פיגוע איסלאמי? הרוגים ופצועים בפיצוץ בסין
חשד לעליית מדרגה בטרור האויגורי נגד בייג'ינג: פיצוץ אירע בתחנת רכבת באורומצ'י, מעוז המיעוט המוסלמי, ונוסעים הותקפו בסכינים. איך תגיב סין?
פיצוץ אירע אחר הצהריים (יום ד') בתחנת רכבת באורומצ'י, בירת מחוז שינג'יאנג שבמערב סין, ושלושה בני אדם נהרגו. לפחות עוד 79 בני אדם נפצעו. ככל הנראה מדובר בפיגוע נוסף מצדם של טרוריסטים איסלאמים קיצונים מהמיעוט האויגורי, שדורשים להקים מדינה עצמאית לעצמם והרחיבו לאחרונה את השימוש שלהם בכוח נגד מטרות אזרחיות סיניות. לדברי סין, המחבלים תקפו את קורבנותיהם גם בסכינים, כפי שעשו בפיגוע רצחני אחר בחודש שעבר.
עוד חדשות מהעולם :
- יורדת בגדול: השמנה בעולם שוקלת להתחתן
- הוצא להורג, נשאר בחיים ומת מהתקף לב
- תושבי העיירה חוששים: הלווייתן יתפוצץ עלינו
- "החוטפים התחתנו עם הנערות וחצו הגבול"
הפיצוץ גם עשוי לגרום מבוכה גדולה לשלטון בבייג'ינג, משום שדווקא היום מסיים נשיא סין, שי ג'ינפינג, ביקור בשינג'יאנג שבמהלכו דיבר על תוכניותיו למלחמה בטרור.
אזור שינג'יאנג העשיר במשאבים ניצב באזור אסטרטגי הגובל במרכז אסיה, וידע שנים ארוכות של אלימות. פעילים גולים וארגוני זכויות אדם רבים טוענים כי הסיבה לתסיסה שם היא דווקא המדיניות הנוקשה של סין כלפי האויגורים המוסלמים שחיים שם, הכוללת הגבלת האיסלאם, התרבות והשפה שלהם. מהומות בשינג'יאנג גרמו למותם של יותר מ-100 בני אדם בשנה האחרונה, מה שהביא לנקיטת גישה נוקשה יותר מצד השלטון בייג'ינג כלפי האויגורים.
דובר הממשלה המקומית של שינג'יאנג, לואו פויונג, אמר שעה קלה אחרי הפיצוץ: "המצב נמצא תחת שליטה, הפצועים מקבלים טיפול רפואי
וכוחות הביטחון נמצאים בזירת האירוע". רק בהמשך פורסם מספר הנפגעים.
ברשת החברתית הסינית "ווייבו" פורסמו תמונות של מזוודות מוכתמות בדם והריסות על הרצפה מול התחנה. בתמונה אחרת הוצג מה שנראה כאזור פיצוץ קטן ליד עמדת משטרה. רבות מהתמונות שפורסמו הוסרו מהרשת במהירות על-ידי הצנזורים, כפי שקורה לעתים קרובות בסין. לא ברור אם נשיא סין היה עדיין בשינג'יאנג בשעת הפיצוץ.
המשטר הסיני הפך דרוך יותר מול האפשרות של מורדים אלימים, במיוחד מוסלמים קיצונים, מאז פיגוע הדריסה בכיכר טיאננמן בבייג'ינג באוקטובר האחרון ופיגוע הדקירות המחריד שבו נרצחו בחודש שעבר 29 בני אדם ויותר מ-100 נפצעו בעיר קונמינג. השלטונות בבייג'ינג אמרו כי חמושים משינג'יאנג היו אחראים לשני האירועים.
האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני ההאן הסינים, על רקע המרמור של האויגורים מהנוכחות ההולכת וגוברת והאחיזה הגוברת בכלכלה של
בני ההאן. הם זעמו גם על ההגבלות שמטיל עליהם לדבריהם השלטון הסיני בתחומי תרבות ודת.
בחבל שינג'יאנג חיים כשמונה מיליון אויגורים, והם מהווים כמעט מחצית האוכלוסייה שם. מיליטנטים אויגורים גולים מנסים לקדם את הקמתה של מדינה עצמאית לאויגורים בחבל העשיר בנפט, שגובל בפקיסטן, אפגניסטן ומרכז אסיה. הם מתכוונים לקרוא לה "מזרח טורקסטן". מאז שנות ה-90' האשימה סין את החמושים האויגורים בשורה של פיגועי טרור נגד אזרחים סינים, ורמזה כי הם קשורים לאל-קאעידה. מנגד, אחרי עימותים קטלניים בין אויגורים לבני ההאן בשינג'יאנג ב-2009 טענו ארגוני זכויות אדם כי סין מנצלת את התמיכה שלה במלחמה שהכריזה ארה"ב על הטרור העולמי כדי להצדיק את מבצע הדיכוי שלה נגד האויגורים.