בגרמניה אסור, בצרפת מותר: 125 להיטלר
ניאו-נאצים גרמנים חגגו את יום הולדתו של הצורר בשכנה הליברלית, ועורכים בה אירועים נוספים. הרשויות חסרות אונים: "הם מסודרים, איש לא מתלונן"
בשנים האחרונות החריפה גרמניה את מאבקה בניאו-נאצים, עם הגבלות שמצמצמות משמעותית את הפעילות הקיצונית. בגלל ההגבלות החליטו ב-20 באפריל פעילים ניאו-נאצים להגיע לחבל אלזס שבצפון צרפת, ולציין שם את יום הולדתו ה-125 של אדולף היטלר.
עוד חדשות מהעולם :
"החוטפים התחתנו עם הנערות וחצו הגבול"
גט מ-USA: האמריקנים שמוותרים על אזרחות
מעון רה"מ ינותק מזרם: לא שילם חשבון חשמל
ניאו-נאצים גרמנים מנצלים את החוקים הליברליים בצרפת, בהולנד, בדנמרק ובבלגיה כדי לקיים כינוסים ואירועים שונים. האזורים המועדפים הם אלה שסמוכים לגבול הצפון מזרחי עם צרפת, במחוזות אלזס ולורן.
בשבוע שעבר חצו כ-200 ניאו-נאצים את הגבול לצרפת כדי להשתתף במסיבת יום ההולדת של היטלר באולם קהילתי באלזס, סמוך לגבול גרמניה ושוויץ. המארגנים מקפידים לשמור על האירועים בסוד ואסרו על המשתתפים להביא מצלמות וטלפונים ניידים. כך הרשויות המקומיות לא יודעות על קיומם. "הם לא יוצרים מהומות ולא מהווים איום לסדר הציבורי ולכן אין לנו את הסמכות להיכנס ולבדוק מה מתרחש שם", הסביר שוטר מקומי.
"תמיד יש להם תוכנית חלופית"
ראש העיר מונסטר בצרפת, שבה מתקיימים מדי פעם אירועים ניאו-נאציים, נותר חסר אונים. "הבעלים של השטח הוא גרמני, הם תמיד מסודרים ונקיים ואף אחד לא מתלונן. מה אנחנו יכולים לעשות?", תהה. מדי פעם תושבים צרפתים מסייעים להם לשכור אולמות ציבוריים.
"הם שוכרים כמה מקומות, תמיד יש להם תוכנית חלופית", אמר אלכסנדר ברסר, דובר הארגון האנטי-פשיסטי בדרום מערב גרמניה, והסביר את צורת ההתארגנות. "הם מפרסמים את האירועים בפורומים באינטרנט בלי לציין מיקום, רק עם מספר טלפון או כתובת מייל", סיפר.
לעתים הם גם מתקשים למצוא מקום מתאים. כך קרה באירוע של נערי מפלגת ימין קיצוני, שבו נאלצו כ-1,000 משתתפים להתכנס במחסן פרטי לאחר שהמארגנים לא הצליחו לשכור אולם ציבורי גדול. ארגונים אנטי-פשיסטיים מצאו הזמנה לאירוע ניאו-נאצי שצפוי להתקיים בסוף חודש מאי, ומעריכים כי הוא ייערך בצפון צרפת.
גרמניה הקשיחה בשנים האחרונות את החוקים שאמורים למנוע התעוררות ניאו-נאצית במדינה, ונוקטת צעדים חריפים נגד כינוסים קיצוניים. "חוץ מהגבלות על מספר האנשים בהתכנסות, תמיכה בכל סמל נאצי או בסימן שמזוהה עם נאציזם היא אינה חוקית גם ברשות הפרט", אמר גדעון בוטש, חוקר של הימין הקיצוני מאוניברסיטת פוטסדאם שבגרמניה. כמו כן נאסר על להקות רוק לפרסם שירים שמכילים את האידיאולוגיה הנאצית או מילים גזעניות.