בנט בתום 9 חודשי המו"מ: "צריך ללמוד לחיות עם הסכסוך, אבל לא להיכנס לדיכאון"
עם סיום התקופה שהוקצבה לשיחות אמר שר הכלכלה כי "עידן אוסלו תם ואנחנו נכנסים לעידן ריאלי יותר". לדבריו, "אין פתרון מושלם. צריך לחזק את האוטונומיה הפלסטינית כי אין לי רצון לשלוט בהם. שיעשו מה שהם רוצים". ראש צוות המו"מ הפלסטיני: "ישראל בחרה בהתנחלויות ובאפרטהייד"
היה מו"מ? - כתבות נוספות:
- ישראל עוצרת כספים, עוד עימות עם ארה"ב
- הפלסטינים מסכמים: ישראל בחרה באפרטהייד
- חמאס: נשתתף בבחירות לנשיאות הרשות
- קרי התנצל: "ישראל לא תהיה מדינת אפרטהייד"
- פיצוץ מסתורי בספינה שעמדה להפליג מעזה
- סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
חרף העובדה שהמו"מ לא מתקדם, בשטח ממשיך שיתוף הפעולה בין צה"ל למנגנוני הביטחון הפלסטיניים. השר בנט, שנאם במועדון העסקי-אקדמי באוניברסיטת תל אביב, המשיך ברוח הזו ואמר: "בגדול, מה שהייתי עושה, ואני ממליץ לראש הממשלה בעניין הזה, זה מצד אחד לחזק את האוטונומיה הפלסטינית, כי אין לי שום חפץ לשלוט בהם, שינהלו את עצמם. מכיוון שאנחנו נכנסים לתקופה ארוכה, צריך לייצר שם את התנאים הטובים ביותר - חופש תנועה מלא. הצגתי תוכנית שנקראת 'תוכנית ההרגעה'".
בנט הוסיף ואמר: "אני כן חושב שצריך להחיל את החוק הישראלי על השטחים הישראליים שבשליטת ישראל ביהודה ושומרון, אם זה גוש עציון וגוש אריאל וגוש עוקף נתב"ג, בעצם כל ההתיישבות היהודית, חיים שם בערך 80-70 אלף ערבים בשטחים שבשליטת ישראל.
"אני חושב שאם אנחנו מחילים שם את החוק כמו שעשינו בירושלים ב-67', כמו שעשינו ברמת הגולן ב-81', כשעשינו את זה ברמת הגולן אז לדרוזים שחיו שם הצענו אזרחיות ישראלית. אני חושב שאנחנו מחויבים. אז לאותם 70 אלף, ירצו לשמור את האזרחות הירדנית שיש לחלק מהם - בסדר, את האזרחות הפלסטינית - גם בסדר, ירצו אזרחות ישראלית - גם בסדר".
יו"ר הבית היהודי הוסיף ואמר: "אנחנו לא המקום היחיד בעולם שיש סכסוכים נמשכים. כל יום בלי מלחמה זה יום מבורך".
"אני לא חי בלה לה לנד"
השר בנט נשאל גם על ההערה של ג'ון קרי, שלפיה הפסקת המו"מ עלולה להוביל את ישראל למשטר אפרטהייד, וענה: "אני שמח שהוא התנצל על הדברים וחזר בו וטוב שהוא עשה את זה. אני חושב שאין לזה שחר. מדינת ישראל היא המדינה היחידה במרחב שהיא לא מדינת אפרטהייד. אני לא חי בלה לה לנד. אני חי בעולם הזה. אין לזה שחר. יש אולי 40 או 50 סכסוכים דומים מאוד לשלנו בעולם. לא הכול פתיר".
לסיכום אמר בנט: "בסדר, צריך ללמוד לחיות עם זה (הסכסוך - א"ש), אבל לא להיכנס לאיזה דיכאון בגלל הדבר הזה, וואלה, הקמנו פה מדינה ב-120 שנות ציונות, עשינו כמה דברים יפים. בואו נמשיך לעשות".
מוקדם יותר התייחס גם ראש צוות המו"מ הפלסטיני, סאיב עריקאת, לתום תשעת החודשים. בהודעה מיוחדת שפרסם הוא הטיל האחריות לכישלון השיחות על ישראל: "על הקהילה הבינלאומית להבהיר לישראל שעצם בחירתה בהתנחלויות ובאפרטהייד על פני שלום גובה מחיר פוליטי, משפטי וכלכלי. ממשלת ישראל, שהיא למעשה קואליציה שמייצגת את המגזרים הקיצוניים ביותר בחברה הישראלית, לרבות המתנחלים, מעולם לא הציבה את השלום בראש מעייניה כמטרה אסטרטגית".
על רקע זה ישראל החלה לממש את האיומים שהשמיעה בעקבות חתימת הסכם הפיוס עם חמאס. גורם בכיר ברשות מסר ל-ynet שישראל עדכנה לפני יומיים את ההנהגה הפלסטינית על כך שבסוף החודש הנוכחי יקוזזו חובות של הרשות מכספי המסים שישראל גובה עבורם, כעונש על צעדיהם האחרונים.
ובתוך כך, חליל אל-חיה, בכיר חמאס בעזה וחבר הלשכה המדינית של התנועה, הכריז אתמול שחמאס החליטה להשתתף בבחירות הבאות לנשיאות הפלסטינית - או באמצעות הצגת מועמד מטעמה או בתמיכה פומבית באחד המועמדים.
במקביל טרם שככו הרוחות סביב ההתבטאות של ג'ון קרי, שתועד אומר בשיחה סגורה שישראל עלולה להיות "מדינת אפרטהייד" אם לא יתממש חזון שתי המדינות. הוא נאלץ לפרסם הודעת הבהרה מתנצלת והודה: "הייתי בוחר במילה אחרת".