צה"ל תרגל: כך יניידו 500 טנקים צפונה
בצבא תרגלו תרחיש לוגיסטי שכולל הקפצת כוחות והעברת מאות משוריינים ממקום למקום. "נהפוך כיוון אחד בכביש 6 לשימוש צבאי. לוקחים בחשבון שהאויב יטווח בטילים צמתים". ואיך קשורים לזה מל"טים ואפליקציה?
אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצבא (אט"ל) תרגל בימים האחרונים תרחיש לוגיסטי נרחב הכולל הקפצת כוחות והעברת כ-500 טנקים, נגמ"שים ותותחים מהדורם והמרכז לצפון הארץ. התרגיל נערך כלקח מרכזי ממבצע "עמוד ענן" שנערך בנובמבר 2012 שבמהלכו גויסו חטיבות סדירות ומילואים לעוטף עזה.
סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו
בתרגיל המטכ"לי, שלפי גורמים בכירים באט"ל מבוצע בהיקף שכזה אחת למספר שנים, נוידו בכבישי ישראל, על גבי מובילים צבאיים ואזרחיים שגויסו בנוהל חירום מקבלני הובלה, מאות כלי רכב משוריינים, בהם גם דחפורי D9 וכלים הנדסיים נוספים.
התרגיל דימה תרחיש של מלחמת פתע או מבצע מוגבל שיפתח בהתראה קצרה בגזרה הצפונית, ויחייב הכנת שטחי כינוס באזור הגבול עם לבנון עם אפשרות כי הלחימה תגלוש לגולן הסורי. במהלך התרגיל הוקם חפ"ק (חדר פיקוד - י"ז) ניהול משותף לאט"ל ולמשטרת התנועה כדי לאפשר שימוש בכבישים בינעירוניים מרכזיים, דוגמת כביש 6 וכביש החוף, לצורך ניוד מהיר של הכוחות.
בחפ"ק תורגלה לראשונה אפליקציית של"ג (שליטה לוגיסטית) שמציגה על גבי מפה את תמונת הצירים הארצית עם המיקום והתקלות של הכוחות הצבאיים. "במצב שכזה ייתכן ונהפוך כיוון אחד בכביש 6 לשימוש צבאי בעוד בכיוון הנגדי התנועה תהפוך לדו סטרית עבור אזרחים, מתוך הבנה שאזרחים רבים ידרימו בעת תחילת הסלמה בצפון או שנשתמש בכלל נתיבי הכביש לנסיעה באותו הכיוון", הסביר ל-ynet ראש אט"ל האלוף קובי ברק. "אנחנו לוקחים בחשבון שהאויב בצפון יטווח בטילים מדויקים ובמסות גם צמתים ראשיים ומחלפים כדי לעצור את ההתארגנות שלנו לתמרון, ולכן תרגלנו את זה".
האלוף ברק הוסיף כי הכוחות תרגלו שימוש בדרכים חלופיות במקרה שמחלף גולני נפגע ומושבת". הוא הזכיר גם כי במהלך "עמוד ענן" משאיות מסוג מאק שמובילות משוריינים נתקעו ולכן בפעם הבאה שיידרש הטנקים ייסעו בעצמם לאט על הזחלים בצד הדרך לכיוון היעד.
בשנתיים הקרובות יוצאו המאקים הישנים משימוש ובמקומם יוכנסו לשימוש עשרות משאיות חדשות. ראש אט"ל ציין כי ההערכות כיום במצב של פרוץ מלחמה בצפון היא למהומה בדרכים, ומה שיסייע לצמצמה יהיו שיתוף פעולה בין שוטרי התנועה לשוטרים צבאיים, אך גם כלי טיס בלתי מאוישים של חיל האוויר שיעבירו תמונות חיות לחפ"קים של שיירות המובילים בכבישי ישראל.
בתרגיל הנוכחי נוסה גם רחפן זעיר שמעביר תמונות לקרקע בטווחים קצרים. "אנחנו מבינים שהמאמץ הלוגיסטי הוא קריטי עבור הצלחת המהלך הקרקעי", אמר האלוף ברק. "אנחנו נערכים מעת לעת גם לתרחישים שבהם באזורים מועדים כמו ואדי ערה, ינסו לחסום את הכבישים בהפגנות וליידות אבנים לעבר מובילי המשוריינים, ולצורך כך יש לנו גדודים ייעודיים של פיקוד העורף שייפרשו בכבישים".
לדבריו, לצד המשוריינים, אט"ל יצטרך לשנע גם את כוחות חיל הים והאוויר, בהם גם סוללות כיפות הברזל שמועברות ממקום למקום. "צריך לזכור שכל סוללה נעה על 20 כלים שונים, בהם מנופים", הזכיר האלוף ברק.