ושמירה על טמפרטורת גוף קבועה. הזיעה מופרשת באמצעות יותר מ-3 מיליון בלוטות זיעה, המתחלקות לשני סוגים עיקריים:

  

בלוטות אקריניות - נמצאות בגוף מהלידה ותפקידן לווסת את טמפרטורת הגוף.

בלוטות אפוקריניות - נמצאות בעיקר בבית השחי ותפקידן לווסת את ריח הזיעה.

 

היא מוסיפה ואומרת כי לזיעה עצמה כלל אין ריח. "הריח החריף של הזיעה נוצר כתוצאה מפעילות של חיידקים הנמצאים על העור, המפרקים מרכיבים בזיעה. הפירוק הזה הוא שמעניק את הריחות שאנחנו כל כך רוצים למנוע".

 

הטיפולים היעילים להזעת יתר

הזרקת בוטוקס. הזרקה של בוטוקס גורם לחסימה של הסיגנל העצבי המועבר לבלוטות הזיעה המורה להפריש את נוזלי הזיעה. הפרוצדורה מבוצעת בהרדמה מקומית, כאשר סוג ההרדמה משתנה לפי אזור הטיפול. ניתן לבצע את הטיפול כבר מגיל 18.

 

בבתי השחי מורחים קרם הרדמה (אמלה) כשעה לפני הטיפול. בכפות הידיים והרגליים, שבהם ההזרקה אינה כואבת, לעיתים יש צורך לבצע הרדמה אזורית. לאחר שהאזור הורדם מבוצעת סדרה של דקירות שטחיות במחט דקיקה, במרווחים קבועים.

 

לדברי ד"ר מיכאל שוחט, מומחה ברפואת עור ומנהל תחום רפואת עור אסתטית ברשת כללית אסתטיקה וד"ר איל קרמר, מומחה לכירורגיה פלסטית בכללית אסתטיקה ורופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים וולפסון, קיימת גם אפשרות להוציא את הבלוטות בניתוח אנדוסקופי (באמצעות טלסקופ זעיר, וללא חתכים חיצוניים), שבמהלכו נחתך העצב שאחראי להזעה. מעבר לכך שמדובר בניתוח על כל המשתמע מכך, קיים סיכון שהגוף "יפצה" על כך ויגרום להזעה מוגברת במקומות אחרים בגוף.

 

מוצרים מייבשים ומווסתים. קטרון מוסיפה כי ישנם מוצרים טבעיים שיכולים לעזור לווסת את רמת הזיעה, לייבש את העור ולהתגבר על הריח. בין המוצרים ניתן למצוא את: 

 

אנידרול פורטה: תכשיר המכיל 20% אלומיניום הידרוכלוריד - הפועל לוויסות הזיעה.

 

ספיריאל: סדרת תכשירים - רול וקרם המכילים ריכוז נמוך יותר של אלומיניום הידרוכלוריד. מכילים חומרים נוספים שמיועדים להרגעה ולשמירה על בריאות העור וחומרים שמווסתים את PH של העור.

  

דפי בלוט: סופחי זיעה של חברת בובי בראון.

 

תרסיס של מים מרעננים: של חברת לה מר להענקת תחושת נוחות ורענון בזמן זיעה. לא פוגעים באיפור אלא אפילו מקבעים אותו.

  

אבן קריסטל: תכשיר המבוסס על אבן מינרלית, מסייע לווסת ולייבש את הזיעה באופן טבעי.

  

תרסיס ספריי המים הטרמליים של אוון: מכיל 100% מים טרמליים, אשר נשאבים באופן סטרילי לתוך הבקבוק היישר ממעיינות אוון שבדרום צרפת. המים הטרמליים מכילים סיליקה, נקיים מבקטריות מכילים מינרלים ויסודות קורט מינרלים וידועים בסגולות רפואיות.

  

סבונים אנטי בקטריאליים: יכולים לעזור להתמודד עם הריח. רצוי לא להשתמש בהם יותר מפעם ביום כי הם מייבשים את העור.

  

יונטופרזיס: העברת זרם חשמלי נמוך בתמיסה מביא להפחתה בהזעה. ד"ר הדס פראג, רופאת עור ממרפאת ד"ר ורנר מסבירה כי הטיפול משמש בעיקר משמש בעיקר לכפות הידיים והרגליים. דורש מכשור מיוחד, ויש צורך בטיפולים קבועים על מנת לשמר את ההשפעה.

 

טיפול תרופתי: מדובר בשימוש בתרופות אנטי-כולינרגיות שיעילותן מוגבלת וה עלולות לגרום לתופעות לוואי של יובש בפה ועצירות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מזיעים גם כשקר בחוץ?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים