לראשונה במזרח אסיה: מדינת חוק איסלאמי
לאזרחי ברוניי הקטנטנה והעשירה כדאי להיזהר: המלקות, כריתות האיברים והסקילה מהשריעה מגיעים גם אליהם. מה הקשר למאגרי הגז המידלדלים?
סולטנות ברוניי הופכת השבוע למדינה הראשונה במזרח אסיה שהדין הפלילי בה יתנהל לפי חוקי השריעה, ההלכה האיסלאמית. זו עוד דוגמה לשמרנות הדתית ההולכת ומעמיקה שהשתרשה גם באזורים שונים במלזיה ובאינדונזיה השכנות.
עוד חדשות מהעולם :
- אחרי שנפרד מזוגתו: הולנד נעזב ע"י המאהבת
- רודף ההומואים הרוסי: האירוויזיון מצעד גאווה
- הפתעה לדייג בנהר: שריד טיל חלל שהתרסק
- ארץ מכוניות הרפאים: לאן נעלמו כל הגלגלים?
בברוניי, פרוטקטורט בריטני קטנטן לשעבר, חיים כ-400 אלף איש, והיא נמצאת בין שתי מדינות מחוז מלזיות באי בורנאו. הכלכלה שלה מבוססת על ייצוא נפט וגז, וההכנסה השנתית לנפש בה היא קרוב ל-50 אלף דולר. זו המדינה הראשונה במזרח אסיה שמאמצת את הדין הפלילי של השריעה ברמה לאומית.
בסולטנות שולט הסולטן חאג'י חסן אל-בולקיה, בן 67. ברוניי היא מדינה שאינה מקיימת בחירות כלליות, אולם את הזעם הציבורי שעלול היה להתעורר בשל כך משככים המשכורות הגבוהות והפטורות ממס וכן הטבות כמו חינוך חינם ושירותי בריאות חינם.
עם זאת, לפי "בנק הפיתוח של אסיה", עד לשנת 2035 צפוי ייצוא הנפט והגז של ברוניי לפחות בכחצי. ניסיונותיה של הסולטנות לגוון את הכלכלה שלה נחלו התקדמות מוגבלת. הסולטן, שלפי דיפלומטים הפך בשנים האחרונות דתי יותר ויותר, הכריז שקביעת השריעה כחוק הפלילי במדינה היא "הישג גדול".
החל מאתמול תושבי המדינה, שרוב אזרחיה מוסלמים-מלאים, יישלחו לבתי דין איסלאמיים ויתמודדו עם הרשעות, קנסות ותקופות מאסר בגין עבירות כמו היריון מחוץ לנישואים, אי קיום תפילות יום השישי או ניסיון לקדם דתות אחרות שאינן איסלאם.
השלב השני של החלת השריעה ייכנס לתוקף בעוד שנה, ואז עבירות כמו גניבה וצריכת אלכוהול על-ידי מוסלמים יגררו עונש - בין העונשים האפשריים גם מלקות וכריתת איברים. עונש מוות, הכולל גם סקילה באבנים, ייכנס לתוקף בשלב האחרון, שנה לאחר מכן, ויהיה ניתן לגזור עונש כזה בגין עבירות כמו בגידה, מעשה סדום וביזוי הקוראן או הנביא מוחמד.
רוב החוקים יחולו גם על לא-מוסלמים. הדבר מעורר דאגה בקרב עובדים מערביים במגזר הנפט בברוניי ובקרב עשרות אלפי הברוניים הסינים. עוד מודאגים מכך כ-30 אלף מהגרי העבודה, ברובם פיליפינים נוצרים. כ-20 אחוזים מתושבי ברוניי אינם מוסלמים, ויש בה גם קהילות בודהיסטיות ונוצריות גדולות.
נאמנות העם נקנתה בגז
החלת השריעה, על עונשיה האכזריים, כבר מעוררת תגובות נזעמות מצד ארגוני זכויות אדם. בארה"ב דווח שכמה אישים מפורסמים, בהם מנחת הטלוויזיה אלן דג'נרס, הודיעו כי החליטו להחרים את רשת המלונות שנמצאת בבעלותו של הסולטן, בשל העובדה שהחוקים החדשים הופכים את ההומוסקסואליות אף היא ללא-חוקית בברוניי.
כומר נוצרי בברוניי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מודאג מההתפתחות, אבל מקווה שהחוקים החדשים ייאכפו באופן הדוק פחות מכפי שהם אמורים להיאכף לפי הספר.
איש הדת הבכיר ביותר בברוניי דחה את הטענות כי מערכת החוק החדשה תוביל למעשים קיצוניים, לרדיפה או לאכזריות. "לא מדובר בכריתת איברים, סקילה והלקאה ללא-הבחנה", צוטט בתקשורת הממלכתית אחרי הכרזת החוק. "יש תנאים ויש שיטות שהן צודקות והוגנות".
גורמים רשמיים בברוניי אומרים כי יהיה צורך להוכיח בצורה נחרצת מאוד שהנאשמים פשעו כדי להטיל עליהם עונשים חמורים במיוחד. לדבריהם מספר התיקים הפליליים גדל בשליש בשנים 2008-2000. בשנה שעברה חל גידול של 50% במספר המעצרים בגין עבירות סמים.
המפנה הדתי בברוניי עומד בניגוד חד למוניטין המושחת של משפחת המלוכה. כוכב הפופ המנוח מייקל ג'קסון, למשל, קיבל לפי הדיווחים לא פחות מ-17 מיליון דולר כדי שיופיע בברוניי ב-1996 לרגל יום הולדתו ה-50 של הסולטן. פרטים על סגנון חייו הראוותני של אחי הסולטן, שר הכלכלה לשעבר הנסיך ג'פרי, כללו בעלות על מאות מכוניות יוקרה ויאכטה גדולה, והם התפרסמו במהלך סכסוך משפטי משפחתי.
המבקרים אומרים שהקוד המשפטי החדש ייתן לרשויות כוח רב יותר לפגוע במתנגדי השלטון, ברקע הדאגה בארמון הסולטן ממאגרי
האנרגיה המידלדלים. "דאגה משותפת בקרב האליטה בארמון נובעת מהעובדה שהגז הולך ואוזל. הרי נאמנות האזרחים נקנתה בכסף מהגז", אומר מאונג זרני מבית הספר לכלכלה של לונדון שהתפטר מאוניברסיטה בברוניי בשנה שעברה, לדבריו בשל היעדר חופש אקדמי.
בתגובה להתקוממות נדירה ברשתות החברתיות הזהיר בפברואר הסולטן שכל אזרח שימתח ביקורת על החוקים החדשים עשוי להיענש בהתבסס על חוקים אלה ממש.