שתף קטע נבחר

 

טרור איסלאמי בסין: בדרך למבצע צבאי?

אחרי שמחבלים אויגורים שוב פוצצו תחנת רכבת ותקפו בסכינים עשרות בני אדם, נראה שסבלנות בייג'ינג פוקעת. נשיא סין מבטיח: "נפעל בנחרצות"

הפיצוץ במערב סין אתמול, שבו נהרג אדם אחד ועוד 79 נפצעו, מעורר דאגה בבייג'ינג ממה שנראה כתחכום ותעוזה הולכים וגוברים של המחתרת האויגורית, ארגון טרור איסלאמי קיצוני שהרחיב לאחרונה את תחום פעילותו למען הקמת מדינה עצמאית למיעוט האויגורי. נראה שהוא אינו חושש עוד לבצע פיגועים רצחניים נגד חפים מפשע, עם מאות הרוגים ופצועים. הפיגוע אתמול היה ראוותני במיוחד, משום שהוא בוצע בחבל שינג'יאנג שבו המוני מוסלמים ממש במקביל לביקורו של נשיא סין, שי ג'ינגפינג, בחבל.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מחבלים לא-מזוהים השתמשו בחומרי נפץ ובסכינים בפיגוע אתמול בתחנת הרכבת באורומצ'י. היה זה הפיגוע הראשון בבירת מחוז שינג'יאנג זה 17 שנה, והוא נעשה בשעה שבה יש אבטחה כבדה. הפיגוע יצא לפועל כשרכבת הגיעה ממחוז סיני שרוב תושביו הם בני ההאן. בני ההאן מהווים את הרוב בסין, ועימותים בינם לבין המיעוט האויגורי בשינג'יאנג גבו בשנים האחרונות את חייהם של מאות אנשים. אתמול דווח כי שלושה נהרגו בפיגוע, אולם הבוקר נמסר כי שניים מההרוגים הם מחבלים.

כוחות אבטחה, הבוקר בתחנת הרכבת שבה אירע הפיגוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות אבטחה, הבוקר בתחנת הרכבת שבה אירע הפיגוע(צילום: רויטרס)
עשרות כלי רכב שחורים של משטרת סין חנו הבוקר סביב תחנת הרכבת שבה אירע הפיגוע, ושוטרים במדי הסוואה עם רובי סער סיירו באזור הכניסה. למרות האבטחה הכבדה, בתחנה היה המון אדם ונראה כי היא פועלת כרגיל.

 

ממשלת סין האשימה "טרוריסטים" בפיגוע, מונח שבו השתמשה בעבר כדי לתאר חמושים ובדלנים איסלאמיסטים בחבל שינג'יאנג. התקשורת הממלכתית הסינית דיווחה רק הבוקר כי שני מחבלים נהרגו במהלך המתקפה אתמול. היא לא ציינה אם הנשיא שי, שעמד לסיים באותה העת את ביקורו באזור, היה בסמוך לעיר אורומצ'י בזמן ביצוע הפיגוע.

 

אזור שינג'יאנג העשיר במשאבים ניצב באזור אסטרטגי הגובל במרכז אסיה, וידע שנים ארוכות של אלימות. פעילים גולים וארגוני זכויות אדם רבים טוענים כי הסיבה לתסיסה שם היא דווקא המדיניות הנוקשה של סין כלפי האויגורים המוסלמים שחיים שם, הכוללת הגבלת האיסלאם, התרבות והשפה שלהם. מהומות בשינג'יאנג גרמו למותם של יותר מ-100 בני אדם בשנה האחרונה, מה שהביא לנקיטת גישה נוקשה יותר מצד השלטון בבייג'ינג כלפי האויגורים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני ההאן הסינים, על רקע המרמור של האויגורים מהנוכחות ההולכת וגוברת והאחיזה הגוברת בכלכלה של 

בני ההאן.

 

בחבל שינג'יאנג חיים כשמונה מיליון אויגורים, והם מהווים כמעט מחצית האוכלוסייה שם. מיליטנטים אויגורים גולים מנסים לקדם את הקמתה של מדינה עצמאית לאויגורים בחבל העשיר בנפט, שגובל בפקיסטן, אפגניסטן ומרכז אסיה. הם מתכוונים לקרוא לה "מזרח טורקסטן". מאז שנות ה-90 האשימה סין את החמושים האויגורים בשורה של פיגועי טרור נגד אזרחים סינים, ורמזה כי הם קשורים לאל-קאעידה. מנגד, אחרי עימותים קטלניים בין אויגורים לבני ההאן בשינג'יאנג ב-2009 טענו ארגוני זכויות אדם כי סין מנצלת את התמיכה שלה במלחמה שהכריזה ארצות הברית על הטרור העולמי כדי להצדיק את מבצע הדיכוי שלה נגד האויגורים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נשיא סין: נפעל בנחרצות

פאן ז'יפינג, מומחה לענייני מרכז אסיה שעבד באקדמיה למדעי החברה בשינג'יאנג בעבר, תיאר את הפיגוע כ"מאורגן היטב" והדגיש את העובדה שהוא בוצע במקביל לביקורו במקום של נשיא סין. "ברור מאוד שהם קראו תיגר על ממשלת סין", אמר. "בשנה שעברה הייתה תקופה שבה הם היו תוקפים מוסדות ממשל, משטרה וחיילים. עכשיו הפיגועים הם חסרי הבחנה - פעולות טרור מבוצעות במקומות שבהם יש ריכוז האנשים הגדול ביותר".

 

הפיגוע אתמול בתחנת הרכבת היה הראשון באורומצ'י מאז זה שאירע ב-1997 שבמסגרתו הונחו פצצות באוטובוסים ותשעה בני אדם נהרגו. הפיגוע באורומצ'י בא גם ערב חג הפועלים, שאותו מציינים בסין ביומיים של חגיגות ונסיעות. הוא נעשה בדיוק כשנוסעים בני ההאן עמדו לרדת מרכבת מהעיר צ'נגדו, בירת מחוז סיצ'ואן. פאן אמר כי הפיגוע עשוי לזרז נקיטת יד קשה יותר של הממשלה בבייג'ינג במלחמה בטרור.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בעיתון הרשמי של המפלגה הקומוניסטית השולטת במדינה נכתב היום: "ככל שהברבריות של הטרוריסטים גדלה, כך גדלה גם נחישות העם להגן על היציבות החברתית וכך הופך הרצון של בני כל הקבוצות האתניות באחדות אתנית - לבלתי ניתן לערעור".

 

נשיא סין, שי ג'ינפינג, דיבר הלילה על "פעולות נחרצות" נגד הטרור בעקבות הפיגוע. "המלחמה באלימות ובטרור לא מותירה מקום אפילו

לרגע אחד של רפיון. יש לנקוט צעדים נחרצים כדי לדכא באופן נחרץ את המומנטום האלים של הטרוריסטים", צוטט הנשיא הסיני.

 

המשטר הסיני הפך דרוך יותר מול האפשרות של מורדים אלימים, במיוחד מוסלמים קיצונים, מאז פיגוע הדריסה בכיכר טיאננמן בבייג'ינג באוקטובר האחרון ופיגוע הדקירות המחריד שבו נרצחו בחודש שעבר 29 בני אדם ויותר מ-100 נפצעו בעיר קונמינג. השלטונות בבייג'ינג אמרו כי חמושים משינג'יאנג היו אחראים לשני האירועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיילים הבוקר ליד תחנת הרכבת באורומצ'י
צילום: רויטרס
מומלצים