אינטל וקריית גת – שיתוף הפעולה נמשך: "לתת זכות ראשונים לצעירי הדרום"
בעיר הדרומית קיבלו בברכה את הודעת ענקית הטכנולוגיה על השקעת 6 מיליארד דולר בשדרוג המפעל, אך ציינו כי מרבית העובדים אינם תושבי העיר, פרט לעובדי קבלן. "הם צריכים להשקיע באוכלוסיה יותר מבעבר", אמר מזכיר איגוד מקצועי בהסתדרות. ראש העיר: "זאת הבעת אמון"
בקריית גת שמחו לקבל את הבשורה אתמול (ד') על ההשקעה של חברת הטכנולוגיה "אינטל" שתקצה שישה מיליארד דולר בשדרוג מפעל החברה בעיר. "חברת אינטל תרמה לעיר ולמושבים מסביב בעיקר בנושא של תשלומי ארנונה ומסים", אומר תושב העיר חיים שלום. "היא גם תרמה בכך ששכרה שירותים חיצוניים בדמות חברות הסעה ושירותי מזון". למרות זאת, התושבים מזכירים כי מרבית העובדים בחברה אינם תושבי העיר, פרט לעובדי קבלן או נותני שירות חיצוניים. "אינטל חשובה מאוד לפיתוח העיר וקידומה, אך זה מהלך שצריך לעשות אותו בצורה חכמה ויעילה למען העיר", אמרו בקריית גת אתמול.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
הידיעה על ההשקעה של אינטל במפעל הקיים עוררה עניין רב בעיר, שכן המשמעות של העסקה היא תוספת של מקומות עבודה בחברה. חיים שלום מציין כי היה מקווה לראות יותר תושבים של קריית גת משתלבים בחברה בתפקידי מפתח כמו בניהול או בייצור.
"אם מרחיבים את המפעל, זו הזדמנות לשלב כמה שיותר את בני העיר. פחות ייבוא של מהנדסים ואנשי מקצוע מרחוק. אמנם 'אינטל' מקיימת הכשרות ומעורבת במערכת החינוך העירונית, אך עדיין לא כמו שהיינו מצפים. זה הזמן וההזדמנות לעשות זאת", הסביר.
עובדי "אינטל" והחברה עצמה מעורבים מאוד בקריית גת והסביבה. החברה תורמת רבות לקהילות השונות בעיר, מקיימת פעילויות ויוצרת שיתופי פעולה בקרב בני נוער בעיר, בעיקר באלה שמגיעים ממצוקה כלכלית.
ראש העיר אבירם דהרי בירך על המהלך ואמר: "זה קורה בתזמון נפלא בד בבד עם הרחבת העיר באלפי יחידות דיור מצפון וממערב ושיווק מוצלח של אלפי יחידות דיור. ללא ספק זוכה קריית גת לעדנת פיתוח ושגשוג ולהבעת אמון מצד יזמים, מוסדות ורוכשי דירות וזאת הרבה בזכות מפעל 'אינטל' הצמוד אלינו".
"ברכה לעיר שצריך למקסם"
חיים פרטוש, חבר מועצת עיר לשעבר וכיום מזכיר האיגוד המקצועי של ההסתדרות במרחב קריית גת ואשקלון, מכיר כבר עשרות שנים את שוק העבודה באזור לכיש בכלל וקריית גת בפרט.
פרטוש סיפר על החלומות שנרקמו על עתיד טוב יותר בפריפריה כש"אינטל" ערכה את טקס הנחת אבן הפינה למפעל לפני 20 שנה. "זהו צעד ענק בשביל תושבי העיר, אבל בחברת הטכנולוגיה צריכים לקחת בחשבון שהם צריכים להשקיע באוכלוסיה יותר מבעבר", אמר פרטוש.
לדבריו, "החברה צפויה לקבל מענק מאוד גדול ולפי מה שאני מבין המהלך הזה יספק עוד 1,000 מקומות עבודה. ביחס למענק זה לא מספיק מאמץ. מענקים גדולים כאלה מול 1,000 מקומות עבודה זה יחס קצת לא צודק וצריך לשנות אותו".
פרטוש טוען כי על "אינטל" לתת יותר לתושבי הדרום, בעיקר בנושא הקהילתי כמו הכשרת עובדים בדמות מלגות ולימודים, התאמת העובדים לצרכיהם ונתינת זכות ראשונים לצעירי הדרום. "אני מקווה שבחברה יעשו הכול כמו שצריך ושהמדינה תוודא שזה אכן מתבצע. זו ברכה לעיר וצריך למקסם אותה".
על פי הודעת החברה אתמול, מדינת ישראל תעניק לחברה מענק בהיקף של 5%-10% מהשקעתה, כלומר, בין 300 ל-600 מיליון דולר. ההערכה היא כי מדובר בתוספת של כ-1,000 מקומות עבודה למפעל.
היום תוגש התכנית העסקית הסופית לשר האוצר יאיר לפיד ושר הכלכלה נפתלי בנט. לדברי מקור בממשלה, מדובר במהלך בעל חשיבות אדירה לכלכלת ישראל, שיוביל לתוספת של אלפי מקומות עבודה אך חשוב מכך להצלתם של מקומות העבודה הקיימים.
המפעל הראשון של אינטל שנבנה בישראל ב־1996 עלה לה 1.7 מיליארד דולר, ועליו היא קיבלה מהממשלה מענק של 680 מיליון דולר - 40% מההשקעה שלה. לעומת זאת, הקמת המפעל ב־2011 בקרית גת עלה לאינטל 2.7 מיליארד דולר, והממשלה התחייבה להעניק לה 200 מיליון דולר - 7% מההשקעה.