השחרת חלונות: צה"ל נאבק במציצני המקלחת
בתקופה האחרונה חלה עלייה בצבא במקרי הטרדות מיניות במקלחות. בין צעדי התגובה: מנעולים במקלחות החיילות, השחרת חלונות התאים
זינוק בהטרדות מיניות בצה"ל הוביל את מצ"ח להמלצה חריגה: בעקבות פתיחה של 27 תיקים נגד חיילים ברבעון הראשון של שנת 2014 בעבירות מין הכוללות הצצה לתאי מקלחת של חיילות, זאת לעומת 22 תיקים דומים שנפתחו בתקופה המקבילה אשתקד, החליטו במשטרה הצבאית להמליץ על צעד יוצא דופן: לדאוג למנעולים במקלחות החיילות ולהשחיר את חלונות התאים. כך יפורסם בגיליון הקרוב של עיתון "במחנה".
סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
ההמלצה ליחידות הצבא הגיעה כחלק ממנגנון חדש במצ"ח המונהג בשנה האחרונה, לפיו בכל תיק שנפתח על החוקרים מוטלת משימה לא רק לפענח את החקירה ולהביא את האשמים לדין, אלא למנוע את המקרה הדומה הבא. השיטה: גיבוש המלצות כיצד המקרה היה נמנע בדרכים פשוטות יחסית, כגון פיקוח מוגבר או הסברה.
"הרעיון הוא להפוך כל לקח להנחיה ולוודא שזו יושמה", הסביר מפקד מצ"ח אלוף-משנה ארז רבן. "לדוגמה, אירוע של הצצה לחיילות במקלחות היה ניתן למנוע אם הדלת הייתה נעולה והחלונות היו מושחרים".
לפי אחד מהמקרים, שנחשף בשנה האחרונה ב-ynet, חיילים מיחידת העילית שלדג נתפסו מצלמים חיילות מתקלחות, ובמקרה אחר התגלה כי קצין מבה"ד 1 הציץ וצילם צוערות מתקלחות.
זינוק גם בעבירות הסמים
במקביל, במצ"ח מדווחים על זינוק ברבעון הראשון של השנה בכמות התיקים שנפתחו לחיילים בגין עבירות סמים, בעיקר סמים סינתטיים ממשפחת הנייס גאי. מ-287 תיקים שנפתחו ברבעון הראשון של 2013 חלה עלייה ל-426 תיקים בתקופה המקבילה השנה, ממוצע של חמישה תיקים ביום.
בצה"ל תולים את הסיבה בכך שסמים רבים, בעיקר כאלה שנמכרים בפיצוציות, לא הוגדרו תחת פקודת הסמים אשתקד, ועם כניסתם השנה לפקודת הסם הוגברה האכיפה נגד התופעה בצבא. "מדובר בתוצאה של עלייה של עשרות אחוזים בהשקעה של פעילות המודיעין שלנו באיתור משתמשים בצבא", ציין אל"מ רבן, "מדובר בתופעה זורעת הרס, כי לחייל שצורך סמים יש סיכוי רב יותר לעשות גם תאונות דרכים, עבירות מין, רכוש וכדומה".
אחת העבירות החמורות בנושא הבשילה לפני כשבועיים לכתב אישום נגד חייל בשירות חובה שייבא מחו"ל סם מסוכן מסוג MDMA ובאירוע אחר, אותו חייל, לפי כתב האישום, גנב אייפון מילד פלסטיני.
כמו כן, חלק מהעבירות שעליהן נעצרו השנה חיילים שגרמו להעסקת גורמים בצבא, בהם תובעים, שופטים, שוטרים וסנגורים צבאיים, כללו החזקה של כמות מזערית של סמים קלים בנסיבות אזרחיות ללא עבר פלילי של החייל.
כך לדוגמה, הוחלט לפני כחודשיים לסגור תיק לחייל שנעצר על ידי מצ"ח כאזרח כמה שבועות לאחר ששוחרר מצה"ל בטענה שכמה חודשים קודם לכן, במהלך חופשה מהצבא, עישן ג'וינט במסיבה. רגע לפני שהחל משפטו, שהיה עלול להסתיים בהרשעה הכוללת רישום פלילי, הוחלט לזכותו בשל מחדלים בחקירה.
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים