בביתר ומודיעין עילית לא יציינו את יום הזיכרון
בשתיים מתוך שלוש הרשויות המקומיות הגדולות במגזר החרדי, לא ייערך כלל טקס אזכרה רשמי לנופלים, אף שהשכול פגע גם בהן. ביתר עילית: "תושבי העיר מזכירים את הנופלים והנרצחים ביום הפטירה". מודיעין עילית: בשל מיעוט משתתפים החלטנו להימנע מכך - דווקא מתוך כבוד לנופלים
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
מבדיקת ynet עולה כי בשתיים מתוך שלוש הרשויות המקומיות הגדולות במגזר, לא נערך כלל טקס אזכרה רשמי לנופלים, אף שהשכול פגע גם בהן.
קראו עוד בערוץ היהדות :
"עשבים שוטים" מצטלמים יפה/ אסתי רידר-אינדורסקי
- אנדרטת ילדות: פחדתי להיות גיבור/ הרב דוד מנחם
- אחיי החרדים, השנה נעמוד בצפירה/ ציפורה
גוטמן
על פי אתר ההנצחה "יזכור" של משרד הביטחון, לפחות חלל צה"ל אחד יצא ממודיעין עילית (הסמוכה למודיעין), שהיא העיר החרדית השנייה בגודלה, אך בעירייה, הנשלטת כבר שנים בידי הזרם הליטאי, לא מצאו לנכון לקיים אירוע זיכרון.
לא פחות מחמישה תושבי ביתר עילית שבגוש עציון, השלישית בגודלה מבין הערים החרדיות, נרצחו בפעולות איבה - כך על פי נתונים רשמיים של המוסד לביטוח לאומי, אך גם שם לא ייערך טקס רשמי לזכרם מטעם הרשות המקומית.
ערים חרדיות: אפשר גם אחרת
ברחוב החרדי מסבירים כי הם נוהגים להנציח את זכר הנופלים בדרכים אחרות - כמו תפילות ולימוד תורה לעילוי נשמתם,
ובזמנים אחרים - יום נפילתו של כל אחד, וכי אינם רואים את עצמם מחויבים לתאריך הזיכרון שקבעה מדינת ישראל החילונית. אך רשויות מקומיות חרדיות אחרות הוכיחו כי אפשר גם וגם, כאשר בחרו שלא לפרוש מן הציבור ולציין גם את יום הזיכרון הממלכתי.
בבני ברק, העיר החרדית הגדולה ביותר (אם כי מקצת תושביה אינם משתייכים לציבור החרדי), ייערך הערב, כמדי שנה, טקס מרכזי ב"הר העצמאות", סמוך לאנדרטה לזכר כ-400 מתושביה שנפלו במערכות ישראל. בעירייה מצפים לכאלף משתתפים - בהם גם ראש העיר חנוך זייברט, איש חסידות גור.
גם באלעד הסמוכה לראש העין, העיר החרדית הרביעית בגדולה (שגם בה חלק מהתושבים אינם חרדים), יתקיים טקס זיכרון - בשיתוף העירייה, איגוד המדרשות ליהדות וללימודי ארץ ישראל וארגון "מפעלות הציונות הדתית", ובהשתתפות ראש העיר החסידי ישראל פרוש, ח"כ יוני שטבון ("הבית היהודי"), רבנים ואישי ציבור.
ישובים חרדיים קטנים, דוגמת עמנואל ורכסים, יציינו אף הם את יום הזיכרון בטקסים ואירועים רשמיים מטען הרשות המקומית.
"לא הייתה היענות מצד התושבים"
אורי הולצמן, חבר מועצת ביתר עילית (סיעת "למעננו"), אמר כי זכר הנופלים דווקא הונצח בעיר - למשל
בהקמת המדרשה התורנית "אור שושנה" המזוהה עם קהילת חב"ד, על שמה של שושנה בן-ישי שנרצחה בפיגוע בגבעה הצרפתית בירושלים, באינתיפאדה השנייה. "אני עצמי נמצא בז'נבה", הוסיף, "ואשתתף כאורח כבוד בטקס יום הזיכרון של השגרירות באו"ם והקהילה היהודית המקומית".
לעומתו, בכיר בעירייה לשעבר תקף את החלטתה שלא לקיים אירוע רשמי לזכר חללי העיר. "לא קראו רחוב אחד על-שם הנרצחים - ואפילו לא כיכר", העיר. "זה לא ייתכן".
יצחק דרקסלר שלחם ב"נח"ל החרדי" (בגלגולה הקודם של היחידה), נפצע קשה במלחמת יום כיפור ופועל בשנים האחרונות להנצחת החללים החרדים, מתח גם הוא ביקורת על הרשויות המקומיות, הנהנות מתקציבי המדינה ולא מכבדות כמו כל עם ישראל את זכר הנופלים שבקרבן.
גורם בעיריית ביתר עילית הסביר כי "מאחר שכל תושבי העיר הינם חרדים, הנוהגים להזכיר את זכר הנופלים והנרצחים רק ביום הפטירה, ובאמצעות תפילות ולא בטקס ממלכתי - הרי שלא יימצאו בעיר משתתפים לטקס הזיכרון הנהוג במגזר הכללי, ולכן גם לא נערך מעמד רשמי שכזה".
לדבריו, "ראש העיר משתתף באירועים ממלכתיים לזכר הנופלים ביישובים הסמוכים - כמו גם בטקסי יום השואה ויום העצמאות".
בכיר בעיריית מודיעין עילית אמר כי בשנים עברו היה ניסיון לקיים טקס אזכרה עירוני רשמי לחללי צה"ל ופעולות האיבה, אך לא הייתה היענות מצד התושבים החרדים וההשתתפות הייתה דלה. מאז החליטו ראשי העיר להימנע מכך – דווקא מתוך כבוד ליום הזיכרון ולנופלים.