המשפחות חוזרות לבתי העלמין: "עננת עצב"
רבים יפקדו את קברי יקיריהם בבתי העלמין. ב-11:00 תישמע צפירה בת שתי דקות ולאחר מכן יתקיימו טקס האזכרה הממלכתי לחללי צה"ל וטקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה בהר הרצל. השרב יימשך ובמד"א נערכים
לא שוכחים את הנופלים: רבבות צפויים להגיע היום (יום ב') לבתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ כדי לכבד את זכרם של יקיריהם ביום השני של אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. בשעה 11:00 תישמע צפירת דומייה בת שתי דקות ומיד לאחר מכן ייערך טקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל בירושלים במעמד נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ.
רוצים לספר על החלל הפרטי שלכם? לחצו כאן
שר הביטחון ישתתף בטקס המקביל שייערך בבית העלמין הצבאי בקריית שאול בתל אביב. בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה. בערב תשתנה האווירה עם פתיחת אירועי יום העצמאות ובשיאם טקס הדלקת המשואות בהר הרצל.
משרד הביטחון יעמיד מאות אוטובוסים ושאטלים לבתי העלמין הצבאיים, ושם יחולקו בקבוקי מים וזרי פרחים למשפחות השכולות. יותר מ-130 אמבולנסים של מד"א יתפרסו ב-52 בתי עלמין צבאיים, שבהם יתקיימו טקסי זיכרון ממלכתיים, וכ-650 חובשים יסיירו בחלקות. בשל השרב, התקין משרד הביטחון הצללות בבתי העלמין, והציב כיסאות פלסטיק ליד כל קבר לטובת המשפחות השכולות.
באגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון קוראים לציבור לנהוג באחריות, להרבות בשתייה ולפנות לקבלת סיוע מהחובשים ואנשי האגף שיוצבו בבתי העלמין הצבאיים. מד"א מתכונן ליום הזיכרון עם כוחות מתוגברים של חובשים, פרמדיקים, ניידות טיפול נמרץ, אופנועים וכלי רכב נוספים, כדי לאבטח את הטקסים. שני מסוקי מד"א יעמדו בכוננות למקרה שיהיה צורך בפינוי מוטס.
הנשיא פרס: "בזכות הנופלים היינו ונהיה"
אירועי יום הזיכרון נפתחו בטקס בבית יד לבנים בירושלים בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והרבנים הראשיים לישראל. נתניהו, ששכל את אחיו יוני שנהרג במהלך מבצע אנטבה, נשא דברים בטקס: "זה ודאי קשה, ואולי בלתי אפשרי, להמחיש למי שלא חווה זאת את גודל היגון שפקד אותנו, את עוצמת ההלם שאחז בנו, את תחושת האובדן שמילאה אותנו. שם על קברי יקירינו, שם ישבנו, שם בכינו. ביום הזה העם כולו מאמץ אותנו ומתייחד יחד עמנו עם גיבורי האומה".
שר הביטחון משה יעלון פרסם איגרת עבור המשפחות השכולות, ובה כתב כי "קשה לתאר במילים את עומקו של הכאב. את עוצמתם של הגעגועים. את תחושת ההחמצה המלווה אתכן יום יום, שעה שעה. הצער והיגון אשר עוטפים אתכם יום וליל ואינם מרפים ממלאים את הארץ כולה. הנה הם שבים ועולים לנגד עינינו. חיילים, אנשים צעירים, שכל עולמם היה לפניהם, אך באחת נגדעו התקוות והחלומות. ובביתכם נותרו התמונות, זכר לימים שלא ישובו עוד, בהן הם מחייכים כל כך, חיים כל כך".
בשעה 20:00 נשמעה ברחבי הארץ צפירת דומייה בת דקה ומיד לאחריה הדליקו הנשיא פרס והרמטכ"ל גנץ נר לזכר 23,169 הנופלים בטקס שנערך ברחבת הכותל המערבי.
"לפני 67 שנים החליט האו"ם על הקמתה של מדינה יהודית", פתח הנשיא פרס את נאומו, "אבל לא ההכרזה היא שהקימה את המדינה המופלאה הזו. היא קמה בדם בניה, בזיעת חלוציה ובחזון נביאיה. ישראל כיום היא מדינה חזקה. נס בעיני היהודים, פלא בעיני הגויים. אנו, הישראלים, איננו ככל האדם. כבר שנות דור שהעצב אינו מרפה גם לעת שמחה. השמחה שלנו תמיד חסרה. עננה של עצב עוטפת אותנו".
פרס פנה למשפחות השכולות: "כמי שהיה שותף לבניינה של המדינה, למכאוביה ולהישגיה, אני מבקש - על אף הכאב - שאו בגאון את היצירה המפוארת הזו ששמה מדינת ישראל. את הלוחמים והבנאים שהקימו את המדינה שהייתה לפלא בעמים. את המדינה שהיא מסלול המראה לעתיד גדול לדורות הבאים. את צה"ל, צבאנו האהוב. אנו חיים עדיין על חרבנו, אבל שוחרים לשלום בכל לבנו. הקרב לא תם. טרם הגענו ליעדינו".
מיד אחרי פרס עלה הרמטכ"ל לנאום. "מכותל הזיכרון של עמנו שמולו אנו ניצבים כעת, מאבני התקווה שליוו את מדינתנו במלחמה למען החיים ובחלומות על השלום, מהמקום שבו נושקים עבר, הווה ועתיד - משתקפים היום פניהם הצעירות ומלאות החיים של יקיריכם, הבנים והבנות, שליחיו הנאמנים של עם ישראל. הם מלווים אותנו בדמותם ובחסרונם בכל צעד, בכל אחד מהצמתים שהחיים כאן מזמנים לנו. הם חסרים בשורותיו של צה"ל, בשורותיה של חברה כואבת ומתגעגעת, שלא תמו כל מאבקיה".
כוננות שיא וסגר על יהודה ושומרון
סגר כללי הוטל על שטחי יהודה ושומרון. הסגר יוסר ביום שלישי לפני חצות בהתאם להערכת המצב. במהלך הסגר יותר מעבר רק במקרים הומניטריים, רפואיים וחריגים, כל זאת בכפוף לאישור המנהל האזרחי. המשטרה העלתה את רמת הכוננות המבצעית לרמה ג' ואלפי שוטרים יתפרסו במוקדים שונים ובריכוזי הקהל.
צפו בטורים מיוחדים של משפחות וחברים של חללי צה"ל מאולפן ynet:
מספר בני המשפחות השכולות בישראל עומד על 17,038 ובכללם 2,141 יתומים, 9,931 הורים שכולים ו-4,966 אלמנות צה"ל ומערכת הביטחון. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע מסתכם ב-533. לפי נתוני משרד הביטחון, 87% מההורים השכולים הם בני 60 ומעלה, ו-74% מהאלמנות הן בנות 60 ומעלה.