שתף קטע נבחר

לקראת מנגל עצמאות: למה לוותר על הנקניקיות

יצרני המזון מנסים להכניס בנקניקיות שיפורים תזונתיים, אך אלה עדיין לא מספיקים כדי להפוך אותן למזון מומלץ. עם תכולת שומן ונתרן גבוהה ורק מעט חלבונים, עדיף להרגיל את הילדים לאכול עוף ובשר טריים - גם ביום העצמאות

נקניקיות הן מזון פופולרי בקרב ילדים ומבוגרים כאחד: המוצר זמין, זול וטעים, ומכבב בארוחות מנגל ביום העצמאות. מפתיע עד כמה הן נפוצות בארץ, אף על פי שהן ידועות כמזון בעל ערך תזונתי נמוך ועם רכיבים שנויים במחלוקת. נקניקיות מכילות בדרך כלל שאריות בשר, הן בעלות אחוזי שומן גבוהים, פוספטים, מונוסודיום גלוטמט וכמויות גדולות מדי של נתרן.

  

 

עוברים לתזונה נבונה:

  • מה בריא יותר להרזיה: דיאטה או ספורט?
  • 12 יום ואתם כמו חדשים: דיאטת ניקוי לגוף
  • מדריך: כל משקאות האלכוהול - והמחיר הקלורי

     

    לאחרונה הופיעו בשוק נקניקיות המשווקות כעשויות ממרכיבים טבעיים בלבד או מתהדרות במילה "אורגני". את ההבטחות שמאחורי הדברים צריך לבדוק, כדי לגלות אם קיים שינוי מהותי במוצר או שמדובר רק בגימיק שיווקי.


    בהבטחה ל-"100% חומרים טבעיים" מתכוונים כי המוצר אינו מכיל ניטריטים, פוספטים, שומן טראנס, מונוסודיום גלוטמט וצבעי מאכל מלאכותיים. בדקו ברשימת הרכיבים שעל אריזת הנקניקיות כדי לגלות האם אכן כך הדבר.

    בהבטחה למוצר "אורגני טרי" הכוונה כי המוצר אינו מכיל חלק מהחומרים המוזכרים בסעיף הקודם, אך לא מצוין על גבי התווית שהמוצר נקי משומן טראנס. היתרון הברור במוצרים אלו הוא שהנקניקיות עשויות 95%‬ בשר עוף אורגני של תרנגולות המסתובבות חופשי וניזונות מתערובת אורגנית. כמו כן, גם תוספות שמן הסויה והעמילן ממקור אורגניים. 


    עם זאת, אחוזי השומן בשני המוצרים אללו עדיין גבוהים בהשוואה לעוף או לבקר. בנקניקיות יש כ- 17% שומן לעומת חזה עוף או בשר בקר רזה, המכילים רק כ- 2% שומן.

    כמו כן, תכולת השומן הרווי יחסית גבוהה יותר בנקניקיות, וכמות החלבונים דלה. ב-100 גרם נקניקיות יש כ-13 גרם חלבון, לעומת 21 גרם בעוף ובבשר בקר רזה.

    גם נתרן יש בשפע בשני סוגי הנקניקיות החדשים - כ-‭720-640‬ מ"ג ל‭100-‬ גרם.

    בשורה התחתונה, הניסיון לשפר את התדמית הבריאותית של הנקניקיות לא הפך אותן למוצר מומלץ יותר תזונתית. אמנם יש שיפור בתכולת המרכיבים הטבעיים המוספים לנקניקיות ובהוצאת מרכיבים הידועים לשמצה כגון מונוסודיום גלוטמט וניטרינטים, אך אין שיפור בכמות השומן, השומן הרווי והנתרן הגבוהים, ואין בזה די כדי להפוך המוצר למזון עם ערך תזונתי גבוה. 

    יש לזכור כי נקניקיות מבוקשות בעיקר על ידי ילדים, לכן למרות השיפורים יש להמעיט את צריכתן מאוד במהלך השנה, ולהרגיל את הילדים לאכול מוצרי בשר ועוף טריים. 

    הכותבת היא מנהלת מחלקת דיאטה בסטודיו סי




  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילם: רפי אהרונוביץ'
    הניסיון לשפר את התדמית הבריאותית של הנקניקיות לא הפך אותן למוצר מומלץ
    צילם: רפי אהרונוביץ'
    ד"ר רק שאלה
    מומלצים