שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

סכנת חיים: ילדים מוכרים דגלים בצמתים

מלבד הסכנה הבטיחותית - הילדים הצעירים המסתובבים בין המכוניות בכבישים הסואנים בניסיון למכור את דגלי ישראל, חשופים פעמים רבות לניצול מידי מעסיקיהם. באחריות המדינה להגביר את אכיפת החוק. דעה

כמידי שנה, לקראת יום העצמאות מציפים את הכבישים, הצמתים העירוניים והבין-עירוניים ילדים צעירים, המנסים למכור את דגלי ישראל ואביזרים נוספים לרגל החג. הילדים, לעתים קרובות צעירים מאוד, מסתובבים בצמתים מסוכנים, בצידי כבישים סואנים, ומתהלכים בין המכוניות בניסיון למכור את מרכולתם.

 

עוד על העסקת בני נוער - בערוץ קריירה

2.3 מיליון שקל לבני נוער על פגיעה בזכויות

 

ילדים אלה חשופים לסכנה בטיחותית חמורה, גם תוך סיכון חיי משתמשי הדרך האחרים. מעבר לסכנת הפגיעה מכלי רכב החולפים, ולעתים שועטים, בדרכים, חשופים הילדים לפגעי מזג האוויר ולסכנות נוספות כולל ניצול, לרבות מיני, ופשיעה אחרת מידי עוברים ושבים ומידי מעסיקיהם.

 

מרבית הילדים המועסקים במכירת דגלים הם מתחת לגיל 15 - גיל העבודה המותר על פי חוק. מרביתם מועסקים על ידי קבלנים, הגוזלים מהם את מרבית הרווחים מהמכירות ומותירים בידיהם סכומים זעומים בלבד.

 

קנסות ועונשי מאסר

בהתאם לחוק עבודת נוער, התשי"ג – 1953, אין להעסיק ילדים מתחת לגיל 15 (למעט ילד שמלאו לו 14 שנה שמותר להעבידו בתקופת חופשת לימודים רשמית, רק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו).

 

ילד מגיל 15 יכול לעבוד בתנאי שהוא השלים את לימודי החובה, או עובד כחניך במסגרת הכשרה מקצועית. ילד עד גיל 18 לא יעבוד בשעות הלימודים, אלא אם השלים חינוך חובה בתקופה קטנה מתקופת הלימוד המתאימה לגילו.

 

החוק קובע קנסות ועונשי מאסר למעביד אשר מעסיק בני נוער שלא על פי חוק או התקנות. כמו כן, הוא קובע עונשים להורים שאיפשרו לילדיהם לעבוד בניגוד להוראות החוק, אלא אם יוכיחו שלא ידעו על כך, או שעשו כל האפשר למנוע את העבירה על החוק. 

 

הממונה על אכיפת חוקי עבודה, ובהם חוק עבודת הנוער, היא יחידת האכיפה במשרד הכלכלה. ליחידה יש סמכות להטיל קנסות מינהליים ולתבוע לדין בבית הדין לעבודה מעסיקים שעברו על החוק. אולם על אף שהבעיה מוכרת מזה שנים לכל הגורמים הרלבנטיים בישראל וחרף העובדה שמדובר בתופעה מסוכנת ביותר - לא מתבצעת בארץ אכיפה מתאימה בנושא.

 

קנס של 100 אלף שקל

באחד המקרים הנדירים, הוגש כתב אישום נגד קבלן שהעסיק נערים בני 11, 13 ו- 16 בצמתים במכירת פרחים. הקבלן הורשע בעבירות לפי חוק עבודת הנוער, כאשר פסק הדין קבע, כי "בית הדין רואה בחומרה רבה את תופעת העסקת 'ילדי הצמתים', הנדרשים על ידי מעסיקיהם לעמוד בצמתים ולמכור פרחים או טובין אחרים, תוך סיכון חייהם.

 

עוד צוין, כי "עמדת המיקוח של ילדים אלה כלפי מעסיקיהם, כמו גם היכולת לעמוד על זכויותיהם, נמוכה ביותר. ילדים אלו זקוקים להגנתו של בית הדין, ועל בית הדין להרתיע מביצע עבירות חמורות אלה, ולעשות כמיטב יכולתו למיגור התופעה כאמור".  

 

בית המשפט גזר לבסוף על הנאשם קנס של 100 אלף שקל, זאת בהתחשב בנסיבות האישיות של הנאשם, בהודאה שלו באשמה, בחרטה שהביע, במצבו הכלכלי והנפשי הקשה ובהצהרתו, כי לעולם לא יחזור על מעשיו אלה. בנוסף הוא חתם על התחייבות להימנע מביצוע העבירות נשוא כתב האישום, אחרת ישלם לאוצר המדינה סך של 200 אל שקל.

 

חרף הקנס הגבוה - ועל אף שמכירה בצמתים אסורה בדרך כלל לפי חוקי עזר עירוניים או אזוריים, הרי שבפועל - ובמיוחד ביום העצמאות - החוקים הללו לא נאכפים כלל. לפיכך מצופה ממשטרת ישראל ומהממונה על אכיפת חוקי העבודה במשרד הכלכלה, להגביר את אכיפת חוקי הנוער במיוחד בתקופה זו. במקביל, ניתן לאפשר את מכירת הדגלים במקומות בהם ניתן לעשות זאת ללא סיכון חיים.

 

 הכותבים הם ממשרד בר-און ,כהן, עורכי-דין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי בלומנטל
בני נוער מוכרים דגלים ביום העצמאות (תמונת ארכיון)
צילום: איתי בלומנטל
מומלצים