גנץ על דוד הנחלאווי: פייסבוק אינו כלי פיקודי
הרמטכ"ל התייחס להדחת החייל שהתעמת עם פלסטינים בחברון. הוא הבטיח לחקור את האירוע ולהפיק לקחים. על המחאה אמר: "הפייסבוק אינו מחליף או אפילו מקביל לשיח מפקדים על חייליהם"
הרמטכ"ל התייחס לראשונה לפרשת "דוד הנחלאווי" שמסעירה את הצבא והמדינה: רב-אלוף בני גנץ אמר הבוקר (יום ה'): "חשוב שנזכור ונאמר לפקודינו באופן חד וברור שהפייסבוק אינו כלי פיקודי. הוא כאן וזה עובדה, אבל הוא אינו מחליף או אפילו מקביל לשיח מפקדים עם חייליהם".
- עוד סיפורים בפייסבוק שלנו
בהערכת המצב השבועית המבצעית, בהשתתפות חברי פורום המטה הכללי, התייחס הרמטכ"ל למחאה בפייסבוק בעקבות הדחתו של חייל הנח"ל, שתועד מתעמת עם פלסטינים בחברון. אף שהחייל הודח לפני התקרית, קוראים חיילים ואזרחים רבים להחזירו לשירות קרבי. "אנחנו נתחקר את האירוע שהתרחש בחברון ואת התהליך שאליו הוא הוביל. נבחן את דרך הטיפול בו ונפיק את הלקחים הנדרשים", אמר גנץ.
הרמטכ"ל הנחה את המפקדים בנוגע להסברה בנושא בכל יחידות צה"ל עד יום העצמאות. במקביל, הופצה בנושא איגרת של קצין חינוך ראשי בצה"ל. "נדע לטפל באירוע הזה כאירוע פיקודי לכל דבר, המעלה סוגיות של אתיקה וצבא, שבהן יש לעסוק בכל הרמות וכך נעשה", אמר הרמטכ"ל.
קצין חינוך ראשי: אסור להשתתף במחאה ציבורית
בתגובה לאירועים פרסם קצין חינוך ראשי, תת-אלוף אבנר פז-צוק, הודעה המבהירה את עמדת צה"ל לגבי שימוש חיילים בפייסבוק: "הרשתות החברתיות הן מרחב ציבורי לכל דבר ועניין. בהיותן מרחב ציבורי, חלות על חיילי צה"ל ומפקדיו ההנחיות ונורמות ההתנהגות המצופות מחיילים במרחב הציבורי".
תא"ל פז-צוק ציין חמישה סעיפים שעליהם הורה לשים דגש בעת שימוש ברשתות החברתיות:
* התנהגות מכובדת ומכבדת את הזולת, וייצוג ראוי של צה"ל בסביבה הציבורית.
* שמירה על כבוד האדם.
* הימנעות מהשתתפות בדיון ציבורי או במחאה ציבורית הקשורה לנושאים מדיניים או צבאיים אם לא הוסכמו לכך.
* שמירה על היררכיה ויחסי מפקדים-פקודים והימנעות מטשטוש הגבולות.
* שמירה על כללי ביטחון מידע.
תא"ל פז-צוק: "על המפקדים חלה החובה לקיים הסברה בקרב חייליכם, ולהבהיר להם שהרשת החברתית הינה מרחב ציבורי שעליו חלים הפקודות ונוהלי הצבא המתייחסים לפעילות והתנהגות חיילים במרחב הציבורי".
בצבא מצטערים על כך שלא הבהירו כבר שלשום את הסיבה האמיתית להדחת החייל מתפקיד לחימה - השלכת אבן על מפקד המחלקה שלו. עם זאת, בצה"ל מודים שנדהמו מהיקף המחאה
הווירטואלית. "ההנחה היא שרוב הלייקים הם אזרחים בכלל וחלקם מטעמים פוליטיים ימניים שלוקחים את המחאה לעידוד חיילים לשימוש מופרז בנשק נגד פלסטינים, אבל זה דבר שלא ניתן לשלוט עליו", אמר קצין בצה"ל. "נסביר לחיילים מה מקובל ומה לא, בשיח ברשתות כולל בווטסאפ, כי מדובר במרחב ציבורי לכל דבר".
לדברי הקצין, "אין הבדל בין שימוש לא הולם או ניבול פה בפייסבוק מצד חייל להתנהגות שכזו מצדו באוטובוס או בקניון. כבר מזמן נחשפנו גם לתופעות שברשתות החברתיות ישנם חיילים המפרסמים גם חומרים מסווגים. זה בור ללא תחתית שקשה להתמודד עמו על אף ההסברה והאכיפה".