מוחמד בכרי: "מדינה יהודית? הייתם מיעוט"
חברי כנסת, פעילים ואמנים ערבים מגיבים על החלטתו של ראש הממשלה, להגדיר בחוק יסוד את ישראל כבית הלאומי של העם היהודי. מוחמד בכרי: "המדינה הזו היא לא ליהודים אלא לכל האזרחים"
ההחלטה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לקדם חוק יסוד שיגדיר את ישראל כבית הלאומי של העם היהודי חוללה סערה פוליטית ואתמול (יום ה') היא עוררה כעס בקרב ערביי ישראל. השחקן מוחמד בכרי אומר כי "המדינה הזו היא לא ליהודים אלא לכל האזרחים. העם היהודי הקים מדינה רק בשנת 1948 והיה מיעוט במדינה הפלסטינית. אין להם זכות לכבוש את האדמות ולגרש את האזרחים הערבים. אסור להסכים עם החלטה גזענית כזו".
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הכדורגלן לשעבר עבאס סואן, ששיחק בקבוצת בני סכנין ובנבחרת ישראל וכיום מנהל את מחלקת הנוער בבני סכנין, הביע חשש מפגיעה בדו קיום: "חוק כזה פוגע מאוד באוכלוסייה הערבית וגורם לנו עוול. אף אחד לא יסכים עם הצעה שכזו. אני פונה לנתניהו ולכל אדם שמתעסק בפוליטיקה, לעסוק בדברים יותר חשובים כמו איך לחיות בשלום, לחזק את הדו-קיום, ולא לדבר על חוקים גזעניים בכדי לרצות את הימין הקיצוני. אנו לא נוותר על אדמותינו ובתינו, נישאר חזקים. חוקים כאלה רק גורמים להתפשטות הגזענות".
גם חברת הכנסת חנין זועבי הצטרפה לביקורת: "החוק משדר חולשה מול עמדה נחרצת של הפלסטינים ושל העולם, של אי-ההכרה בישראל כמדינה יהודית", אמרה זועבי. "המדינה העברית מאז קיומה מתייחסת לעצמה כמדינה ליהודים בלבד. כל התעקשות בהגדרה רק תחשוף את מהות הגזענות הזו ולא תשנה כלום במציאות האפרטהייד הקיימת. רק הפיכת המדינה למדינת כל אזרחיה תקיים דמוקרטיה אמיתית ותציל את האזרחים היהודים מגזענות ומאי שפיותו של נתניהו והימין".
אלוף משנה במיל', חבר הכנסת לשעבר וראש התנועה הערבית הדרוזית להבנה ושלום, אסעד אסעד מבית ג'אן: "אם ראש הממשלה חושב על דבר כזה אז יש לו בעיה רצינית. עדיף לו לחפש מקצוע אחר. אני מופתע מדבריו של נתניהו וחושב שהוא נותן זריקת הרדמה לימין מרוב הלחץ הפוליטי עליו, שמאיים על מעמדו. הצעתו לא תצליח, הרבה שרים יתנגדו, כמו לפיד ולבני".
ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאווא, הסביר כי "לפחות בשני חוקי יסוד מוגדרת מדינת ישראל כמדינה יהודית, והם לא מספיקים לראש הממשלה. מרכז מוסאווא יפעל לקדם את חוק יסוד המיעוט הלאומי הערבי, שיגן על זכויות האזרחים הערבים מהדורסנות של תג הטרור הלאומני היהודי, שלא במקרה מרים ראש תחת חסות ממשלת נתניהו".
עורך דין רדא ג'אבר, מנכ"ל מרכז אמאן: "נתניהו תוקע את המסמר האחרון בארון המתים של הדמוקרטיה בישראל. למרות ההבטחות במגילת העצמאות זו מדינתו דה פקטו של עם אחד על חשבונו של עם אחר, באמצעים דורסניים של הפקעת אדמות מסיביות ואפליה ממוסדת. בשנה ה-66 להיווסדה בוחר ראש הממשלה לחסל כל אפשרות לחיים משותפים בין שני הלאומים בארץ, שגורלם נקשר לחיות ביחד, ובכך לחסל את שאריות הערכים הדמוקרטיים. זו שעתם הקשה של אזרחיה הערבים של ישראל שרוצים בחיים משותפים, שבסיסם שוויון מלא וחברה צודקת".
נתניהו עצמו אמר מוקדם יותר: "תמוה בעיניי שדווקא בין אלה שקוראים לישראל לעשות ויתורים בשטחי יהודה ושומרון בגלל רצונם המובן להימנע ממדינה דו לאומית, הם המתנגדים לכך שישראל תהיה מדינת הלאום היהודי. אי אפשר להתנגד לכך שמדינת ישראל תהיה מדינת הלאום של העם היהודי ובו בזמן לתמוך במדינת הלאום הפלסטינית".
במערכת הפוליטית מיהרו לתקוף את נתניהו. שרת המשפטים ציפי לבני כבר הבהירה שתתנגד ליוזמה: "כמו שהתנגדתי בעבר ליוזמות כאלה אעשה זאת ולא משנה זהותו של המציע. אמשיך
להגן על ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ובשום אופן לא נאפשר להחליש את הערכים הדמוקרטיים ולהכפיף אותם ליהודיים - זו מהות מגילת העצמאות וזה בסיס קיומנו", אמרה.
ראש האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) תקף את נתניהו ואמר כי "לצערנו, החידלון המדיני מבית מדרשו של נתניהו מוביל לאובדן הרוב היהודי ולהפיכת ישראל למדינה דו-לאומית. את העובדה המצערת הזאת, שום חוק לא יוכל להסתיר". הרצוג אמר כי "מפלגת העבודה תומכת בכל מאודה בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. העבודה הקימה את המדינה ומנהיגיה ניסחו את מגילת העצמאות, מסמך מכונן המעגן את אופיה של ישראל כמדינה יהודית".