שרים לזכרם: "להתחבר ליום ולהרגיש ביחד"
זו כבר הפכה למסורת ישראלית: לזכור את הנופלים בערבי שירה. אלפים השתתפו בטקסים שכאלו ברחבי הארץ: "הזדהות עם השמחה והעצב"
זמרים ומקהלות בליווי התזמורת הסימפונית של חיפה העלו ערב שכלל שירים רבים של אריק איינשטיין. ראש העיר חיפה יונה יהב נכח באירוע ובין האמנים שהשתתפו היו שלומית אהרון, מאור כהן ואחרים. רבים מהנוכחים היו בני משפחות שכולות. יעל רועי, שאחיה יובל נפל בקרב על נבי יושע במלחמת העצמאות, סיפרה כי אחיה נלחם לצד אחד הלוחמים שנהרג בקרב הזה ושעליו נכתב השיר "דודו" של חיים גורי ששרו הערב.
"את 'דודו' היו שרים כל שנה בטקס בנבי יושע, אבל אני מתחברת יותר לשיר הרעות", סיפרה יעל. "אנחנו מגיעים כל שנה לאירוע הזה ושרים לזכר הנופלים. גם אמי, שהלכה לעולמה בטרם מלאו לה 100 שנים, הוסיפה להגיע לטקס האזכרה בנבי יושע עד יומה האחרון". יעל רועי סיפרה כי בנה קרוי על שם אחיה. "הם דומים כמו שתי טיפות מים", אמרה.
נירה מזוריק, קרובת משפחתו של אליהו פינקלשטיין שנפל בקרב על עטרות במלחמת העצמאות, הגיעה גם כן להיכל רוממה בחיפה. "ערב כזה הוא בדיוק הזדהות עם השמחה והעצב שמהולים בנו מאז קום המדינה. הייתי ילדה כשהמדינה קמה וזה מלווה אותי עד היום", אמרה מזוריק. באשר לשיריו של איינשטיין אמרה מזוריק כי היא מתחברת יותר לשירים מהתקופה שלה כמו "באב אל ואד".
גיורא לב מחיפה סבור שאירוע כזה הוא "דרך מכובדת מאוד להיות חלק מהיום הזה. אתה חושב על זה ואתה חלק מזה. אתה שותף לזיכרון". רק מעט צעירים נראו בקהל. אחד מהם היה גלעד גבאי מרחובות, סטודנט בטכניון, שהגיע עם חברתו. "אנחנו רוצים להתחבר ליום הזה וזו דרך טובה לשיר עם כולם, להרגיש את הביחד. אנחנו מתחברים גם לשידורים בטלוויזיה ביום הזה, לרדיו ולשיחות עם חברים".
לא רק בחיפה שרו שירים לזכר הנופלים. בתל אביב נערך בכיכר רבין האירוע "שרים ומספרים" שהפך למסורת, לציון יום הזיכרון לחללי ישראל. לצד שירים ששרו אמנים, שולבו קטעי וידאו עם סיפורי הנופלים המסופרים מפיהם של בני משפחה וקרובים.
גם בירושלים נערכו ברחבי העיר טקסי שירה וזיכרון, בין היתר בכנסת, בכיכר ספרא ובמרכז ז'ראר בכר. בחולון נערך "ערב שירי לוחמים" בבית יד לבנים הצמוד לתיאטרון חולון ובקן הנוער העובד והלומד.