שתף קטע נבחר
 

מה אסור לאכול עם תרופות להפרעת קשב?

תרופות לאיזון הפרעת קשב והיפראקטיביות מעוררות את מערכת העצבים. למה אסור לשתות מיץ פירות שעה לפני נטילתן ומה הבעיה במשקאות מוגזים? כתבה שלישית בסדרה שמפרטת מה אסור לאכול עם כל התרופות הנפוצות

תרופות אלו מעוררות את מערכת העצבים, כיוון שהן מעלות את רמת החומרים המעוררים הטבעיים במוח. למרבה האירוניה, ה"ספידים" האלה מרגיעים את מי שסובל מהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות.

 

תרופות אלו ניתנות לילדים ולמבוגרים הסובלים מהפרעת קשב, בעיות התנהגות או היפראקטיביות כדי לשלוט בהתפרצויות ולשפר את הריכוז, המיקוד והלמידה. לעתים, התרופות ניתנות לאנשים הסובלים מנרקולפסיה – נטייה קיצונית להירדמות פתאומית.

 

 

הכתבות הקודמות בסדרה:

 

ברוב המקרים יש ליטול אותן בשלמותן, ללא לעיסה או ריסוק, שכן יש להן השפעה מושהית. מסוכן לחצות אותן ובכמה מקרים, חיתוכן גרם למקרי מוות (הקפידו תמיד לשאול מראש את הרוקח אם אפשר לרסק את התרופה).

 

איזה שמות צריך לחפש?

מתילפנידאט (Methylphenidate) כגון ריטלין (Ritalin) או קונצרטה (Concerta).

 

אין לרסק או לחצות את התרופה, שכן יש להן השפעה מושהית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין לרסק או לחצות את התרופה, שכן יש להן השפעה מושהית(צילום: shutterstock)

 

מה אסור לאכול עם התרופות?

  • מיץ פירות

מיץ פירות מגביר את ייצור חומצת הקיבה ועלול להאיץ או להאט את ספיגת התרופה. כדי להימנע מהפרעה בספיגה, הקפידו על מרווח של שעה עד שעתיים בין נטילת התרופה לשתיית המיץ.

 

  • אלכוהול

בקרב חלק מהמטופלים, מתילפנידאט (החומר הפעיל בתרופות אלו) עלול לגרום לירידה בקואורדינציה, לסחרחורת ולנמנום. אלכוהול יכול להעצים את ההשפעות האלו ולכן אל תשתו ממנו בזמן הטיפול.

 

כמו כן, אלכוהול מדכא במידה מסוימת את מערכת העצבים ואילו תרופות להפרעת קשב וריכוז מעוררות אותה. גם מסיבה זו כדאי לכם להימנע משתיית אלכוהול יחד עם נטילת התרופות.

 

  • ויטמין C

האינטראקציה של התרופות עם ויטמין C דומה לאינטראקציה שלהן עם מיצי פירות, שכן הוא מגביר או מחליש את השפעתן.

 

  • קפה, תה, משקאות מוגזים ושוקולד

כל מזון או משקה שמכיל קפאין עלול להאיץ את קצב הלב בדיוק כמו התרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז. הימנעו לחלוטין ממזונות ומשקאות מעוררים בזמן הטיפול. ההשפעה המשולבת עלולה להתבטא בעצבנות, חוסר שקט, בעיות שינה והפרעות בקצב הלב.

 

אם אתם נמנים עם אלה שצורכים משקאות מוגזים באופן קבוע ואינכם מוכנים לוותר עליהם, הודיעו על כך לרופא המטפל, כדי שהוא יוכל לשנות את מינון התרופה בהתאם.

 

  • שרביטן סיני/אפדרין/Ma huang

מצוי בסוגים רבים של כדורי הרזיה שנמכרים ללא מרשם רופא, משקאות אנרגיה ותוספי תזונה. צמח זה מאיץ את קצב הלב ומעלה את לחץ הדם. נטילתו בשילוב עם חומרים מעוררים יוצרת שילוב מסוכן.

 

  • תפוז מריר

מצוי בסוגים רבים של כדורי הרזיה (כמו שרביטן סיני, אבל במידה פחותה).

 

המידע המלא בספר "האמת על התרופות " מאת הרוקחת המוסמכת סוזי כהן, הוצאת פוקוס



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיץ פירות מגביר את ייצור חומצת הקיבה ועלול להאיץ או להאט את ספיגת התרופה
צילום: shutterstock
האמת על התרופות, הוצאת פוקוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים