שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

"דברים קורים והוא איננו, יישאר צעיר לנצח"

14 שנה עברו מהיום שבו קיבלה משפחת איטח את הבשורה על נפילת הבן צחי בלבנון. אחותו ליהי, אז בת 11: "אימא נשכבת על הרצפה, מסרבת להאמין, מתחננת בפני אנשי קצין העיר שזו בטח טעות". עדות ראשונה בסדרה ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה

"אבא שלי החזק, הגיבור, שמעולם לא ראיתי אותו בוכה, אלוף משנה במילואים, נופל, מתמוטט ומתרסק מכאב בגרם המדרגות. עוד לפני שהם פוצים את הפה שלהם, הוא הבין לפי התגים שזה קצין העיר. אני זוכרת איך הוא התחנן בפניהם: "הוא פצוע?" הם שתקו. בזעקת שבר הוא אמר: 'בבקשה, בבקשה לא צחי שלי'". ליהי איטח, אז בת 11, מספרת על יום השישי שבו חרב עולמה של משפחתה כשהתבשרה על נפילתו של אחיה בלבנון, לפני 14 שנה. סמל צחי איטח היה החלל האחרון בלבנון לפני הנסיגה הישראלית ועד למלחמת לבנון השנייה.

 

דבריה של ליהי איטח פותחים סדרת עדויות אישיות והספדים מאולפן ynet לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה שייפתח רשמית בשעה 20:00 בצפירת דומייה בת דקה. את הסדרה ערך ניר (שוקו) כהן, תחקיר והפקה: רפאלה גויכמן.

 

"צחי אחי היה לוחם בפלחה"ן (פלוגת החבלה וההנדסה) של גבעתי, היחידה שאבי אריה הקים. הוא נהרג במוצב הבופור בלבנון, בן 20 בנופלו. אני זוכרת את זה כאילו זה היה אתמול. אני בת 11 וחצי, יום שישי בצהריים. השמש זורחת. הייתי עסוקה במדבקות ובשיעורים, ילדה רגילה, ובעיקר קטנה ותמימה. דפיקות בדלת, עמוס אחי פתח וצעק לאבא שלנו: "אבא, חברים שלך מהצבא באו לבקר. אבא שלי הוא איש צבא, והבית תמיד היה מלא באנשי מדים, אבל הפעם אלה לא היו חברים של אבא שלי. אלה היו חיילי קצין העיר שבאו לומר לנו שצחי נהרג".

 

צחי ז"ל מקבל את הכומתה של גבעתי. "14 שנים של געגוע" ()
צחי ז"ל מקבל את הכומתה של גבעתי. "14 שנים של געגוע"

"אני זוכרת את אימא צועקת כחיה פצועה, מדממת, נשכבת על הרצפה, מסרבת להאמין, ומתחננת בפניהם שיצאו מהבית, שזו בטח טעות, זה לא צחי שלה. היא דיברה איתו בבוקר, והוא אמר לה שהכול בסדר ושלא תדאג. אחותי אתי ואחי עמוס מחובקים ובוכים בקול גדול. ואני? אני הייתי קפואה במקום נוכח הסיטואציה, לא זזתי מילימטר. תחושת אימה ופחד עטפו את כל כולי, רעד בלתי נשלט תוקף את הגוף שלי. כל כך קטנה וכבר השמיים נפלו עליי. נשארתי אחות קטנה בלי אח גדול.

 

"מאז חלפו 14 שנים של געגוע, 14 שנים שלא ראיתי את אחי צחי הבכור והאהוב. אחי המוזיקאי המוכשר, שנדמה היה שאת מנגינת חייו אי אפשר היה להפסיק. אחי החייכן שהיה ממלא באור כל מקום שאליו היה נכנס. אחי המצחיק והכול כך שמח, כל כך חי, בלתי נתפש שהוא מתחת לאבן שיש קרה".

 

צחי עם אביו, אריה. "בבקשה, בבקשה לא צחי שלי" (צילום רפרודוקציה: אייל פישר) (צילום רפרודוקציה: אייל פישר)
צחי עם אביו, אריה. "בבקשה, בבקשה לא צחי שלי"(צילום רפרודוקציה: אייל פישר)
 

"משנה לשנה זה קשה יותר, הוא חסר יותר, קורים דברים והוא איננו. אחותי התחתנה, יש לי שתי אחייניות. כל החברים שלו הקימו משפחה. וצחי שלנו, הוא יישאר צעיר לנצח", סיפרה ליהי איטח.

 

57 נפלו בשנה שעברה

ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה שיצוין מחר, עומד מספר הנופלים בעת מילוי תפקידם על 23,169. המניין כולל את חללי צה"ל ומערכות ישראל משנת 1860 ועד ליום הזיכרון 2014. בשנה החולפת התווספו 57 חללים למניין הנופלים מקרב זרועות כוחות הביטחון, ועוד 50 נכי צה"ל שנפטרו בעקבות נכותם והוכרו השנה כנכי צה"ל.

 

מספר בני המשפחות השכולות בישראל עומד על 17,038 ובכללם 2,141 יתומים, 9,931 הורים שכולים ו-4,966 אלמנות צה"ל ומערכת הביטחון. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע מסתכם ב-533. לפי נתוני משרד הביטחון, 87% מההורים השכולים הם בני 60 ומעלה, ו-74% מהאלמנות הן בנות 60 ומעלה.

האירועים המרכזיים ביום הזיכרון לחללי צה"ל (צילום: AP) (צילום: AP)
האירועים המרכזיים ביום הזיכרון לחללי צה"ל(צילום: AP)
 

באגף המשפחות וההנצחה במשרד הביטחון מצפים להגעתם של יותר ממיליון וחצי בני אדם ל-52 בתי העלמין הצבאיים ולמאות החלקות הצבאיות ברחבי הארץ במהלך טקסי יום הזיכרון.

 

לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, עלה ראש הממשלה בנימין נתניהו יחד עם רעייתו שרה  לקברו של אחיו יוני נתניהו ז''ל, שנפל במבצע לשחרור בני הערובה באנטבה בשנת 1976. בני הזוג נתניהו הגיעו לבית הקברות הצבאי בהר הרצל ביום חמישי האחרון בשעות הלילה המאוחרות.   

ראש הממשלה נתניהו ורעייתו בקבר של האח יוני ז"ל (צילום חיים צח / לע"מ) (צילום חיים צח / לע
ראש הממשלה נתניהו ורעייתו בקבר של האח יוני ז"ל(צילום חיים צח / לע"מ)
 

החלקה הצבאית בקריית שאול. במד"א מזהירים מהשרב שצפוי ביום שני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
החלקה הצבאית בקריית שאול. במד"א מזהירים מהשרב שצפוי ביום שני(צילום: מוטי קמחי)
 

 

ביום ראשון בשעה 16:00 ייערך טקס בבית יד לבנים בירושלים במעמד ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, מנכ"ל משרד הביטחון והרבנים הראשיים לישראל. בשעה 20:00 בערב תישמע צפירת דומייה למשך דקה ומיד אחריה ייערך ברחבת הכותל המערבי הטקס המרכזי, שבמהלכו ידליקו הנשיא והרמטכ"ל נר זיכרון לזכר הנופלים.

 

למחרת, ביום הזיכרון עצמו, תישמע בשעה 11:00 צפירת דומייה למשך שתי דקות ומיד לאחר ייערך טקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל בירושלים במעמד הנשיא, ראש הממשלה והרמטכ"ל. במקביל, שר הביטחון ישתתף בטקס הממלכתי בבית העלמין הצבאי בקריית שאול בתל אביב. בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה.

 

תחזית שרבית

משרד הביטחון יעמיד גם השנה מאות אוטובוסים ושאטלים לבתי העלמין הצבאיים, שם יחולקו בקבוקי מים וזרי פרחים למשפחות השכולות. יותר מ-130 אמבולנסים של מד"א יתפרסו ב-52 בתי עלמין צבאיים, שבהם יתקיימו טקסי זיכרון ממלכתיים, וכ-650 חובשים יסיירו בחלקות. בשל השרב הצפוי התקין משרד הביטחון הצללות בבתי העלמין, והציב כסאות פלסטיק ליד כל קבר לטובת המשפחות השכולות. באגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון קוראים לציבור לנהוג באחריות, להרבות בשתייה ולפנות לקבלת סיוע מהחובשים ואנשי האגף שיוצבו בבתי העלמין הצבאיים.

בית עלמין צבאי. צפויים להגיע כמיליון וחצי מבקרים ביום הזיכרון (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
בית עלמין צבאי. צפויים להגיע כמיליון וחצי מבקרים ביום הזיכרון(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

מד"א מתכונן ליום הזיכרון עם כוחות מתוגברים של חובשים, פרמדיקים, ניידות טיפול נמרץ, אופנועים וכלי רכב נוספים, כדי לאבטח את הטקסים. שני מסוקי מד"א יעמדו בכוננות במקרה ויהיה צורך בפינוי מוטס.

 

סגר כללי על יהודה ושומרון

על פי החלטת שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, ובהתאם להערכת המצב בצה"ל, יוטל החל מיום ראשון ב-18:00 סגר כללי על שטחי יהודה ושומרון. הסגר יוסר ביום שלישי לפני חצות בהתאם להערכת המצב. במהלך הסגר יותר מעבר רק במקרים הומניטריים, רפואיים וחריגים, כל זאת בכפוף לאישור המנהל האזרחי. המשטרה תעלה, בימים הקרובים, את רמת הכוננות המבצעית לרמה ג' ואלפי שוטרים יתפרסו במוקדים שונים ובריכוזי הקהל. בהערכת המצב שערך ביום חמישי סגל הפיקוד הבכיר של המשטרה לא נרשמו התרעות ממוקדות לביצוע פיגועים.

 

מאגף המבצעים של המשטרה נמסר כי השוטרים יתפרסו במטרה לתת מענה אבטחתי נדרש ולהעלאת תחושת הביטחון של הציבור, לצד טיפול בתחום הסדר הציבורי והתנועה בבתי העלמין והטקסים של יום הזיכרון.

 

במסגרת ההיערכות המיוחדת, תבצע המשטרה פעילות מוגברת בשלושה מעגלי אבטחה - מקו התפר עד הערים. מסוף השבוע הוקמו מחסומים נייחים וניידים לאכיפה מוגברת וממוקדת נגד שוהים בלתי חוקיים, לרבות אכיפה נגד מסיעים, מלינים ומעסיקי שוהים בלתי חוקיים.

  

אירועי יום הזיכרון ברחבי הארץ

בתל-אביב יתקיים בשעה 20:30 בכיכר רבין האירוע "שרים ומספרים" שהפך למסורת, לציון יום הזיכרון לחללי ישראל. לצד שירים שישירו אמנים, ישולבו קטעי וידאו עם סיפורי הנופלים המסופרים מפיהם של בני משפחה וקרובים. בעיר יתקיימו גם אירועי זיכרון נוספים.

 

אירועי יום הזיכרון ייפתחו בירושלים בעצרת מרכזית שתתקיים ביום א' בברכת הסולטן בשעה 19:45, בנוכחות ראש העירייה ניר ברקת. בשעה 20:00 יתקיימו טקסי זיכרון במנהלים הקהילתיים בשכונות. הטקסים יכללו קטעי שירה ונגינה, הדלקת נר זיכרון, הורדת התורן, הנחת זרים והקראת שמות הנופלים. בכיכר ספרא יהיה בשעה 21:00 ערב שירה וזיכרון. במרכז ז'ראר בכר יתקיים ערב שירי לוחמים בשעה 21:30.למחרת, ביום ב' ב-9:00 בבוקר, יתקיימו טקסי זיכרון באנדרטאות של חטיבת ירושלים בימין משה, אבו טור, רמת רחל, ארמון הנציב ויער השלום. בשעה 9:15 יתקיים טקס יום הזיכרון בכיכר ספרא במעמד ראש העיר ניר ברקת, בהשתתפות, נציגי המחתרות, חטיבת הנח"ל, תלמידי מכללת אורט, אורחים ועובדי עיריית ירושלים.

 

בחיפה ייפתחו האירועים בטקס מרכזי שיתקיים בגן הזיכרון מול העירייה,

שבו יוקראו שמות הנופלים במערכות ישראל ובפעולות האיבה. בשעה 11 יתקיים טקס האזכרה הממלכתי בבית העלמין הצבאי והן בחלקת חללי פעולות האיבה, בו זמנית.

 

בחולון יתקיים הטקס המרכזי לזכר הנופלים ברחבת אנדרטת הזיכרון ביום ראשון, החל מהשעה 20:00 בערב. בשעה 21:30 יתקיים 'ערב שירי לוחמים' בבית יד לבנים-תיאטרון חולון  ובקן הנוער העובד והלומד. בבת ים תתקיים עצרת יום הזיכרון בשעה 20:00, בגן הניצחון ע"ש רבין. באילת יתקיים הטקס המרכזי בשעה 20:00, ברחבת אתר ההנצחה לבני העיר שנפלו במערכות ישראל. בשעה 21:30 יתקיים ערב "שירי לוחמים" במתנ"ס קולייר. ביום שני בשעה 11:00 ייערך טקס אזכרה ממלכתי בחלקה הצבאית בבית העלמין.

 

בבית הספר הממלכתי ניסויי "אשלים" באופקים, בו פועלת הרשת הלימודית חברתית של מיזם "סיסמה לכל תלמיד", לא קיימו את טקס ההנצחה השנתי לחללי העיר רק בחצר בית הספר, אלא גם בחדרי המחשבים. בטקס ההנצחה הממוחשב שערכו תלמידי כיתות ה' לחללי העיר, באמצעות פלטפורמת "סיסמה לכל תלמיד", שולבו גם קטעי קריאה ליום הזיכרון, הדלקת נר על-ידי ראש העיר והדלקת נר וירטואלי על-ידי כל תלמידי אופקים.

  

אירועי יום הזיכרון ייחתמו בהר הרצל בשעה 20:00 בטקס הדלקת המשואות ותחילת אירועי יום העצמאות.

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים, יואב זיתון, גלעד מורג, אחיה ראב"ד, ירון קלנר ומאיר אוחיון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליהי איטח
ליהי עם אחיה צחי ז"ל בצעירותם
מומלצים