חזית אחידה מול רוסיה: "הסנקציות יוחמרו"
מנהיגי ארה"ב וגרמניה ערכו מסיבת עיתונאים משותפת מול הבית הלבן ושלחו מסר חד משמעי לנשיא פוטין, לפיו אינם חוששים מהחמרת העיצומים אם תימשך ההסלמה. "המטרה אינה ענישה, אלא מתן תמריץ לפתרון של שלום"
הדיווחים האחרונים מאוקראינה:
המשבר מתפשט: הרוגים בעימותים באודסה
קייב במתקפה: מסוקים הופלו, חיילים נהרגו
הנשיא אובמה פועל זו תקופה להחמרת העיצומים על מוסקבה אולם לגרמניה יש אינטרסים כלכליים מקיפים יותר שנוגעים לרוסיה, ועל כן להסכמה של מרקל לסנקציות נוספות יש חשיבות מיוחדת. מסיבת העיתונאים כולה שנערכה על רקע הבית הלבן נועדה לשקף הסכמה ולשמש הפגנת אחדות בין ארה"ב לאירופה מול רוסיה.
הנשיא אובמה אמר כי "עומדת לרשותנו שורת סנקציות שניתן להטיל על הכלכלה הרוסית. אם מוסקבה תמשיך לערער את היציבות במזרח אוקראינה, נתקדם במהירות לסנקציות נוספות. המשבר מאתגר את הרעיון של אירופה חופשית ושלווה". גם מרקל הבהירה כי "מה שקורה באוקראינה ובחצי האי קרים מציב סימן שאלה על הסדר העולמי, ולכן כה חשוב לפעול בתיאום. תושבי אוקראינה צריכים להחליט בעצמם על עתידם. אם לא יתייצב המצב , יהיו סנקציות נוספות".
אובמה הבהיר ש"הצעד הבא יהיה נרחב יותר ויכלול הטלת סנקציות קשות על מגזרים במשטר, תוך שאנחנו משאירים פתח לפתרון דיפלומטי. המטרה היא לא להעניש את רוסיה, אלא לתת לרוסים תמריץ לפתרון של שלום". הנשיא האמריקני הודה כי "הקפאה מוחלטת של העברת אנרגיה מרוסיה לאירופה אינה מציאותית, אבל יש מגזרים אחרים שניתן לפגוע בהם".
"אנחנו צריכים לראות מעשים של הרוסים לגיבוי הבטחותיהם" הוסיפה קנצלרית גרמניה. "סנקציות אינן לא מטרה, אבל הן מרכיב רציני שמפגין את הרצינות שלנו. אנחנו מוכנים לנקוט צעדים נוספים". היא ציינה גם כי "שש מדינות באיחוד האירופי תלויות לחלוטין בגז רוסי - אנחנו צריכים לפעול לפיתוח מקורות חלופיים".
אובמה ומרקל הגיעו להסכמה כי השלב הבא של הסנקציות נגד רוסיה לא יתמקדו רק בתחום האנרגיה אלא יפגעו גם בתחומים אחרים בכלכלה הרוסית. הסיבה לכך היא שש מדינות באיחוד האירופי שתלויות לגמרי באספקת גז ונפט ממוסקבה.
"אנחנו בוחנים שורה שלמה של תחומים. זרימת אנרגיה מרוסיה לאירופה נמשכה אפילו בשיאה של המלחמה הקרה כך שהרעיון לסגור את הברז על כל יצוא הנפט והגז הטבעי מרוסיה אינו מציאותי", הבהיר הנשיא האמריקני.
לדבריו, ארה"ב ואירופה דנים באפשרויות השונות. "אפשר להטיל סנקציות לא רק על מגזר האנרגיה אלא גם על מגזרי הנשק והפיננסים בכל הקשור לקווי אשראי למסחר שיובילו להשפעה משמעותית על רוסיה", כך אובמה.
מרקל הוסיפה במסיבת העיתונאים שהאירופים בוחנים סנקציות על ענפים שונים בתעשייה הרוסית. לטווח הארוך יותר, מדינות האיחוד למדו לקח מהתלות באנרגיה רוסית. "אנו בוחנים את התלות שלנו באספקת גז מרוסיה לתקופה של 15-10 שנים הבאות. יש שש מדינות שתלויות ב-100 אחוזים באספקה הרוסית. אנו צריכים לשפר את רשת צינורות האנרגיה שלנו ועל כל המדינות להתחלק באספקה", אמרה הקנצלרית.
שגריר צרפת באו"ם: בריונים רוסים פועלים באוקראינה
בתוך כך, אתמול התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם בניו יורק כדי לדון במשבר באוקראינה. הדיון כונס עקב בקשתה של רוסיה שדרשה שהמועצה תבחן את המבצע הצבאי שעורכת אוקראינה במזרח המדינה.
"יש לעצור את כל האלימות שם", דרש השגריר הרוסי ויטלי צ'ורקין בפתח הדיון. עם זאת, נציגי המערב מסביב לשולחן לא התרשמו.
"רוסיה שלחה קבוצות של בריונים לאוקראינה ועכשיו היא מגלה שהשילוב הקטלני הזה יכול לצאת מכלל שליטה", תקף שגריר צרפת באו"ם ג'רארד אראוד.
גם השגריר הבריטי מארק לייל הצטרף לביקורת נגד רוסיה. "הזעם הסינתטי של מוסקבה לא משכנע אף אחד", אמר לייל. גם סמנת'ה פאוור, שגרירת ארה"ב בארגון, התייחסה לנושא ואמרה: "רוסיה מנסה להעליב את האינטליגנציה של הקהילה הבינלאומית בקריאתה לקיים דיון דחוף במועצת הביטחון".
המשבר באוקראינה הגיע אתמול גם לדרום המדינה. עימות אלים התפתח בעיר החוף אודסה בין תומכי השלטון בקייב ומתנגדיו. עד כה, דווח על ארבעה הרוגים ו-15 פצועים בעימותים שכללו ירי והשלכת בקבוקי תבערה בין שני המחנות. הערב דווח כי בניין ממשלתי הוצת בעיר.
העימות פרץ לאחר כ-2,000 מפגינים בעד אחדותה של אוקראינה, בהם גורמים לאומנים ואוהדי כדורגל, פגשו בפעילים שערכו צעדה ברחובות אודסה בדרישה להעניק עצמאות רבה יותר למחוזות במדינה.
מוקדם יותר דווח כי כוחות צבא אוקראינה פתחו במבצע נגד אנשי המיליציה הפרו-רוסית שהשתלטו על ערים במזרח המדינה ופשטו על מעוזים בעיר סלביאנסק בניסיון להשתלט מחדש על האזור. כבר בתחילת הפעולה הופלו שני מסוקי צבא אוקראיניים והמורדים טענו כי לקחו בשבי את אחד הטייסים. בקייב הודו בהמשך כי שני טייסים נהרגו ועוד כמה חיילים נפצעו. בהמשך הודיעו הבדלנים כי שלושה פעילים פרו-רוסים ושני אזרחים נהרגו כתוצאה מהתקיפה בסלביאנסק.
מנגד, נשיא אוקראינה הזמני אלכסנדר טורצ'ינוב הצהיר כי המורדים ספגו "אבדות כבדות" ורבים מאנשיהם נהרגו במבצע. הוא התייחס במקביל להתקדמות המבצע והודה כי הוא נתקל בלא מעט בעיות, לטענתו, משום שהבדלנים הפרו-רוסים משתמשים באזרחים כמגן אנושי. חרף זאת, הדגיש הנשיא כי המבצע בעיר יימשך וקרא לבדלנים להניח את נשקם ולשחרר את בני הערובה.