"רוסיה עלולה לשלם מחיר כבד באירוויזיון על היחס להומואים"
האם המשבר בין רוסיה לאוקראינה ישפיע על ההצבעות באירוויזיון והאם היחס לקהילה הגאה יטרוף את הקלפים? המומחים מפרשים לקראת התחרות, וגם צופים עתיד ורוד לשיר הישראלי
מופע המוזיקה הגדול באירופה, וגם הטראשי מכולם, יתקיים במהלך השבוע הקרוב: תחרות האירוויזיון ה-59 תיערך בקופנהגן, דנמרק, זאת לאחר זכייתה של המדינה בתחרות בשנה שעברה, עם השיר "Only Teardrops" של הזמרת אמילי די פורסט. לצד הופעות גרנדיוזיות עם טעם טוב יותר או פחות, נושא אחר לחלוטין יעסיק את חובבי התחרות השנה: קרב הענקיות בין שתי האויבות הפוליטיות רוסיה ואוקראינה, שיתמודדו בחצי הגמר הראשון, ביום שלישי. את רוסיה ייצגו האחיות טולמצ'בי (שיר מספר 7), ואת אוקראינה תייצג מריה ירמצ'וק (שיר מספר 9).
השיר של מריה ירמצ'וק. צפויה להגיע לאחד המקומות הראשונים
המדינות, שבאופן מסורתי הצביעו זו לזו, נקלעו למשבר החמור סביב השתלטותה של רוסיה על חצי האי קרים. הדבר עשוי כמעט בוודאות לטרוף את הקלפים ולשנות את כל מפת ההצבעות בתחרות, שכן לא ברור כיצד יצביעו מדינות הגוש הסובייטי לשעבר.
"אני אשקר אם אגיד שהפוליטיקה היא תופעה חדשה באירוויזיון, וברור שיש הצבעה גושית. לא כולם אוהבים להודות בכך, אבל כמובן שזה המצב", אומר בשיחה עם ynet פיליפ קירקורוב, מלחין השיר הרוסי לשנה זו, שגם היה בעבר שותף לכתיבת שירי אירוויזיון עבור אוקראינה. "מה שעדיין יפה לראות זה שחמשת השירים שמגיעים למקומות הראשונים, עדיין בדרך כלל ראויים להם".
ובהתאם לכך, אתה חושש שרוסיה תשלם את המחיר בתחרות השנה?
"אני לא יכול להשיב על השאלה הזו בהתייחסות ספציפית לרוסיה. הלחנתי את השיר ובאופן ברור זה עלול לגרום לבעיה קשה אם אגיב לשאלה הזו".
השיר של האחיות טולמצ'בי
ובעניין ההצבעה הגושית, אתה חושב שהנטייה תהיה לטובת אוקראינה בגלל המצב?
"שוב, אני לא יכול להתייחס גם להצבעות עבור אוקראינה. אני מאוד אשמח אם כל המדינות יצביעו על פי איכות השירים וההופעה. אסור לנו לשכוח שזו תחרות מוזיקה אחרי הכל".
אולי קירקורוב קצת נאיבי ואולי הוא באמת לא יכול להרחיב את הדיבור בגלל היותו חלק מהמשלחת הרוסית, אבל אם שואלים את אלון אמיר, מי שהיה בעבר ראש משלחות ודובר משלחות במשך שנים רבות, רוסיה אכן מצויה בבעיה.
"לאו דווקא המשבר מול אוקראינה הוא הבעיה", הוא אומר. "דווקא היחס הנורא של רוסיה לקהילה הגאה הוא הבעיה האמיתית. כל מה שקרה שם בעניין זכויות הלהט"ב, יותר מזיק מכל מה שקורה פוליטית. המשבר עם אוקראינה נתפס כעסק פנימי".
ומה עם המדינות האחרות בגוש?
"הן יישארו נאמנות לרוסיה, ואל תשכח שגם באוקראינה יש הרבה פרו-רוסים. אז השנה אולי לא יגיעו בסך הכל למקומות גבוהים, אבל הפגיעה לא תהיה אנושה. אגב, בלי קשר, השיר שלהם הוא לא הכי חזק בעיניי, כך שלא סביר שהוא יגיע בכל מקרה למקום גבוה מדי".
"ישראל בטוח תעלה לגמר"
בטבלאות ההימורים, המצב כבר מתחיל להתבהר. על פי אתרי ההימורים ברשת, שמדי שנה נותנים איזושהי פרספקטיבה על הצבעת הקהל, רוסיה הידרדרה למקום נמוך במיוחד, והאחיות טולמצ'בי נמצאות הרחק מחוץ לרשימת עשרת השירים המובילים שעשויים לזכות. אוקראינה, לעומתה, מתנדנדת בין המקום הרביעי לחמישי וסיכוייה של ירמצ'וק לזכייה לא נמוכים כלל.
"הטבלאות האלה משתנות בתדירות גבוהה", אומר קירקורוב בביטחון, ושולל את האפשרות שרוסיה תסיים במקום ה-15. "יש שינויים גדולים שם עם הזמן, וחשוב שנזכור את זה".
מה אתה חושב על השיר של אוקראינה?
"זה שיר קצבי נחמד ביותר, והזמרת מריה יפהפיה ומוכשרת. נפגשנו בקופנהגן והיתה לנו שיחה נהדרת וממושכת. היא נולדה באותה עיר שממנה הגיעה אני לורק (מקום שני באירוויזיון 2008, ע.ק.), איזו עיר של בחורות יפות!".
ומה תגיד על מיי פיינגולד והשיר הישראלי?
"אני מאוד אוהב את צבע הקול של מיי, יש לה צבע עמוק, מעניין וייחודי. אני בטוח שישראל תעלה לגמר ותצליח מאוד השנה בתחרות".
השיר של מיי פיינגולד. "ישראל תצליח השנה"
גם אלון אמיר מזהה פוטנציאל רב בשיר של פיינגולד, אך מניסיון העבר מסרב למהר להתלהב. "עד שאני לא רואה את ההופעות החיות של כל המדינות בחצאי הגמר, אי אפשר לדעת", הוא אומר. "על פניו מצבנו טוב. יש לנו שיר שנמצא בהימורים בסוף העשירייה הראשונה, ואצל המעריצים הוא כבר במקום השלישי. אחרי שלוש שנים שלא עלינו לגמר, מספיק שהיא תחזור מקום אחרון בגמר, וכבר קיבלנו גיבורה. אנחנו נסתפק במועט, ואם היא תגיע לעשירייה הראשונה? אז היא כבר תהפוך לגיבורת ישראל".
הצלחה של מיי תחזיר את העניין של הישראלים בתחרות, שאבד לאורך השנים?
"אם היא תגיע למקום טוב, אז כן. האמון של הציבור הישראלי באירוויזיון הידרדר מאוד. זה ערך מוסף חשוב ביותר, שהציבור ישוב לצפות בתחרות, כי צריך להבין שבאירופה היא עדיין בעלת חשיבות אדירה, גם פוליטית וגם תרבותית".
לאורך השנים גם נשמעו לא מעט טענות לפיהן התחרות פחות מעניינת מבעבר, ושהשואו השתלט על המוזיקה באירוויזיון. קירקורוב לא מסכים עם הטענה הזו, ולמעשה שולל אותה לחלוטין. "אני חושב שלהיפך, התחרות עוד יותר מעניינת מבעבר. השירים נעשים טובים יותר ומופעי הבמה מתעדכנים ושומרים על עניין לטעמי".
אתה שוקל להשתתף שוב כזמר מבצע בתחרות בעתיד?
"למדתי עם השנים לעולם לא להגיד 'לעולם לא'".
ומתי מעריציך הישראלים יזכו לראות אותך שוב בארץ?
"אני מוציא השבוע שיר חדש לרגל יום הולדתי. זה שיר שאני מאוד אוהב ועבדתי עליו קשה. אני מקווה שגם המעריצים שלי יאהבו אותו. מי שכתב אותו הוא חברי היוצר היווני דימיטריס קונטופולוס, מי שכתב גם את השיר של רוסיה לאירוויזיון השנה. אתה רואה? הכל מתחבר ביחד בסוף. ובאשר לישראל, אני חושב שבתוך שנה מעכשיו אני אחזור ואופיע אצלכם. אני באמת כבר לא יכול לחכות".