שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

66 לישראל: צעירים ימניים, מבוגרים מסודרים

פערי הדורות בכחול לבן: הצעירים מחליפים עבודות, נעזרים בהורים ולא מוותרים על בילויים. הם מחוברים יותר - ודתיים יותר. סקר מיוחד ליום העצמאות של ynet ורפי סמית מגלה גם כמה מאיתנו באמת צמחונים, מי קורא ספרים ואיך, מהו המקצוע הכי יוקרתי - והאם יש הבדלים בין אשכנזים למזרחים בעניין "מה העדה שלך"? צפו בניתוח באולפן

ישראל בת 66, וכבר מזמן יש לה נכדים שהתבגרו. יום העצמאות הוא הזדמנות טובה לנסות להבין קצת מי אנחנו, וגם לעמוד על ההבדלים בין הדורות האחרונים שגדלו פה - מאלה שעוד זוכרים את מלחמת יום כיפור, ועד הישראלים שנולדו אפילו אחרי רצח רבין. סקר מיוחד שנערך עבור ynet על-ידי מכון רפי סמית מציג תמונה רחבת היקף של הישראלים מודל 2014  - בחתך גילאים: על המצב הכלכלי, דעות והרגלי חיים. מחציתם סבורים שהמדינה הולכת בדרך הלא-נכונה, מחצית העידו כי הם אנשי ימין, אבל מרבית הישראלים מתרחקים מפוליטיקה.

 

הצעירים יותר ימנים - צפו בדיון באולפן    (צילום: ניצן דרור אבי חי)

הצעירים יותר ימנים - צפו בדיון באולפן    (צילום: ניצן דרור אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הסקר הטלפוני נערך ב-24 וב-28 באפריל בקרב 500 גברים ונשים כמדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת (בני 18 ומעלה). טעות הדגימה - 4.5%.

 

עוד כתבות מיוחדות ליום העצמאות:

כך הופך חיל האוויר לקטלני מתמיד / רון בן ישי

"תמיד אופטימי, תמיד בצדק". פרס בראיון חג

רס"ר בה"ד 1 המיתולוגי: "אל תפחדו ממני"

 

במדד האופטימיות, אין יותר מדי ורוד בעיניים: פחות משלושה מתוך עשרה ישראלים סבורים שמדינת ישראל נמצאת "בדרך הנכונה", וכמחצית סבורים שאנחנו לא נמצאים בדרך הנכונה. בקרב המבוגרים, בני 50 ויותר, התחושה קצת יותר חיובית ואילו בקרב הצעירים, שטרם מלאו להם 34, התחושה הרבה יותר פסימית. לפי הסקר, הנשים פחות אופטימיות מהגברים: 59% מהנשים סבורות כי ישראל אינה בדרך הנכונה, בעוד רק 48% מהגברים סבורים כך.

הזדמנויות כלכליות

הנסקרים נשאלו אם הם מרגישים שההזדמנויות הכלכליות של דורם גדולות או קטנות יותר מאלו של דור הוריהם. בקרב הצעירים בני פחות מ-34, אחוז זהה ציינו שההזדמנויות הכלכליות שלהם "גדולות יותר" ו"קטנות יותר" משל הוריהם. כלומר, הצעירים סבורים שמצבם הכלכלי דומה לזה של הוריהם. אולם ככל שהגיל עולה, השיבו רבים יותר כי להוריהם היו "הזדמנויות גדולות יותר". הנשאלים בני 50 ומעלה סבורים שהיו להם יותר הזדמנויות מאשר להוריהם, ואילו בגילים 49-35, כמחצית מהישראלים סבורים שהיו להם יותר הזדמנויות כלכליות.

 

"נאמנות" למקום העבודה 

כמה מקומות עבודה החליפו הישראלים בחמש השנים האחרונות? נראה כי התופעה המוכרת בעולם של חוסר יציבות במקום עבודה בקרב צעירים, בולטת גם אצלנו: רק 28% מהם עבדו במקום אחד בחמש השנים האחרונות. מנגד, בקרב בני 50 ויותר 75% ציינו שעבדו במקום אחד בלבד בחמש השנים האחרונות. המצב די דומה בין גברים לנשים.


עזרה כלכלית

בני ה-50 ומעלה נשאלו אם הם נותנים עזרה כלשהי לילדיהם שכבר מלאו להם 18. 65% העידו כי הם מסייעים לילדיהם, חלקם על בסיס קבוע ואחרים במקרים ספציפיים.

 

קבוצת הצעירים וקבוצת גילי הביניים נשאלו אם הם מקבלים עזרה כלכלית מהוריהם. בקרב הצעירים, יותר ממחצית ציינו שהם מקבלים עזרה כספית מהוריהם, קצת יותר במקרים ספציפיים כמו אירועים, קניות, לימודים וכדומה - מאשר על בסיס קבוע. עוד עלה מהנתונים כי קרוב לרבע מבני 49-35 מקבלים עזרה מהוריהם.

 

אוכלים בשר, מוותרים על קולנוע

"על האש" ביום העצמאות זו כבר מסורת, והסקר מאשש את העובדה שרבים מאיתנו אוהבים לאכול בשר. לפי הנתונים, טרנד הצמחונות והטבעונות לא ממש תפס אותנו - 94% אוכלים בשר, בעוד 4% בלבד מגדירים את עצמם צמחונים ו-2% טבעונים.

 

30% מהישראלים לא יוצאים כלל לבלות בקולנוע, בתיאטרון או במופעי בידור. 23% העידו כי הם יוצאים לבלות לעתים רחוקות, 21% מבלים פעם בחודש ואילו 26% פעמיים או יותר. הקבוצה שמבלה הכי הרבה היא הצעירים - שבה 35% מבלים פעמיים בחודש או יותר, ומנגד בקרב קבוצת המבוגרים 38% לא מבלים כלל.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

יוצאים עם החבר'ה ולא עם בת הזוג? גברים ציינו שהם יוצאים לבלות בתדירות גבוהה יותר מאשר נשים: 52% מהגברים בסקר אמרו שהם יוצאים לבלות פעם בחודש או יותר, לעומת 42% מהנשים שציינו שהן יוצאות לבלות בתדירות זו.

 

רק שליש מהמבוגרים גולשים בסמארטפון

ומה עם הטלפונים החכמים? ל-64% מהישראלים יש סמארטפון. 10% לא מתחברים באמצעותו לאינטרנט ו-54% מתחברים. 69% מבני 34 ומטה גולשים באינטרנט באמצעות הטלפון החכם, לעומת 30% מהמבוגרים בני 50 ומעלה שעושים זאת.

 

אחוז הנשאלים שציינו שהם גולשים באינטרנט באמצעות סמארטפון גבוה יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים - 59% לעומת 50%.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נראה שאנחנו עדיין עם הספר - 72% מהישראלים קוראים ספרים, והצעירים אפילו מעט יותר מהמבוגרים. 57% העידו כי הם קוראים בעיקר ספרים מודפסים, לעומת 5% שאמרו כי הם קוראים בצורה אלקטרונית על גבי קורא ספרים או בטאבלט ובטלפון הנייד. 10% אמרו כי הם קוראים ספרים בשתי השיטות. 

 

בנושא זה התקבלו הבדלים משמעותיים בין נשים לגברים: 79% מהנשים ציינו שהן קוראות ספרים לעומת 61% מהגברים.

 

פוליטיקלי קורקט 

17% מהישראלים השתתפו בפעילות פוליטית או חברתית בשנה האחרונה. מממצאי הסקר עולה כי הצעירים יותר פעילים פוליטית. 5% מהנשאלים אמרו שהם השתתפו בהפגנות, 3% חתמו על הצהרה או עצומה, 3% נפגשו עם פוליטיקאי, 2% חברים במפלגה והיתר ענו תשובות שונות לגבי פעילותם. בשאלה הזו לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין גברים לנשים.

 

51% מהישראלים אמרו שהם ימניים, 22% טוענים כי הם במרכז ו-27% בשמאל. בקרב הצעירים אחוז גבוה יותר נמצא בימין ופחות בשמאל.


ומה עם השד העדתי? הוא מעסיק אותנו, ודווקא את הצעירים יותר. בקרב המבוגרים מעל גיל 50 קיים אחוז יחסית גבוה יותר מהצעירים, החושבים שאנשים כמעט שלא מתעסקים עם שאלת המוצא שלהם ושל אנשים אחרים. בבחינה לפי ארץ מוצא של המרואיינים - לא נמצאו הבדלים בתשובה לשאלה בין "צברים" (דור שלישי בארץ), עדות אשכנז ועדות מזרח (דור ראשון ושני).


"העולם כולנו נגדנו", כתב יורם טהרלב לפני 45 שנה. כיום, 52% מסכימים עם האמרה, גם אם היא מתייחסת לעולם המערבי בלבד. בקרב הצעירים 63% חושבים כך, לעומת 47% מבני 50 ומעלה. הנשים מאמינות בכך יותר מאשר גברים - 58% לעומת 45% בהתאמה.

 

והאם אתם מוכנים שהילדים שלכם יעברו לגור בחו"ל? הדעות חלוקות והן מתפצלות בין 50% בעד ו-50% נגד. עד גיל 50, 56% מסכימים שילדיהם יגורו בחו"ל ואילו בקרב בני 50 ויותר - רק 40% ענו בחיוב. עוד עולה מהתשובות לשאלה זו כי אימהות פחות מסכימות שילדיהן יגורו בחו"ל מאשר אבות - 46% לעומת 54%.


חצי מהישראלים - חילונים

53% מהישראלים מגדירים את עצמם חילונים, 26% מסורתיים ו-21% חרדים או דתיים. בקרב הצעירים עד גיל 34 - 30% מגדירים את עצמם חרדים או דתיים, ואילו בקרב המבוגרים מעל גיל 50 רק 15% עונים להגדרה הזו בעיני עצמם. האחוז הגבוה יותר של חרדים ודתיים בקרב בני 34 ומטה נובע ממספר הילדים הרב יותר בקרב משפחות דתיות וחרדיות מאשר בקרב משפחות חילוניות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

38% מהישראלים למדו 12 שנים בבית הספר או למטה מכך. ל-13% יש השכלה על-תיכונית ללא תעודה אקדמית, ל-28% יש תואר ראשון ול-21% תואר שני. כלומר כמעט מחצית מהישראלים הם אקדמאים. בקרב גילי הביניים, 49-35, אחוז המשכילים גבוה - 60% אמרו שהם בעלי תואר אקדמי ראשון או שני, לעומת 39% בקרב בצעירים עד גיל 34 ו-51% בקרב המבוגרים מעל גיל 50.

 

אחוז בעלי השכלה אקדמית גבוה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים – 54% לעומת 42%.

 

מחפשים דירה וטסים

65% מכלל הישראלים הם בעלי הדירה שבה הם מתגוררים, כך עולה מסקר אחר של מכון סמית, שנערך בפברואר השנה. בקרב הצעירים עד גיל 34, ליותר ממחצית אין דירה בבעלותם, ואילו בקרב המבוגרים מעל גיל 50 ל-84% יש דירה בבעלותם.

 

לפי סקר אחר - מאמצע ינואר השנה - 38% מהישראלים אמרו שהם נוהגים לצאת לחופשה בחו"ל לפחות אחת לשנה, 15% פעמיים או יותר ו-23% פעם בשנה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

יש פנאי

65% מכלל הציבור ציינו שהם עוסקים בפעילות גופנית, ללא הבדלים לפי גיל ובין גברים לנשים. האחוז די דומה בקרב כל הגילים. ומה עוד עושים בשעות הפנאי? כמחצית מהיושבים מול הטלוויזיה צופים בה עד שעתיים בממוצע ביום. 35% צופים בין שעתיים לארבע שעות, ו-13%, "הכבדים", מבלים מול המסך יותר מארבע שעות ביום בממוצע.

 

אחוז ה"צופים הכבדים" עולה עם הגיל מ-4% בלבד בקרב הצעירים עד גיל 34 ל-16% בקרב המבוגרים מעל גיל 50.

 

הטכנולוגיה של היום מאפשרת לצפות בתוכניות טלוויזיה גם במכשירים אחרים, כמו מחשבים נייחים או ניידים, טאבלטים ואף טלפונים סלולריים. כ-20% צופים בתוכניות טלוויזיה באמצעות מכשירים נוספים, בעיקר צעירים עד גיל 34, מחציתם צופים בתוכניות טלוויזיה באמצעות מכשירים אחרים, ולעומתם בקרב גילי 35 ומעלה אחוז זה נע בין 11% ל-15%.

 

מה עוד עושים בזמן הפנוי? לפי הסקר האחרון שעסק בפעילות התנדבותית,

 שערכה הלמ"ס ב-2010, 18% מהישראלים בני 20 ומעלה דיווחו שעסקו בשנה שחלפה בפעילות התנדבותית כמו עזרה לנזקקים, חינוך ותרבות, סדר ציבורי, בריאות וכדומה. בקרב הצעירים עד גיל 24, 21% ציינו שעסקו בהתנדבות, בגילי 65 ומעלה – 15%.

 

כדי להשלים את התמונה נחתום בנתונים על הפעילות הממושכת ביותר של רובנו בזמן הפנוי - שינה. מסקר של משרד הבריאות מדצמבר 2013 עלה כי אורך זמן השינה הממוצע של הישראלים הוא 6 שעות ו-36 דקות. כ-54% מהישראלים ישנים פחות משבע שעות ביממה ו-20% ישנים פחות משש שעות ביממה. כ-44% ישנים בין שבע לתשע שעות ו-2% מבלים בשינה במיטה יותר מתשע שעות ביממה. מהנתונים עולה כי נשים ישנות יותר זמן מגברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים